28 Φεβ 2011

Κάθε μέρα μια θετική σκέψη


Τις παραμελήσαμε τις θετικές μας σκέψεις και έχουν μαζευτεί πολλές. Για να έχουμε να επιλέξουμε όποια μας ταιριάζει για κάθε μέρα της εβδομάδας.

Ο ουρανός είναι γκριζωπός και κάνει κρύο. Ας ζεστάνουμε τις ψυχές μας με θετικές σκέψεις.
Καλή εβδομάδα σε όλους.

15 Φεβρουαρίου
Αν πιστεύεις ότι τα έχεις βάλει όλα σε σειρά, είτε πλανάσαι οικτρά, 
είτε το μυαλό σου είναι τόσο στενό, που δεν χωράει καινούργιες πληροφορίες.

16 Φεβρουαρίου
Να είσαι καχύποπτος με τους οργανισμούς και τα ιδρύματα που δίνουν βραβεία στους πρώτους. 
Συχνά τέτοιοι οργανισμοί δίνουν μεγαλύτερη σημασία στο βραβείο απ' ότι στον βραβευθέντα.

17 Φεβρουαρίου
Το μυαλό από πολλές απόψεις κυβερνά το σώμα, αλλά αν δεν φροντίζεις το σώμα σου, 
μπορεί το μυαλό σου να καταλήξει να κυβερνά ένα ερείπιο.

18 Φεβρουαρίου
Πως μπορείς να είσαι σίγουρος ότι αυτό που νομίζεις ότι θέλεις είναι στα αλήθεια αυτό που θέλεις εσύ και όχι αυτό που θέλουν οι άλλοι για σένα;
Φαντάσου ότι οι άλλοι θέλουν να κάνεις το αντίθετο. Αν είσαι διατεθειμένος να αλλάξεις....

19 Φεβρουαρίου
Αν πιστεύεις ότι η διασκέδαση είναι χάσιμο χρόνου, 
πρέπει να επανεξετάσεις σε βάθος τις αξίες σου.

20 Φεβρουαρίου
Αισθάνεσαι πως ασφυκτιάς;
Τότε μάλλον έχει στριμώξει πολλές ευθύνες στη ζωή σου.
Ίσως θα έπρεπε να αναρωτηθείς πως είναι δυνατόν, 
από τη στιγμή που δεν απολαμβάνεις τη μια σου ζωή,
να απολαύσεις δύο (ή τρεις) ταυτόχρονα.

21 Φεβρουαρίου
Βρες ένα ενδιαφέρον, κάτι που να σε απορροφά, 
και κυνήγησε το με πάθος αλλά όχι με εμμονή.
Η ευτυχία αποκτά μεγαλύτερη διάρκεια έτσι.

22 Φεβρουαρίου
Αν η μέρα πέρασε χωρίς να ξεκαρδιστείς τουλάχιστον τρεις φορές, 
βάλε στο βίντεο μια ταινία του Τσάρλυ Τσάπλιν 
(ή ότι άλλο σε κάνει να γελάς) προτού πέσεις για ύπνο.

23 Φεβρουαρίου
Ιδού μια σκέψη για τους νομικούς που φοβούνται μην κάνουν λάθη: 
"Το σφάλλειν  ανθρώπινον, το συγχωρείν νομικόν".

24 Φεβρουαρίου
Η ευτυχία είναι μεγαλύτερη όταν πασχίζεις για να πετύχεις το στόχο σου, 
παρά όταν τελικά τον κατακτάς.

25 Φεβρουαρίου
Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το να είσαι λογικός σημαίνει
 να είναι ψυχρός και όχι συναισθηματικός.
Τεράστιο ψέμα.
Σημαίνει να βιώνεις υγιή συναισθήματα που μπορεί να είναι πολύ δυνατά.

26 Φεβρουαρίου
Ο παραλογισμός είναι συχνά χαρακτηριστικό σπουδαίων λογοτεχνικών έργων.
Ωστόσο, επειδή ο παραλογισμός είναι δραματικός και συναρπαστικός όταν τον διαβάζεις, 
δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραλογιζόμαστε και στην πραγματικότητα.
Εκτός αν θέλουμε να είμαστε δυστυχισμένοι.

27 Φεβρουαρίου
Αν πιστεύεις ότι πρέπει πάση θυσία να αποκτήσεις κάτι,
θα σου στοιχίσει αν δεν το αποκτήσεις. 
Αν, πάλι, το αποκτήσεις, θα έχεις συνεχώς το άγχος μήπως το χάσεις.
Η υγιής εναλλακτική είναι να θέλεις κάτι πολύ,
χωρίς όμως να στηρίζεις την ευτυχία σου σε αυτό.

28 Φεβρουαρίου
Το να προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου ότι δεν σε νοιάζει 
και πολύ να πετύχεις κάτι, ενώ μέσα σου ξέρεις ότι σε καίει, 
είναι ανώφελο γιατί είναι ψέμα.
Καλύτερα να πείσεις τον εαυτό σου ότι ναι μεν θέλεις πολύ να το πετύχεις,
αλλά δεν εξαρτάται και η ύπαρξη σου από αυτό.


25 Φεβ 2011

4 υπέροχες ταινίες για τα παιδιά σας!

Από την πληθώρα των DVD που έχουμε στο σπίτι οι κόρες μου-και εμείς φυσικά-έχουμε ξεχωρίσει 4 ταινίες. Ίσως οι καλύτερες που υπάρχουν! Μάλιστα η μία έχει βραβευθεί και με Όσκαρ. Ας δούμε ποιες είναι!

1. Το αγόρι που ήθελε να γίνει αρκούδα
Σε μια φωλιά σ’ έναν άγονο λόφο, μια πολική αρκούδα γεννάει ένα αρκουδάκι – αλλά το νεογνό πεθαίνει πάνω στη γέννα. Σε μια καλύβα, λίγο πιο πέρα, μια γυναίκα γεννάει ένα δυνατό υγιές αγόρι. Η πολική αρκούδα είναι τόσο θλιμμένη από την απώλεια του μικρού της που σωριάζεται κάτω στον πάγο για να πεθάνει. Έτσι, το ταίρι της κλέβει το μωρό της γυναίκας και το φέρνει στους πάγους. Το αγοράκι μεγαλώνει με την αρκούδα, μαθαίνοντας όλα όσα πρέπει να ξέρει μια αρκούδα : εύκολο πράγμα για ένα αγοράκι. Αυτή είναι η αρχή ενός όμορφου παραμυθιού, όπου το πνεύμα των λόφων βοηθά αυτόν που θέλει πραγματικά να γίνει κάποιος.

Δυστυχώς το τρέϊλερ της ταινίας το βρήκα μόνο στα Ισπανικά. Αλλά από τις εικόνες μπορείτε να καταλάβετε πολλά. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες εδώ
2. Αζουρ & Ασμάρ
H Jenane, η αραβικής καταγωγής μετανάστρια στην Γαλλία μεγαλώνει μαζί με τον γιο της τον Asmar και τον ορφανό από μητέρα Γάλλο Azur. Μαζί με το γάλα της σταλάζει στις ψυχές των παιδιών την αγάπη, την φιλία και την αφοσίωση.
Στα παραμύθια, με τα οποία τα νανουρίζει, τους μιλάει για την νεράιδα των τζίνι, που ζει φυλακισμένη σε ένα πύργο και περιμένει τον πρίγκιπα, που θα καταφέρει, να βρει τα μαγικά κλειδιά, θα ημερέψει το λιοντάρι και το δυνατό πουλί και θα την ελευθερώσει.
Τα παιδιά μεγαλώνουν και ο πατέρας του Azur πετάει στον δρόμο την Jenane και τον γιο της. Ο Azur πηγαίνει να σπουδάσει, όμως ήδη μέσα του έχει μπολιαστεί από τις ηθικές αξίες της καλής του γκουβερνάντας. Όταν γίνεται πια ένα όμορφο παλικάρι ξεκινά, να βρει την νεράιδα του παραμυθιού. Ναυαγεί στην άλλη πλευρά της θάλασσας.

Αυτό το βιντεο το βρήκα στα Ελληνικά.3. Η πριγκίπισσα του Ήλιου
Η μοίρα της Αιγύπτου βρίσκεται στα χέρια τους. Αρχαία Αίγυπτος, 18η δυναστεία. Η Ακέσα, η όμορφη κόρη του Φαραώ Ακέναντον, εναντιώνεται στον πατέρα της, ζητώντας απαντήσεις για τους λόγους που η μητέρα της, Βασίλισσα Νεφερτίτη, αυτοεξορίστηκε σε μακρινό νησί. Περιορισμένη στο βασιλικό παλάτι, αποφασίζει να το σκάσει με τη βοήθεια του πρίγκηπα Θου, με σκοπό να ξαναβρεί τη χαμένη της μητέρα. Αγνοώντας τους κινδύνους, οι δύο νέοι θα ταξιδέψουν κατά μήκος του Νείλου, στους λαμπερούς αμμόλοφους της ερήμου, θα προσπεράσουν πολλά εμπόδια και θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα απίθανο πεπρωμένο!

Το βιντεο είναι στα Γαλλικά.4. Ο Κιρικού και η Μάγισσα
Μια φωνούλα ακούγεται μέσα από τα σπλάχνα μιας εγκύου : «Μητέρα, γέννησέ με!».

«Ένα παιδί που ξέρει να μιλάει από τη κοιλιά της μάνας του μπορεί να γεννηθεί μόνο του», απαντά η μητέρα.

Έτσι γεννιέται ένα αγοράκι, κόβει μόνο του τον ομφάλιο λώρο και δηλώνει : «Το όνομά μου είναι Κιρικού».

Ο μικρός Κιρικού γεννήθηκε σ’ ένα χωριό της Αφρικής στο οποίο μια μάγισσα που τη λένε Καράμπα έριξε ένα τρομερό ξόρκι : η πηγή αποξηράνθηκε, οι χωρικοί εκβιάζονται, οι άντρες του χωριού είτε τους έχουν απαγάγει είτε έχουν εξαφανιστεί μυστηριωδώς.

«Αυτή τους τρώει!», δηλώνουν οι προληπτικοί χωρικοί...

Η Καράμπα είναι μια εντυπωσιακή και σκληρή γυναίκα που τη περιβάλλουν τρομαχτικά και δουλικά φετίχ. Όμως μόλις ο Κιρικού απελευθερώθηκε από τη κοιλιά της μάνας του, θέλησε να απαλλάξει το χωριό από τη κατάρα της Καράμπα και να καταλάβει την αιτία της μοχθηρίας της.

Το περιπετειώδες ταξίδι του Κιρικού τον οδηγεί στο Λησμονημένο Βουνό, όπου ο Σοφός του Βουνού, που ξέρει τη Καράμπα και τα μυστικά της, τον περιμένει.

Το βιντεο είναι στα Αγγλικά24 Φεβ 2011

Action for Happiness (Μέρος 2ο)

Τι είναι η "ευτυχία";
Με τον όρο "ευτυχία" εννοούμε το σύνολο των συναισθημάτων για το πόσο καλά ζούμε, λαμβάνοντας υπόψη την προσωπική μας ζωή (inner life, το μέσα μας), την οικογένεια μας, τις σχέσεις, την οικονομική κατάσταση, τη δουλειά, την κοινωνία, την υγεία, την ξεκούραση και την ελευθερία. Στο όρο "ευτυχία" συμπεριλαμβάνουμε τις ζωές μας ως σύνολο, δηλαδή τα συναισθήματα μας όσο αφορά το παρελθόν, την τρέχουσα κατάσταση, δηλαδή το παρόν, αλλά και τις προσδοκίες μας για το μέλλον. Τα στιγμιαία συναισθήματα της ευχαρίστησης σαφώς είναι σημαντικά, αλλά αληθινή ευτυχία είναι κάτι πολύ πιο βαθύ απ' αυτό. Ο καθένας έχει τη δική του οπτική στο τι τον κάνει ευτυχισμένο.


Του Φρίξου Φυντανίδη, εφημερίδα Faq

Ένα όραμα, μια Δράση
Τι είναι όμως το κίνημα; Είναι μια δράση για την ευτυχία, είναι η "ενθάρρυνση" για μια "αλλαγή θέσης", η μετακίνηση, η μεταβολή σε μια ευτυχέστερη κοινωνία. Αυτό σημαίνει μια κοινωνία όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν καλά, είναι ευτυχείς, ισορροπημένοι, με "γεμάτες" ζωές, ενώ όλο και λιγότεροι άνθρωποι οδηγούνται σε δυστυχισμένες ζωές, καθώς αισθάνονται παγιδευμένοι, ανικανοποίητοι, απορριπτέοι και μη αγαπητοί. Αν και η ιδέα ακούγεται απλή, για να κατακτήσουμε μια πιο ευτυχισμένη ζωή σε μια ευτυχέστερη κοινωνία χρειάζονται μεγάλες αλλαγές κουλτούρας όσον αφορά τις προτεραιότητες που μετράνε περισσότερο για εμάς. Για αυτό γίνεται η προσπάθεια να χτιστεί ένα μαζικό κίνημα για αλλαγή της κοινωνίας. Ο στόχος της δράσης δεν είναι να δημιουργήσει κάτι καινούργιο, αλλά να φέρει σε επικοινωνία και επαφή ανθρώπους που πιστεύουν ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα και πολλοί απ' αυτούς που ήδη ζουν μια γεμάτη ζωή και κάνουν εμπνευσμένα πράγματα να συμβάλουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής και των υπολοίπων.
Το κίνημα θέλει να βοηθήσει να δημιουργηθεί μια κοινωνία στην οποία πάνω απ' όλα θα μετράει η ευτυχία των ανθρώπων και δεν θα εστιάζει μόνο στην οικονομική ανάπτυξη (Ακάθαριστο Εθνικό Προϊόν VS Ακαθάριστης Εθνικής Ευτυχίας). Θέλει να ενθαρρύνει τον κόσμο να απομακρυνθεί  από την ιδιοτέλεια, την υλιστική και ανικανοποίητη συμπεριφορά, μέσα από προτάσεις ζωής που βασίζονται στη συνεργασία και στην αγάπη και όπου "μετράει" η γενναιοδωρία, η εμπιστοσύνη, οι θετικές και αυθεντικές στάσεις. Σκοπός του κινήματος είναι να εμπνεύσει τους ανθρώπους να έρθουν σε επαφή με τις αξίες που πραγματικά μετράνε για αυτούς, ώστε να επικοινωνήσουν και να συναντηθούν για να κάνουν θετικές αλλαγές στην οικογένεια, στα σχολεία, στους χώρους εργασίας, στις κοινότητες και στις γειτονιές τους.

Η Δράση για την Ευτυχία μπορεί να κάνει τη διαφορά, καθώς έχει ως στόχο να εμπνεύσει και να υποστηρίξει την κίνηση προς μια ευτυχέστερη κοινωνία.

Πρακτικά αυτό θα επιτευχθεί με το :

 • Να είναι μια αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης όσον αφορά τη σημασία της ευτυχίας. Να ενημερώνει για τις τελευταίες έρευνες πάνω στο θέμα και να προτείνει πως θα γίνουμε μια ευτυχέστερη κοινωνία.
 • Να ενθαρρύνει τον κόσμο να συμμετέχει στη Δράση της Ευτυχίας, δεσμευόμενος να βοηθήσει στο χτίσιμο μιας ευτυχέστερης κοινωνίας.
 • Να δίνει έμπνευση και πρακτικές ιδέες βοηθώντας τους ανθρώπους να αναλαμβάνουν θετικές δράσεις, ώστε να χτίζουν μια ευτυχέστερη κοινωνία για τους ίδιους αλλά και για τους υπόλοιπους.
Οι αρχές της Δράσης
 • Υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα από τα λεφτά και τα υλικά αγαθά στη ζωή. Αυτό που μετράει στη συνολική ευτυχία μας είναι το ότι η καλή ζωή λαμβάνει υπόψη της τα πάντα, όπως είναι η εσωτερική μας ζωή (inner life), οι σχέσεις μας, ο σκοπός μας-και όχι μόνο η οικονομική κατάσταση μας ή η κατοχή υλικών αγαθών.
 • Σημασία έχει η ευτυχία του καθενός. Πιστεύουμε σε μια περισσότερο αλτρουιστική και συνεργαζόμενη κοινωνία, που θα ενδιαφέρεται για την ευημερία των άλλων και θα δίνει αξία στις θετικές σχέσεις, την εμπιστοσύνη και τη συναισθηματική νοημοσύνη.
 • Όλοι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Όλοι μπορούμε να παίξουμε ένα ρόλο στο να δημιουργήσουμε μια ευτυχέστερη κοινωνία, με τον τρόπο που επιλέγουμε να ζήσουμε τη ζωή μας ως συνεργάτες, φίλοι, γονείς, γείτονες, υπάλληλοι και μέλη της κοινωνίας.
Για αυτό, αν θέλεις να κάνεις και εσύ τη διαφορά, μπορείς να γίνει εθελοντής στη Δράση για την Ευτυχία. Μπες στο Facebook στη σελίδα Happy Greece ή στο Moodhackers ή στο Moodhackers Blog, γίνε μέλος και δημιούργησε τη δική σου ομάδα.

Κατακτώντας την ευτυχία
Δεν είναι πάντα εύκολο το να εκφράζεις θετικά συναισθήματα. Αλλά υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις, ώστε να πλησιάζεις βήμα-βήμα στην ευτυχία.
 • Γράψε πέντε καλά πράγματα που σου συνέβησαν σήμερα.
 • Ασχολήσου με ένα χόμπι που σε κάνει να αισθάνεσαι ωραία.
 • Πέρασε χρόνο με τους φίλους σου.
 • Διάβασε ένα βιβλίο που σε εμπνέει.
 • Ασχολήσου με διάφορες δραστηριότητες, από το να κάθεσαι και να βλέπεις τηλεόραση.
 • Κάνε καλές πράξεις.
 • Κάνε ασκήσεις διαλογισμού.

23 Φεβ 2011

Αποκριάτικος χορός & Κεικ σοκολάτας!

Το Σάββατο που μας πέρασε, στις 19 του μήνα, είχαμε τον αποκριάτικο χορό στο σχολείο της μεγάλης. Από το πρωί ετοιμαζόντουσαν τα πάντα στο χώρο του σχολείου. Βασικά η διακόσμηση, γιατί υπήρχαν και κάποια πράγματα που έπρεπε να γίνουν πριν την ημέρα του χορού. Όπως να μαζευτούν τα δώρα της λαχειοφόρου αγοράς που διοργανώνει κάθε χρόνο τέτοια μέρα ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας. Συγχρόνως έπρεπε να φτιαχτούν και οι λαχνοί, να κοπούν και να μπουν στα φακελάκια τους! Σε αυτό βοήθησα κι εγώ. Στο στήσιμο όχι ιδιαίτερα, καθώς ήμουν σπίτι και ετοίμαζα ένα κέικ που μου είχαν ζητήσει προκειμένου να κεράσουμε τους γονείς την ώρα του χορού. Βοήθησε όμως η κόρη μου!

Και δεν μπορείτε να φανταστείτε τι έπαθα! Τόσα χρόνια κάνω κέικ, πρώτη φορά μου συνέβη κάτι τέτοιο. Φτιάχνω τη ζύμη, τη βάζω στη φόρμα, στο φούρνο και δεν έχουν περάσει 5-10 λεπτά μέχρι να μαζέψω το τραπέζι και αποφασίζω να μπω να λουστώ για να προλάβω να πάω και στο σχολείο να παραλάβω τις κόρες και το σύζυγο πριν τελειώσουν τις δραστηριότητες τους. Πόση ώρα να έκανα στο μπάνιο; Κανένα 10λεπτο ακόμη; Περίπου τόσο. Και όμως, όταν βγήκα μου μύρισε κάτι σαν καμένο. Το κέικ είχε αρπάξει, ευτυχώς όχι όλο, αλλά δεν γινόταν να το παρουσιάσω έτσι στο σχολείο. Απογοητεύτηκα λιγάκι, αλλά αποφάσισα το μεσημέρι να φτιάξω άλλο και μάλιστα καλύτερο. Το πρώτο είχε κομμάτια σοκολάτας μέσα, το δεύτερο θα είχε λιωμένη σοκολάτα! Και όχι μόνο δεν κάηκε, φούσκωσε αρκετά, το πασπάλισα και με άχνη και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό! Αφού όταν το είδαν οι γονείς του Συλλόγου μου πρότειναν να το πάνε στο γραφείο των δασκάλων και όχι στο τραπέζι των γονιών. Φυσικά δέχτηκα αφού κάτι τέτοιο με τίμησε δεόντως! Η περσινή δασκάλα της Νεφέλης μου έδωσε και εύσημα μάλιστα! Αρκετά όμως είπα για το κέικ δεν νομίζετε;

video


Στο χορό που λέτε, περάσαμε υπέροχα. Ήρθαν και φίλοι εκτός σχολείου. Τα παιδιά αλάλιασαν στην κυριολεξία. Μα ήταν στο σχολείο και ήταν ελεύθερα να κάνουν σχεδόν ότι ήθελαν. Να φωνάξουν, να τρέξουν, να χοροπηδήσουν κλπ. Ο Σύλλογος είχε φέρει και έναν κλόουν για την αρχή του προγράμματος που απασχόλησε τα παιδιά, όσα είχαν καθίσει μέσα στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου (ναι, διαθέτουμε και τέτοια αίθουσα!), DJ που έπαιζε μουσική όλων των ειδών, είχαμε παρουσίαση χορευτικού "Γαϊτανάκι" από το τμήμα των μεγάλων στους παραδοσιακούς χορούς, κλήρωση των μεγάλων δώρων της λαχειοφόρου αγοράς και πολύ μα πολύ χορό και διασκέδαση.


22 Φεβ 2011

Μπήκαμε στο τρίτο τρίμηνο!

Βασικά αναφέρομαι στην κουμπάρα μου και στη διδυμοκοιλίτσα της! Για την ακρίβεια είναι ακριβώς 28 εβδομάδων και 6 ημερών, δηλαδή στον 7ο μήνα. Σε λιγότερο από 78 ημέρες τα διδυμάκια θα είναι ανάμεσα μας! Και λέω σε λιγότερο γιατί μάλλον ο γιατρός θα της τα πάρει λίγο νωρίτερα. Αναλόγως πως θα είναι μέσα στην κοιλίτσα της και φυσικά πόσο θα ζυγίζουν! (πάντα οι γυναικολόγοι υπολογίζουν το βάρος του εμβρύου μέσω του υπερήχου, με μια μικρή απόκκλιση).

Η κοιλίτσα που λέτε λοιπόν μεγάλωσε ακόμα περισσότερο, αν και έχω να τη δω σχεδόν μια εβδομάδα. Γιατί τους ταλαιπωρούσε μια ίωση μαμά και δεύτερη κόρη και τώρα έχουν αρχίσει να συνέρχονται. Ο μπαμπάς τους πάντως λέει πως μεγάλωσε κι άλλο. Αν δεν το δω με τα μάτια μου δεν το πιστεύω! Πρώτη φορά πάντως βλέπω εγκυμονούσα τόσο συχνά και κάθε φορά να μου φαίνεται ακόμα πιο φουσκωμένη από την προηγούμενη! Αφού το ίδιο αναρωτιέται κι εκείνη.

Η φωτό είναι λίγο παλαιότερη των 28 εβδομάδων. Για την ακρίβεια 2 εβδομάδες νωρίτερα. Σίγουρα η διδυμοκοιλίτσα έχει αλλάξει! Βάζετε στοίχημα; Στην επόμενη ανάρτηση.....21 Φεβ 2011

Τα λάθη στο θηλασμό!

Ο Μητρικός Θηλασμός  μας καλεί όλους και όλες να μοιραστούμε μαζί με τους συνεργάτες του τα λάθη που μας οδήγησαν στο να μη θηλάσουμε τα μωρά μας! Λάθη που αν είχαν αποφευχθεί θα σήμαιναν πολλά για τα παιδιά μας.

Παρόλο που έχω σπουδάσει παιδαγωγική, δεν κατάφερα να θηλάσω σωστά τις κόρες μου. Ο λόγος; Ωραία όλα όσα μαθαίνουμε στη σχολή αλλά τα μαθαίνουμε μόνο στη θεωρία. Στην πράξη τα πράγματα αλλάζουν και κάποιες φορές δυσκολεύουν πολύ. Και φυσικά όταν τα βλέπεις απ' έξω και δεν τα ζεις η ίδια πολλά τραγούδια ξέρεις.

Όταν γέννησα τη μεγάλη μου κόρη ζητούσα απεγνωσμένα στις νοσοκόμες του νοσοκομείου Αλεξάνδρα να μου δείξουν πως να τη θηλάζω σωστά. Είχα κάνει και καισαρική και με δυσκόλευε πολύ στο να την πιάσω σωστά γιατί πονούσα! Όχι μόνο δεν μου έδειχναν αλλά μία με ειρωνεύτηκε λέγοντας μου το εξής:

"Μα καλά! Είσαι βρεφοκόμος και δεν ξέρεις πως να θηλάσεις;"

Όχι κυρά μου, δεν ξέρω! Δεν ήξερα. Έτσι γυρνώντας στο σπίτι και νομίζοντας ότι δεν είχα πολύ γάλα-λόγω έλλειψης πλήρους ενημέρωσης-άρχισα να δίνω και συμπλήρωμα. Το αποτέλεσμα; Η κόρη μου να πίνει περισσότερο συμπλήρωμα και λιγότερο μητρικό γάλα. Οι θηλές μου είχαν ανοίξει πληγές, λόγω του ότι δεν είχα μάθει να την τοποθετώ σωστά στο στήθος. Αυτό σήμαινε ότι κάθε φορά που τη θήλαζα έπρεπε πρώτα να πλυθώ πολύ καλά γιατί έβαζα αλοιφή για τις ερεθισμένες θηλές μου. Αφήστε που μου είχαν πει στο νοσοκομείο ότι πρέπει να αφήνω το μωρό μόνο! 20 λεπτά στον ένα μαστό και όχι όσο θέλει εκείνο-άλλωστε άκουσα πολύ αργότερα ότι το παχύ γάλα κατεβαίνει μετά τα πρώτα 20 λεπτά (δεν ξέρω αν όντως ισχύει)-και φυσικά ούτε ότι πρέπει σε κάθε γεύμα να δίνω διαφορετικό μαστό για να μπορεί να γεμίζει ο άλλος. Έτσι ένιωθα συνεχώς το στήθος μου άδειο. Εκτός από τις νύχτες. Γιατί το μωρό κοιμόταν πολλές ώρες και οι μαστοί γέμιζαν. Αλλά και πάλι η κόρη μου δεν έπινε πολύ. Το μπουκάλι το άδειαζε φυσικά αφού πεινούσε.

Στη δεύτερη παρόλο που ήξερα κάποια πράγματα παραπάνω, δεν το προσπάθησα ιδιαίτερα, αν και έδειχνε ότι έπαιρνε περισσότερο δικό μου γάλα, παρά ξένο. Στους 2,5 μήνες όμως έκοψε το μητρικό και σιγά σιγά άρχιζε να κόβει και το ξένο. Ο λόγος; Μεγάλη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Είχε όμως κάτι διαφορετικό από τα άλλα μωρά με παλινδρόμηση. Δεν έκανε εμετούς. Το γάλα γύριζε μεν προς τα επάνω αλλά ξαναγυρνούσε και πάλι κάτω με αποτέλεσμα τα υγρά του στομάχου να της έχουν κάψει τον οισοφάγο, το μωρό να πονάει και φυσικά να μην μπορεί να πιει γάλα. Δεν θέλω να κατηγορήσω το γιατρό μου, γιατί η απόφαση να πάρω χάπια, ήταν δική μου. Ίσως γιατί είχα κουραστεί να προσπαθώ και στο τέλος να προσπαθώ στο μπάνιο να αδειάσω το στήθος μου από το υπερβολικό γάλα. Με θήλαστρο δεν έβγαινε τίποτα παρά μόνο κάποιες σταγόνες. Παρόλα αυτά το στήθος έμοιαζε γεμάτο. Άξιο απορίας!!!

Τελικά δεν κατάφερα να θηλάσω τις κόρες μου όπως ήθελα και όσο ήθελα. Δεν κατάφερα να τις θηλάσω όπως είχα ονειρευτεί. Ακούω, διαβάζω άλλες μανούλες που λένε για το πόσο υπέροχος είναι ο θηλασμός και πόσο έχουν δεθεί με τα μωρά τους και αναρωτιέμαι αν τελικά εγώ το έχω νιώσει αυτό το συναίσθημα. Η καρδιά μου τελικά που απαντάει με ένα ΝΑΙ!
Έστω και η προσπάθεια μετράει. Και στη δική μου περίπτωση μέτρησε τα μέγιστα!

Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλές γυναίκες που λαμβάνουν καθημερινά λανθασμένες πληροφορίες σχετικά με το πως πρέπει να θηλάσουν τα μωρά τους. Είτε από τις κλινικές ή τα νοσοκομεία που γέννησαν ή ακόμα και από τον παιδίατρο που παρακολουθεί το μωράκι τους. Ο Μητρικός Θηλασμός ζητάει από αυτές τις γυναίκες να βρουν το θάρρος και να καταγγείλουν τα λάθη που έγιναν-ίσως και εσκεμμένα-εις βάρος τους και εις βάρος των παιδιών τους. 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε στην ανάρτηση του Μητρικού Θηλασμού με τίτλο:


Καιρός να ακουστεί και η δική σας φωνή!


20 Φεβ 2011

Action for Happiness (Μέρος 1ο)

Του Φρίξου Φυντανίδη, εφημερίδα FAQ

Κάποτε πίστευαν πως όσα περισσότερα βγάζουμε τόσο πιο χαρούμενοι είμαστε. Τότε τι έχει πάει λάθος και η κατάθλιψη τείνει να μετατραπεί σε Νο 1 αρρώστια; Ήρθε ο καιρός για Action for Happiness.

"Ευτυχία είναι το νόημα και ο σκοπός της ζωής, ο μοναδικός και τελικός σκοπός της ανθρώπινης ύπαρξης" όπως είπε κάποτε ο Αριστοτέλης. Εμείς, όμως για να το καταλάβουμε αυτό έπρεπε να περάσουν περίπου 2.500 χρόνια και να φτάσουμε ένα βήμα πριν το χείλος του γκρεμού. Υπερβολές; Δεν νομίζω. Σύμφωνα με έρευνες, το 2020 η κύρια αιτία θανάτου θα είναι η κατάθλιψη, ενώ ο καρκίνος θα περάσει στη δεύτερη θέση. Ζητούμενο, μαζί με το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν) να εντάξουμε ως δείκτη και το ΑΕΕ (Ακαθάριστη Εθνική Ευτυχία). Δηλαδή στον δείκτη της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά θα πρέπει να μετράμε με τι κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντάλλαγμα έχουν επιτευχθεί. Αν σημειώνεται μια οικονομική ανάπτυξη που για αντάλλαγμα είχε τη δυστυχία, το επίπεδο της ποιότητας ζωής της κοινωνίας και την καταστροφή του περιβάλλοντος, αυτά θα πρέπει να χρεωθούν στον λογαριασμό της οικονομικής ανάπτυξης με μετρήσιμους δείκτες. Ο ένας δείκτης θα είναι το ΑΕΕ και ο άλλος το περιβάλλον. Μόνο έτσι μια κοινωνία μπορεί να διατηρεί την κουλτούρα της, με ότι αυτό σημαίνει.
Υπέρ της δημιουργίας δείκτη μέτρησης της ποιότητας ζωής της κοινωνίας τάχθηκε και προχωρά σε υλοποίηση ο βρετανός πρωθυπουργός Cameron, ο πρόεδρος της Γαλλίας Sarkozy και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Obama, παρ' όλα τα μέτρα λιτότητας που πρόσφατα επέβαλε ο τελευταίος. Και οι τρεις αρχηγοί συμφωνούν ότι το να μετράς την ποιότητα ζωής με οικονομικά κριτήρια είναι μια πολιτική που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε αδιέξοδο. Ήδη ο Cameron και ο Sarkozy ξεκίνησαν τη δημιουργία ενός "Happiness Index", που θα ενταχθεί στους άλλους δείκτες ανάπτυξης των χωρών τους. Ο Cameron πιστεύει ότι το Happiness Index πρέπει να δημοσιεύεται σε περιοδικά όπως και οι δείκτες πληθωρισμού, ανεργίας, εγκληματικότητας κλπ. Διότι με αυτόν τον τρόπο θέλει να μετρήσει την ποιότητα ζωής, άρα και το National Mood (πρωτοφανές!), δηλαδή τον δείκτη της Βρετανικής Εθνικής Διάθεσης, και έτσι η Αγγλία θα είναι η πρώτη χώρα (εκτός του Μπουτάν) που επίσημα θα μετράει την ευτυχία. Περνάμε δηλαδή από την κοινωνία της οικονομίας στην κοινωνία της αρμονίας. Δηλαδή οδηγούμαστε σε έναν κόσμο που να μην κατευθύνεται από managers αλλά από ιδέες.

Και οι Βρετανοί δεν είναι οι μόνοι που έχουν αυτόν τον στόχο. Ήδη στη Βραζιλία νομοθέτες επιχειρούν να εισάγουν την επιδίωξη της ευτυχίας στο Σύνταγμα ως αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών. Ως απώτερος στόχος αυτής της κίνησης προβάλλεται η αντιμετώπιση της τεράστιας οικονομικής και κοινωνικής ανισότητας στη χώρα. Παρόμοιες συνταγματικές τροποποιήσεις υπέρ της ευτυχίας έχουν υιοθετηθεί και από άλλες κυβερνήσεις. Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν ήδη συμπεριλάβει το δικαίωμα της ευτυχίας στα Συντάγματα τους. Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης; Ο Cameron και οι υπόλοιποι απομακρύνονται από τη στόχευση του Higher Education (Ανώτατη Εκπαίδευση) και κατευθύνονται προς το Higher Feelings.
Μετρώντας την ποιότητα ζωής και μεγιστοποιώντας τη μέσα από εφαρμοσμένες πολιτικές ωφελείται καίρια το κοινωνικό σύνολο αλλά και το οικονομικό σύστημα. Μελέτες στις ΗΠΑ (Behm & Lyobomirsky, 2008) καταδεικνύουν το θετικό συναίσθημα ως αιτιακό παράγοντα της επιτυχίας στην ανάπτυξη καριέρας. Μελέτες του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (υπευθ. καθηγητής Κων/νος Καφέτσιος) έχουν επίσης καταδείξει τη σημασία των διαπροσωπικών σχέσεων ως καίριο κομμάτι δεικτών της χαράς και της ποιότητας ζωής. Το παράδοξο είναι ότι στην Ελλάδα σημειώνονται από τους χαμηλότερους δείκτες κοινωνικής δικτύωσης και ικανοποίησης στις διαπροσωπικές σχέσεις (Καφέτσιος, 2006) και αυτό έχει επίπτωση στην ποιότητα ζωής εργαζομένων και μη. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι οι ευτυχείς και κοινωνικά δικτυωμένοι εργαζόμενοι έχουν πιο ανθεκτικό ανοσοποιητικό σύστημα (Kielcolt-Glaser, 1999), τότε μπορεί εύκολα να συμπεράνει κανείς ότι οι εργαζόμενοι με υψηλότερη ποιότητα ζωής είναι πιο παραγωγικοί και επηρεάζουν θετικά τόσο τους ίδιους όσο και τον κοινωνικό περίγυρο τους. Μεγαλύτερος σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια της ανακάλυψης της ευτυχίας στην καθημερινότητα μας δεν είναι άλλος από το κίνημα Action For Happiness (Δράση για την Ευτυχία)......

H Action For Happiness είναι ένα κίνημα για τη θετική κοινωνική αλλαγή που έχει ως στόχο να φέρει κοντά ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα που θέλουν να παίξουν ρόλο στη δημιουργία μιας πιο ευτυχισμένης κοινωνίας. Ελπίζει να εμπνεύσει ένα μαζικό κίνημα για τη θεμελιώδη αλλαγή της νοοτροπίας και βοηθά τους ανθρώπους να αναλάβουν θετικές ενέργειες για την προσωπική τους ζωή στα σπίτια, στα σχολεία, στους χώρους εργασίας και στις κοινότητες τους. Ξεκίνησε το 2010 από τους Lord Richard Layard, Anthony Seldon, Geoff Mulgan, και πλέον έχει μέλη σε περισσότερες από 50 χώρες.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.actionforhappiness.org

Και μην ξεχνάς ότι, όπως υποστηρίζει και η έρευνα του Nicholas Christakis,

"Η ευτυχία είναι ιός και είναι μεταδοτική".

Ας γίνουμε όλοι φορείς του ιού της ευτυχίας συμμετέχοντας στις ομάδες δράσης του κινήματος: Η Ελλάδα νικά τη μιζέρια και την κατάθλιψη.

19 Φεβ 2011

Ξαφνιαστικό!


Αποφασίσαμε με το σύζυγο να αλλάξουμε πόμολα στα ντουλάπια της κουζίνας γιατί τα προηγούμενα, των παλιών ιδιοκτήτων ήταν παλιά, φθαρμένα και ξεβαμμένα. Εντελώς χάλια δηλαδή.

Οπότε επιλέξαμε αυτά που βλέπετε στη φωτογραφία. 25 σύνολο! Όχι δεν τα βάλαμε όλα.... περίσσεψε ένα. Καλύτερα δηλαδή. Φαντάζεστε να έπρεπε να ξαναπάμε Καλλιθέα για να πάρουμε 1 ή 2 ακόμα; Που ξέρουμε, ίσως χάλαγε και κανένα στην τοποθέτηση και να χρειαζόταν ανταλλακτικό.

Σήμερα το πρωί και ενώ η Νεφέλη πίνει το γάλα της και εγώ φτιάχνω καφέ, τη ρωτάω αν της αρέσουν τα καινούργια μας πόμολα και εκείνη μου απαντάει:

"Ναι, πολύ. Γύρισα από το σχολείο, μπήκα στην κουζίνα, είδα το άσπρο και ξαφνιάστηκα. Πήγα κοντά και είδα και το τριαντάφυλλο και είπα ουάου. Ήταν όντως πολύ ξαφνιαστικό!!!!!"

Επίσης θα ήθελα να σας παρουσιάσω μια κούκλα από μαλλί πλεξίματος που έφτιαξε η Ναντίνα στον παιδικό σταθμό. Δεν είναι τέλεια;18 Φεβ 2011

Αγαπημένη ξεχασμένη συνταγή!

Γενικά θέλω να αρχίσω να περιορίζομαι στη μια ανάρτηση την ημέρα, αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει, όταν παρακολουθώ κι άλλα ιστολόγια συγχρόνως. Θα το προσπαθήσω όμως!

Στο Σπιτικό Φαγάκι βρήκα μια παλιά αγαπημένη μου συνταγή και πλέον ξεχασμένη γιατί δεν την τρώνε τα παιδιά. Βασικά βλακεία δικιά μου που δεν την φτιάχνω πλέον. Που ξέρω; Ίσως και να τους αρέσει τελικά. Τώρα που μεγάλωσαν λίγο ίσως να την ξαναπροσθέσω στο τραπέζι μας. Για τι πράγμα μιλάω;

Μα φυσικά για τις καταπληκτικές σε γεύση "Σουπιές με σπανάκι"

Να τη δοκιμάσετε. Σας τη συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!!

Οι προτάσεις της Ολίβιας!


Σήμερα διαβάζοντας το ιστολόγιο της Ολίβιας-"Είμαι μαμά" έπεσα πάνω στην ανάρτηση με τίτλο:

Φτιάξτε τις δικές σας κηρομπογιές στα αγαπημένα σας σχήματα

και αμέσως  άρχιζα να τη διαβάζω.

Η Ολίβια μας προσφέρει απλόχερα τις πιο καταπληκτικές προτάσεις είτε για αγορά διαφόρων προϊόντων, είτε για το πως θα μπορέσουμε να κάνουμε ανακύκλωση σε κάποια πράγματα που έχουμε στο σπίτι μας αλλά μοιράζεται και μαζί μας τις προσωπικές της στιγμές με την οικογένεια της. Και φυσικά μας έχει μαγέψει όλους με τα υπέροχα βιντεάκια που ετοιμάζει κατά καιρούς αλλά και τους διαγωνισμούς που διοργανώνει στο "Είμαι μαμά!"  Να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι έχει και νέο λουκ ε;

Η συγκεκριμένη ανάρτηση με ενδιαφέρει άμεσα, είμαι σίγουρη ότι το ίδιο θα συμβεί και σε εσάς, γιατί συνέχεια μαζεύω από το δωμάτιο των κοριτσιών μου κομματάκια από κηρομπογιές διαφόρων χρωμάτων και αναγκάζομαι να τις πετάξω. Τώρα όμως, με τη λύση που μας προτείνει η Ολίβια, δεν θα χρειαστεί να το ξανακάνω! Να είστε σίγουροι ότι θα το ευχαριστηθούν και τα παιδιά σας. Και ανακύκλωση θα κάνετε και θα γλιτώσετε και τα λεφτά που θα δίνατε προκειμένου να αγοράσετε καινούργιο πακέτο με κηρομπογιές.

Θέλετε να μάθετε πως; Απλά δείτε το ανάλογο βιντεάκι που ετοίμασε η Ολίβια-με λεπτομερή περιγραφή-και θα ανακαλύψετε και εσείς πόσο απλό και εύκολο είναι να δημιουργήσετε τις δικές σας κηρομπογιές και φυσικά σε όποιο σχήμα εσείς επιθυμείτε!!!!!

Αναμνήσεις...............

Σεπτέμβριος 2001.

Σχεδόν 1 χρόνο παντρεμένη και με το σύζυγο είμαστε για μερικές μέρες στην Κεφαλονιά. Τη γενέτειρα του πεθερού μου. Τι ωραίο μέρος! Θα ήθελα να ζούσα εκεί και όχι στη γκρίζα Αθήνα. Είμαστε οι δυο μας και σχεδόν έχουμε γυρίσει όλο το νησί! Πήγαμε στο χωριό του πεθερού μου, στο Φισκάρδο, στο Μύρτο, στο Ξι, στην Άσο, στη Σάμη! Το καθένα με τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα αλλά όλα με υπέροχα τοπία, καταγάλανα νερά, ωραίους ανθρώπους και καλό φαγητό! Δεν μείναμε πολλές μέρες, περίπου 4, αλλά ήταν σαν να κάναμε το δεύτερο μήνα του μέλιτος! Ο κανονικός ήταν ένα μήνα μετά το γάμο στα Ζαγοροχώρια. Άλλη ομορφιά από εκεί!

Το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, μαζί με τους δικούς μου, βρεθήκαμε για λίγες μέρες πάλι στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ο πατέρας μου είχε αναλάβει να ανακαινίσει κάποια δωμάτια σε ένα ξενοδοχείο και ήταν ωραία ευκαιρία για να περάσουμε μερικές ημέρες ξεγνοιασιάς. Επισκεφθήκαμε και την Κνωσό αλλά έκαναν εργασίες συντήρησης και δεν καταφέραμε να δούμε και πολλά. Είχε και ο άντρας μου έναν συνάδελφο Ανωγίτη και δεν μπορούσαμε να φύγουμε χωρίς να τον επισκεφθούμε. Μέχρι και στο Ιδαίο Άντρο μας πήγε. Στη σπηλιά όπου ανατράφηκε ο Δίας! Ανέβαινα και εγώ τα βουνά και τα λαγκάδια χωρίς να ξέρω ότι είμαι έγκυος στην πρώτη μου κόρη! Το έμαθα ένα μήνα αργότερα και δεν το πίστευα. Δεν περίμενα ότι θα έμενα τόσο γρήγορα έγκυος.

Μια εγκυμοσύνη που με χαροποίησε αλλά και με προβλημάτισε κιόλας γιατί μόλις είχα βρει δουλειά σε ένα φροντιστήριο (στη γραμματεία) και επειδή δεν είχα ακόμα σταθεροποιηθεί στη θέση μου θα έλεγα στους εργοδότες μου ότι ήμουν έγκυος; Το κράτησα κρυφό για κανένα μήνα ακόμα αλλά δεν γινόταν και τόσο εύκολο, όχι γιατί είχε αρχίσει να φαίνεται η κοιλίτσα μου, αλλά γιατί μου ζητούσαν να κάνω κάποιες βαριές δουλειές, να σηκώνω βάρη και εγώ όλο αρνιόμουν βρίσκοντας διάφορα προσχήματα. Τελικά ένα βράδυ μίλησα σε έναν από τους εργοδότες μου και εκείνος αντί να με συγχαρεί με απέλυσε! Μου ήρθε κεραμίδα. Μπορούσε να με διώξει αφού η σύμβαση μου ανανεωνόταν κάθε μήνα χωρίς να έχει καθόλου επιπτώσεις, όπως πληροφορήθηκα κατόπιν εορτής από τον ΟΑΕΔ. Έτσι κάθισα στο σπιτάκι μου καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου. Και τελικά το ευχαριστήθηκα!!!!

Όταν έκανα τον πρώτο υπέρηχο, στις 7 εβδομάδες, ίσα που φαινόταν το έμβρυο. Ακούσαμε όμως την καρδούλα του. Στην αυχενική διαφάνεια όμως, μερικές εβδομάδες αργότερα, εγώ και ο σύζυγος μου μείναμε με ανοιχτό το στόμα. Το έμβρυο είχε μεγάλη διαφορά από ότι στον πρώτο υπέρηχο. Πλέον είχε σχηματιστεί πλήρως και το χαζεύαμε σαν χάνοι!!!! Η καρδιά του ακουγόταν πολύ δυνατά και τότε άρχισα να συνειδητοποιώ ότι μέσα μου μεγαλώνει ένα τόσο δα μικρό ανθρωπάκι! Το ήξερα αλλά υπήρχαν και στιγμές που το ξεχνούσα. Μέχρι που ένιωσα τα πρώτα σκιρτήματα του. Καθόμουν στον καναπέ και χάζευα στην τηλεόραση όταν άρχισε να γουργουρίζει το στομάχι μου. Σκέφτηκα να φτιάξω ένα σνακ για να φάω αλλά ξαφνικά σταμάτησε....... και μετά από λίγο ένιωσα σαν να με γαργαλάει κάποιος στην κοιλιά. Λίγο αργότερα ήταν σαν να πεταρίζει κάτι μέσα μου. Τότε κατάλαβα, και με βάση όσα είχα διαβάσει μέχρι τότε, ότι δεν πεινούσα αλλά αυτό που ένιωθα ήταν το μωρό και άρχισα να χαζογελάω μόνη μου!!!!

Μετά από αυτές τις πρώτες ελαφρές κινήσεις αρχίσαμε τις καλές και δυνατές κλωτσιές. Δεν θα ξεχάσω μια βραδιά που ήμασταν στο σπίτι της πεθεράς μου και το μωρό δεν καθόταν καθόλου ήσυχο. Με είχε ταράξει στις κλωτσιές και εγώ δεν μπορούσα να βολευτώ στον καναπέ με τίποτα!!!! Και οι μήνες περνούσαν. Και η κοιλιά μεγάλωνε. Στον υπέρηχο του Β΄ επιπέδου η γιατρός μας είπε ότι θα αποκτούσαμε κοριτσάκι αλλά είχε μια επιφύλαξη καθώς δεν είχε καλή θέση η μικρή και δεν φαινόταν καθαρά. Το ξεδιαλύναμε στον όγδοο μήνα που είχε την κατάλληλη θέση. Καταλαβαίνετε, να μην μπω σε λεπτομέρειες χαχαχα.... Μου άρεσε η ιδέα του να γίνω κοριτσομάνα, όχι ότι δεν αγαπάω και τα αγοράκια. αλλά τα είχα ζήσει και τα δύο φύλα στην κατασκήνωση που δούλευα και τα κορίτσια τα έβρισκα πιο ενδιαφέροντα. Και δεν έπεσα έξω!!!! Περνάμε φίνα με τις κόρες μου.

Τους δύο τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης μου τους έβγαλα περπατώντας πολύ, κάνοντας πολλές δουλειές στο σπίτι και με μαθήματα ανώδυνου τοκετού (που τελικά δεν χρειάστηκαν αφού γέννησα με καισαρική.... ). Το μωρό, ενώ είχε γυρίσει με το κεφάλι προς τα κάτω, δεν είχε κατέβει καθόλου αλλά την ένιωθα ακριβώς κάτω από το στήθος μου! Ημερομηνία τοκετού είχα μεταξύ 5 και 8 Αυγούστου του 2002 και έφαγα όλο το καλοκαίρι και όλη τη ζέστη στην Αθήνα, αφού με το ζόρι  πηγαίναμε μέχρι τη Σαλαμίνα για κανένα μπανάκι. Εγώ φυσικά δεν έμπαινα στη θάλασσα μετά τη συμβουλή της γιατρού μου και την έβγαζα στην παραλία με δροσερό χυμό ή καφεδάκι. Και πόσο τους ζήλευα τους υπόλοιπους που δροσίζονταν μέσα στο νερό. Πρέπει να έκανα τουλάχιστον 4-5 ντους την ημέρα γιατί ίδρωνα υπερβολικά και δεν μπορούσα να βολευτώ πουθενά καθώς η κοιλιά μου κόντευε να σκάσει από το μέγεθος. Και να φανταστείτε ότι το μωρό δεν ήταν μεγάλο. 3.050 γεννήθηκε η τσούπρα μου!

Κάθε βράδυ βγαίναμε βόλτα παρέα με τη μαμά μου  μέχρι την πλατεία του Δήμου μας περπατώντας. Η απόσταση από το σπίτι μας ήταν περίπου στα 15 λεπτά, αλλά το απολάμβανα γιατί ήταν οι μόνες ώρες της ημέρας που κάπως δρόσιζε. Στο δρόμο συναντούσαμε κι άλλους εναπομείναντες στην καλοκαιρινή Αθήνα και με κάποιους πιάναμε την κουβέντα λες και γνωριζόμασταν χρόνια!

Οι μέρες περνούσαν όμως, κοντεύαμε να φτάσουμε στις 8 Αυγούστου, και ο τοκετός δεν έλεγε να ξεκινήσει. Σχεδόν έκλεινα και τον ένατο μήνα και είχα αρχίσει να ανησυχώ. Βέβαια είχα διαβάσει ότι κάποια μωρά αργούν λίγο παραπάνω να βγουν, ειδικά στις γυναίκες που εγκυμονούν για πρώτη φορά, αλλά νομίζω ότι η κορούλα μου είχε βολευτεί μέσα στη ζεστασιά της κοιλίτσας μου και δεν ήθελε να βγει. Ένα βράδυ πριν την ημέρα της γέννησης της δεν είχα ησυχία. Το ίδιο και το μωράκι μου. Σχεδόν δεν κλείσαμε μάτι όλη τη νύχτα εγώ και η μητέρα μου καθώς είχε αρχίσει να πονάει η μέση μου χωρίς όμως να νιώθω σαν να έχω συσπάσεις και πόνους τοκετού! Το πρωί μας βρήκε στην ίδια κατάσταση και αποφασίσαμε με τον άντρα μου, αφού είχαμε μιλήσει στη γιατρό μου, να πάμε στο νοσοκομείο να με δει.

Και εδώ ξεκινάει η ιστορία της γέννησης της Νεφέλης μου. Να μου επιτρέψετε όμως να σας τη διηγηθώ κάποια άλλη στιγμή γιατί αυτή η ανάρτηση δεν θα έχει τελειωμό. Υπομονή να μου κάνετε και σύντομα θα μάθετε όλες τις λεπτομέρειες!

17 Φεβ 2011

Έξαρση δημιουργικότητας!

Στο Mamma El Press η μαμά δημοσιεύει το πρωί της 17ης Φεβρουαρίου το άρθρο για τα "Μυστικά της δημιουργικότητας" και το βραδάκι οι κορούλες της έχουν έξαρση δημιουργικότητας.

Και πιστέψτε με! Εγώ δεν έβαλα πουθενά το χεράκι μου. Μάλλον το κουνελάκι μας τους κούνησε την ουρίτσα του και τσουπ, βρήκαν την ευκαιρία. Αααα και απολύτως εύκαιρο το κινητό της μαμάς. Βασικό εργαλείο για να μπορέσω τώρα εγώ να το μοιραστώ μαζί σας.

Κυρίες και κύριοι και μικρά μας παιδιά, η Mamma El σας παρουσιάζει ένα άκρως ερασιτεχνικό και δημιουργικό βίντεο με πρωταγωνιστές τους:

Νεφέλη, Ναντίνα και φυσικά το νέο μας ταλέντο (εμφανίζεται σε λίγες σκηνές) τη Μπαλίνα!

video

Συγχωρήστε μας τα λίγο σκοτεινά σημεία. Την επόμενη φορά θα τοποθετήσουμε λάμπα και κάτω από το τραπέζι της κουζίνας!


Καρναβαλώνουμε!

Αν έχετε ακούσει τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για το Πατρινό Καρναβάλι σίγουρα θα έχετε ακούσει και το Karnavaleria!Χθες προμηθευτήκαμε και εμείς τις στολές μας, αφού το Σάββατο έχουμε τον αποκριάτικο χορό στο σχολείο της Νεφέλης!Τυχαίνει η θεία μου, η αδερφή του πατέρα μου, να κατοικεί στην Πάτρα και σχεδόν κάθε χρόνο μπαίνει σε γκρουπ που λαμβάνει μέρος στο καρναβάλι. Έχοντας συμμετάσχει και εγώ τέσσερις φορές μαζί της αλλά και μια μαζί με τη Νεφέλη (στο καρότσι φυσικά) έχω υπέροχες αναμνήσεις και κάθε φορά που φτάνουν και πάλι οι απόκριες ζηλεύω όταν βλέπω τους καρναβαλιστές στην τηλεόραση! Θέλω κι εγώ να είμαι ανάμεσα τους! Και φυσικά όταν ακούω τα γνωστά τραγούδια που αναφέρονται στο Πατρινό Καρναβάλι μαζί με τις κόρες μου στήνουμε χορό!

Ας καρναβαλώσουμε λοιπόν!

Καλές απόκριες σε όλους!

16 Φεβ 2011

Φαντασία!


Όχι του Disney, αλλά της Ναντίνας.

Πρωί! Είμαστε στο αυτοκίνητο και πηγαίνουμε τις μικρές σχολείο.

Η Ναντίνα παίζει με μια μικρή κουκλίτσα που απεικονίζει τη γιαγιά της Ντόρας και ένα μικρό κουτί Smarties που βρήκε τυχαία στο αυτοκίνητο.

Έχει πλάσει με το μυαλό της μια τρομερή ιστορία (λεπτομέρειες δεν θυμάμαι, μη με ρωτήσετε) και στο εντελώς άσχετο η Νεφέλη πετάει το εξής:

"Δεν μπορείς να ελέγξεις τη φαντασία του άλλου!!!!!"

Εγώ πάντως συμφωνώ μαζί της. Η φαντασία είναι αχαλίνωτη!

15 Φεβ 2011

Ζούμε σε ένα παραμύθι;


Είμαστε με τη Ναντίνα στο μπάνιο και πλένουμε δόντια, γενικά ετοιμαζόμαστε για ύπνο όταν ξαφνικά γυρίζει και μου λέει:

Ν: - Μαμά, ζούμε σε ένα παραμύθι;

Μ: -Μακάρι, θα είχε τουλάχιστον ωραίο τέλος.

Ν: -Είμαστε αληθινοί;

Μ: -Μάλλον, έτσι λέω!

Ν: -Είσαι σίγουρη;

Μ: -Ναι!

Ν: -Μάλλον, γινόμαστε αληθινοί όταν πεθαίνουμε!!!

14 Φεβ 2011

Κάθε μέρα μια θετική σκέψη


Η ημέρα των ερωτευμένων σήμερα, έξω έχει καταπληκτική ηλιόλουστη μέρα και τι πιο όμορφο από το να ξεκινήσουμε τη μέρα μας με θετικές σκέψεις. Πιστέψτε με, τις έχουμε ανάγκη!

8 Φεβρουαρίου
Το να ζητάς τη βοήθεια των άλλων όταν τη χρειάζεσαι είναι δείγμα δύναμης και όχι αδυναμίας.

9 Φεβρουαρίου
Το να αποφασίζεις για τον εαυτό σου είναι ένα από τα σπουδαιότερα 
πλεονεκτήματα του να είσαι άνθρωπος.

10 Φεβρουαρίου
Το ν' αφήνεις τους άλλους να αποφασίζουν για σένα είναι μια 
από τις μεγαλύτερες ανοησίες του να είσαι άνθρωπος.

11 Φεβρουαρίου
Είναι σημαντικό να προφυλάσσεσαι απ' τη συναισθηματική λογική, 
δηλαδή απ' το να πιστεύεις κάτι επειδή το διαισθάνεσαι.

12 Φεβρουαρίου
Να προφυλάσσεσαι και από τη γνωστική λογική, δηλαδή απ' το να πιστεύεις κάτι 
επειδή το σκέφτεσαι, σου περνάει απ' το μυαλό σαν ιδέα.

13 Φεβρουαρίου
Μην εντυπωσιάζεσαι απ' τη ρητορική. 
Επειδή κάτι ακούγεται να έχει βάθος, δεν σημαίνει πως έχει στ' αλήθεια.

14 Φεβρουαρίου
Μην παραβλέπεις τις απλές ιδέες. 
Επειδή κάτι ακούγεται απλό, δεν σημαίνει πως είναι κι απλοϊκό.

12 Φεβ 2011

Χαϊκού

Η μεγάλη μου κόρη είχε στη γλώσσα μια εργασία. Μια εργασία που εξελίχθηκε σε παιχνίδι λέξεων. Ποια ήταν αυτή; 

Να γράψει Χαϊκού. Αναρωτιέστε τι είναι τα Χαϊκού ε; Ας δούμε λοιπόν για να σας φύγει η απορία.

Τα χαϊκού είναι μια μορφή ιαπωνικού ποιήματος.
Ένα χαϊκού έχει 17 συλλαβές και χωρίζεται σε τρεις στίχους.
Ένα χαϊκού περιγράφει μια στιγμή του χρόνου. Δημιουργεί με λέξεις μια εικόνα. Συχνά αυτή η εικόνα αποκαλύπτει και πως νιώθει ο δημιουργός του χαϊκού. Χαϊκού έχουν γράψει ποιητές και ποιήτριες σε όλο τον κόσμο. Ένας σημαντικός έλληνας ποιητής που έγραψε χαϊκού είναι ο Γιώργος Σεφέρης.

Είτε βραδιάζει                                                             Κίτρινα, άσπρα
 είτε φέγγει                                                                  χρυσάνθεμα, μα θέλω
μένει λευκό το γιασεμί                                                κι ένα κόκκινο!
Γιώργος Σεφέρης                                                      Μασαόκα Σίκι,
Ποιήματα, Εκδ. Ίκαρος                                            132 γιαπωνέζικα χαϊκού,
                                                                                 μτφρ. Ρούμπη Θεοφανοπούλου,
                                                                                 εκδ. Πρόσπερος

Όπως αναφέρει το βιβλίο της Γλώσσας
 (πρώτο τεύχος-τετράδιο εργασιών-τρίτης δημοτικού)

Η εργασία μας λοιπόν ζητούσε να γράψουμε χαϊκου για καθεμία από τις εποχές του χρόνου. Ζητάει επίσης να ζωγραφίσουν στο τετράδιο εικόνες αλλά εμείς το κάναμε κάπως πιο περίπλοκο. Για δείτε:Χειμώνας
Νιφάδες πέφτουν στη γη.
Το τζάκι ζεσταίνει
την καρδιά μας.


Άνοιξη
Αναγέννηση φύσης.
Λουλούδια και ελπίδα
ανθίζουν


Καλοκαίρι
Ζέστη πολλή.
Χρυσή αμμουδιά
και η θάλασσα γαλάζια.


Φθινόπωρο
Βροχή, βροχούλα.
Πεσμένα φύλλα,
ομιχλώδης ο καιρός.

Γιατί δεν δοκιμάζετε και εσείς να φτιάξετε τα δικά σας Χαϊκού;


Για τις όμορφες μαμάδες.........

ένα βραβείο που δεν ξέρω πως να το ονομάσω! Μου το χάρισε η "Όμορφη" μαμά και εγώ θέλω να το χαρίσω σε άλλες όμορφες μαμάδες. Και μην ακούσω από καμία ότι λέω χαζομάρες. Γιατί οι περισσότερες μανούλες που έχουμε ιστολόγια είμαστε κουκλάρες!!!!!


Επειδή οι κανόνες των blogs λένε ότι πρέπει να διαλέξω 10 ακόμα θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από όσες μανούλες άφησα απ' έξω.

1. Στη μανούλα του μικρού "Ξανθομπούρμπουρα"
2. Στην πολύ καυστική (Not) Just Mums
3. Στην καταπληκτική Newagemama
3. Στην τρομερή Mammaka
4. Στην πολύ γλυκιά Psipsinel, που ανακάλυψα πρόσφατα.
5. Στην πιο όμορφη κοιλίτσα, τη "Μωρά Μαμάδες"
6. Στην πιο δημιουργική μανούλα, την "Kate loves Greg"
7. Στην "Tatiana" που κάνει το πιο υπέροχο ταξίδι. Προορισμός; Η μητρότητα.
8. Στη μαμά Σοφία και τις απίθανες σημειώσεις της. "Οι σημειώσεις μιας μαμάς"
9. Στη Τζένη και το ολοκαίνουργιο "Stawberry flavour"
10. Και τέλος στην mary του "H istoria arxizei" που μας ταξιδεύει με τα υπέροχα παραμύθια της (και όχι μόνο).

Φιλάκια σε όλες τις πανέμορφες μανούλες.

9 Φεβ 2011

Ναντίνα+Τάσος=LFE


Χθες γυρνώντας στο σπίτι, είδα πάνω στον πάγκο της κουζίνας, μια υπέροχη μικρή ροζ κορνιζούλα με μπόλικη χρυσόσκονη, στέμα και μια μικρή πριγκίπισα μπαλαρίνα επάνω της. Σαν αυτές που μοιράζουν μπομπονιέρες σε βαφτίσια.

Αναρωτήθηκα από που μπορεί να προήλθε αφού εμείς τώρα πρόσφατα ούτε σε γάμο έχουμε πάει. Πόσο μάλλον σε βαφτίσια. Ο άντρας μου ήρθε να μου λύσει την απορία.

"Την έδωσε στη Ναντίνα ο Τάσος"

Καλέ ποιος είναι ο Τάσος; Τον ακούω πολύ καιρό τώρα. Από τότε που ξεκίνησε ο παιδικός σταθμός. Αλλά δεν είχα ποτέ μου φανταστεί ότι αυτούς τους μήνες τα μικρούλια μας είχαν ξεκινήσει ένα "ειδύλλιο"!!!!!

Και η κόρη μου, μου έλυσε ακόμα περισσότερες απορίες. Όπως:

Μαμά: "Ποιος σου έδωσε την κορνίζα"

Ναντίνα: "Ο Τάσος και μου είπε ότι θα παντρευτούμε!"

Μαμά: "Μάλιστα, και τι φωτογραφία θα βάλουμε μέσα;"

Ναντίνα: "Μια ωραία. Με τη στολή μήπως; Μα κοίτα, μαμά, πως λάμπει!!!!!"

Όπως καταλάβατε το παιδί μου δεν είναι των υλικών αγαθών. Μιλάνε τα συναισθήματα χαχαχα......

Το τραγούδι της ημέρας

Placebo | Every you Every me


8 Φεβ 2011

Φοβάμαι όλα αυτά.............

που θα γίνουν για 'μένα, χωρίς εμένα.

Συμπλήρωμα στην προηγούμενη ανάρτηση. Γιατί το έγραψα στα γρήγορα. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω. Τα λέει όλα το τραγούδι του Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Κάποια τραγούδια ταιριάζουν σε όλες τις εποχές, σε όλες τις συνθήκες. Δεν νομίζετε;

Ένα τραγούδι που περιγράφει την κατάσταση που ζούμε τώρα.... Μέχρι το μεγάλο ΜΠΑΜ!!!! Κοντοζυγώνει..........................
Φοβάμαι
Μπροστά σου τα φώτα μιας πολιτείας
που περιμένει τις ανασκαφές...
Και τα κλουβιά με τα καναρίνια που κοιμούνται βαλμένα στη σειρά...
Κι εγώ που δεν έμαθα ακόμα ποιος είμαι
ένας κουρασμένος σκοπός, χωρίς προοπτική...
Και συ που σε λίγο θα σβήσεις
ένα από τα φώτα, για να κοιμηθείς με κάποιον που μου μοιάζει...
Έτσι που τα σίδερα του κλουβιού
να χαθούν για μια στιγμή, μέσα στο σκοτάδι...


Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα...


Τα ρούχα μου παλιώσανε και δεν αντέχουν
τρύπες στα γόνατα από τις υποκλίσεις
τσέπες ξηλωμένες απ' τα κέρματα
χαλασμένα φερμουάρ, χάσκουν χρεοκοπία
Το κορμί μου μελανιασμένο
μες το κρύο σαν λάθος
που δεν το παραδέχεται κανένας
γυρνάει και ζητά τη ζεστασιά σου


Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα...


Τα τσιμέντα σου καινούρια
με έπιπλα λουστραρισμένα
Και μάρμαρα λευκά
μια γυαλάδα που στραβώνει
και δε σ' αφήνει χώρο να σταθείς
και μόνο εγώ απ' όλα εκεί μέσα σαπίζω σαν σε αρχαίο τάφο
Σκεύη παραστάσεις βρέθηκαν εκεί
εκτός από εμένα, που σε κρύπτη μυστική
ψάχνω ακόμη να σε βρω να με αναστήσεις


Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα...


Τα ρούχα μου παλιώσανε και πέφτουν
σαν χρεοκοπημένες κυβερνήσεις...
Γέρασα μ' ένα παιδικό παντελονάκι
και το πλοίο δε φάνηκε ακόμη...
Σε σφίγγω πιο πολύ γιατί κρυώνω
το κορμί μου δρόμος, που εκτελούνται δημόσια έργα
κομπρεσέρ μ' ανοίγουν και με κλείνουν...
Τράβα λίγο τη κουρτίνα να με δεις
έγινα διάδρομος για στρατιωτικά αεροπλάνα
Και το μυαλό μου, αποθήκη, για ραδιενεργά κατάλοιπα...
Μέτρα ασφαλείας πήρανε, για την αναπνοή μου
και σε πολυεθνικό μονόδρομο, το μέλλον μου δώσαν αντιπαροχή


Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα...


Έτσι ζω προκαταβολικά το παρελθόν μου
και με δυο γυμνά καλώδια για χέρια
αγκαλιάζω τα ψηλά σου volt για στερνή φορά


Φοβάμαι!


Ξορκίζω τον φόβο............

με μία μέρα καθυστέρηση, αφού μόλις τώρα έπεσε στην αντίληψη μου, ότι η χθεσινή μέρα ήταν αφιερωμένη στον Φόβο.


Ξορκίζω λοιπόν κι εγώ το Φόβο γράφοντας για αυτόν. Όπως ακριβώς μας συμβουλεύει ο Δούρειος Ίππος Αλλά για να δούμε πρώτα από όλα τι είναι ο Φόβος;Ο φόβος είναι ένα βασικό συναίσθημα του ανθρώπου που προκαλείται από τη συνειδητοποίηση ενός πραγματικού ή πλασματικού κινδύνου ή απειλής. Είναι ένας μηχανισμόςπροστατευτικού χαρακτήρα, μια φυσιολογική αμυντική αντίδραση του οργανισμού χωρίς να απαιτείται συνειδητή σκέψη. Ο φόβος πρέπει να διακρίνεται από τη σχετική συναισθηματική κατάσταση του άγχους το οποίο εκδηλώνεται σαν εσωτερική ένταση και το οποίο συνήθως συμβαίνει χωρίς την ύπαρξη οποιασδήποτε εξωτερικής απειλής, απειλής μάλιστα που γίνεται αντιληπτής ως ανεξέλεγκτης ή αναπόφευκτης. Στην περίπτωση της συναισθηματικής κατάστασης του φόβου έχουμε να κάνουμε σχεδόν πάντα με μελλοντικά γεγονότα, με καταστάσεις ή συμπεριφορές τις οποίες μπορούμε να διαφύγουμε ή να αποφύγουμε. Ο φόβος θα μπορούσε επίσης να είναι μια στιγμιαία αντίδραση σε κάτι που συμβαίνει στο παρόν.
Όταν όμως ο φόβος συνεχίζει να υφίσταται, ενώ δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος και σε καταστάσεις υπερβολικού στρες, τότε μετατρέπεται σε φοβία και γίνεται εμπόδιο στην φυσιολογική αντιμετώπιση της καθημερινότητας του ατόμου. Η φοβία είναι ένας επίμονος και παράλογος φόβος κάποιου συγκεκριμένου αντικειμένου ή κατάστασης, που έχει σαν αποτέλεσμα την επιθυμία αποφυγής αυτού αντικειμένου που στην πραγματικότητα δεν αποτελεί σπουδαία πηγή κινδύνου.

Πηγή: el.wikipedia.org

Σε εμένα πλέον ο Φόβος μου έχει καταντήσει Φοβία! Τι ακριβώς φοβάμαι; Παρόλο που αφήνω φως αναμμένο το βράδυ ο κύριος φόβος μου δεν είναι το σκοτάδι. Φοβάμαι όταν είμαι μόνη μου στο σπίτι με τα παιδιά. Μου έχει γίνει εμμονή εδώ και πολλά χρόνια όταν είχα ανακαλύψει ότι στο πατρικό είχαν μπει ξένοι με σκοπό να κλέψουν. Ευτυχώς κανένας δεν ήταν στο σπίτι εκείνο το βράδυ. Ίσως και για αυτό μπήκαν.
Από τότε δεν μπορώ να κοιμηθώ εύκολα όταν είμαι μόνη μου στο σπίτι. Ακόμα και τώρα που πλέον δεν κατοικούμε στο πατρικό μου εξακολουθώ να φοβάμαι τις μοναχικές νύχτες που περνάω με τις κόρες μου. Και είναι μπόλικες αφού ο σύζυγος δουλεύει κυρίως βράδια. 
Ίσως ένας λόγος που αφήνω ακόμα τη μεγάλη μου κόρη να κοιμάται μαζί μου στο κρεβάτι μου, όταν η θέση του μπαμπά της είναι άδεια, είναι επειδή θέλω παρεούλα. Θέλω να νιώθω κάποιον δίπλα μου την ώρα που κοιμάμαι. Λες και θα με προστατέψει η κόρη μου, ενώ στην ουσία εγώ είμαι αυτή που πρέπει να εγγυηθώ για την ασφάλεια της αλλά και της αδελφής της.

Ξορκίστε κι εσείς τον Φόβο λοιπόν. Δεν θα σας κοστίσει πολύ. Μόνο μια ανάρτηση στο ιστολόγιο σας, αν διαθέτετε, αλλιώς απλώς εκμυστηρευτείτε τον φόβο σας σε κάποιον πολύ δικό σας.


7 Φεβ 2011

Η νεράϊδα που φέρνει τύχη!

Η καλή μου blogoφίλη Τζενούλα με τα καταπληκτικά Διδυμάκια της που είναι όλο εν δράσει μου επεφύλασσε για σήμερα ένα υπέροχο δωράκι!

Μια μικρούλα και τσαχπινούλα νεραϊδούλα που φέρνει αγάπη και τύχη!Ευχαριστώ πολύ Τζενούλα μου. Τις λατρεύω τις νεραϊδούλες. Και πως να μην τις λατρεύω αφού έχω ήδη δύο μέσα στο σπίτι μου!

Με τη σειρά μου θα ήθελα να χαρίσω αυτό το τόσο γλυκό βραβείο στους:

1. Στην επίσης καλή μου φιλενάδα Kalli
2. Στην Ολίβια και στο υπέροχο "Είμαι μαμά"
3. Στη Λυδία και στο "Ecofamily" (την οποία συνάντησα σήμερα το πρωί, καθότι γειτόνισσες)
4. Στον ένα και μοναδικό babaka
5. Στην Ariadni
6. Στην αγαπημένη μου Άσπα
7. Στη Φλώρα με τα Φτερουγίσματα της.
8. Στον συνάδελφο της Άσπας που ακούει στο όνομα Vassilis Online
9. Στη Λίλα που μας μοιράζει υπέροχες μυρωδιές κάθε μέρα με τις συνταγές της.
10. Και τέλος στη Γωγώ και στη μικρή της πριγκηπέσσα!