17 Απρ 2012

Η γέφυρα των αναμνήσεων!


Υπάρχει μια γέφυρα στις αναμνήσεις μου σαν παιδί. Μια γέφυρα από τσιμέντο και μεγάλα σιδερένια κάγκελα, που κρέμεται πάνω από μία λεωφόρο στη γειτονιά που μεγάλωσα. Περνούσα αυτή τη γέφυρα καθημερινά για να πάω στο σχολείο. Πρώτα συνοδεία με τη μητέρα μου και μετά μόνη μου. Μου άρεσε αυτή η γέφυρα κι ας είναι φτιαγμένη από τσιμέντο. Χάζευα τα αυτοκίνητα που περνούσαν από κάτω καθώς περπατούσα πάνω της. Μου άρεσε η κατηφορίτσα που έκανε στη στροφή της λίγο πριν κατέβεις. Πάντα έστριβα τρέχοντας εκεί.

Πολλοί άνθρωποι περνούσαν από εκείνη τη γέφυρα. Γιατί να πάνε από τη λεωφόρο όταν υπήρχε η γέφυρα; Και αυτός ήταν και ο βασικός σκοπός της. Να βοηθάει τους ανθρώπους να περνάνε απέναντι χωρίς να χρειαστεί να περιμένουν πολύ ώρα στη λεωφόρο για να περάσουν. Αλλά κυρίως για να βοηθάει τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο τους. Νομίζω ότι με αυτό το σκεπτικό χτίστηκε εξ αρχής αυτή η γέφυρα.

Και όλα αυτά τα χρόνια έχω την αίσθηση ότι τελικά ήμουν το μοναδικό παιδί που περνούσε τη γέφυρα για να πάει σχολείο. Οι περισσότεροι συμμαθητές μου είτε έμεναν από την κάτω μεριά της γέφυρας, είτε από την επάνω. Εγώ ήμουν σχεδόν δίπλα της! Το σπίτι μας δηλαδή. Μεγαλώνοντας η γέφυρα με κρατούσε ασφαλή μέχρι να φτάσω στο σχολείο. Η μαμά μου απλά με κοίταζε από το μπαλκόνι μέχρι να εξαφανιστώ στη στροφή της για να μπω στο σχολείο. Η πόρτα του σχολείου δεν απείχε παρά μερικά μέτρα μετά την στροφή. Πάντα έμπαινα στο σχολείο από την επάνω πόρτα!

Όταν πήγα στο γυμνάσιο σταμάτησα να περνάω καθημερινά τη γέφυρα. Βλέπετε το νέο σχολείο ήταν εντελώς στην αντίθετη πλευρά. Πατούσα πάνω της μόνο όταν πήγαινα στο φροντιστήριο αγγλικών. Και μόνο δύο φορές την εβδομάδα. Μου έλειπε η καθημερινή επαφή μαζί της. 

Πάντα όμως έβρισκα δικαιολογίες για να περάσω απέναντι...... Μα να πάω στο σουπερ μάρκετ, να πάω στη στάση-παρόλο που υπήρχε μία πιο κοντά στο σπίτι μας-του λεωφορείου, να βρω τους φίλους μου στο προαύλιο του σχολείου που υπήρχε παρακάτω από τα δημοτικό που πήγαινα εγώ.

Μετά παντρεύτηκα, γέννησα την πρώτη μου κόρη και σταμάτησα να περνάω τη γέφυρα μόνη μου. Πάντα είχα συντροφιά. Μέχρι που μετακομίσαμε. Μέχρι που φύγαμε από την παλιά μου γειτονιά. Μέχρι που αφήσαμε πίσω μας τις παιδικές μου αναμνήσεις. Και τη γέφυρα!

Με τα χρόνια η λεωφόρος άλλαξε! Μίκρυνε καθώς προστέθηκαν και οι ράγες του τραμ. Τα αυτοκίνητα μειώθηκαν, λεωφορεία δεν περνάνε και τόσο συχνά, έχουν δημιουργηθεί διαβάσεις πεζών με φανάρια-λόγω του τραμ-και η λεωφόρος έχει πάψει να είναι λεωφόρος. 

Η γέφυρα όμως στέκει εκεί, στο ύψος της περιμένοντας τον επόμενο διαβάτη που θα περάσει απέναντι. Έχει υποστεί όμως και η ίδια κάποιες αλλαγές με το πέρασμα του χρόνου. Της πρόσθεσαν ράμπα για τους ανθρώπους που χρήζουν βοήθειας και μεγάλα πλαστικά κομμάτια κατά μήκος της ώστε να είναι πιο ασφαλής. 

Τώρα περνάω μόνο κάτω από τη γέφυρα, καθώς ο δρόμος μου δεν με φέρνει στα σκαλιά της για να με βοηθήσει να περάσω απέναντι, για να μη βγω στη λεωφόρο. Ακόμα κι όταν τύχει να βρεθώ στην παλιά μου γειτονιά δεν καταφέρνω να πατήσω πάνω της. Ακόμα και τότε ο δρόμος μου δεν με βγάζει σε εκείνη. Τις τελευταίες μέρες ο πατέρας μου με παίρνει τηλέφωνο και με ρωτάει αν πήγα στο σπίτι να δω για τίποτα λογαριασμούς. Ακόμα δεν έχω καταφέρει να πάω. 

Αν όμως με φέρει ο δρόμος μου στη γειτονιά μου, θα λοξοδρομήσω λίγο, θα περάσω απέναντι από τη γέφυρα, έστω και για τελευταία φορά. Να θυμηθώ τα παλιά, να γυρίσω λίγο το χρόνο πίσω, να βρεθώ και πάλι στα παιδικά μου χρόνια, τότε που ήμουν μαθήτρια και πήγαινα σχολείο, τότε που ανέβαινα στη γέφυρα, χάζευα τα αυτοκίνητα που περνούσαν από κάτω, τότε που κατέβαινα την στροφή με την κατηφόρα τρέχοντας για να βρεθώ μπροστά στην πόρτα του σχολείου. 

Να θυμηθώ και να με θυμηθεί! Γιατί τότε που ήμουν παιδί ήταν η "φιλενάδα" μου, ήταν αυτή που με κρατούσε ασφαλή, αυτή που με βοηθούσε να περάσω απέναντι για να με φέρει πιο κοντά σε όλα τα άλλα που τα χώριζε ο μεγάλος δρόμος που περνούσε κάτω της! Και ίσως σταθώ για λίγο πάνω της, να χαζέψω και πάλι τα αυτοκίνητα που περνούν από κάτω, τον αέρα που φυσάει στο πρόσωπο μου, να τρέξω στη στροφή της κατηφορίτσα της για να "μπω" στο σχολείο. 

Πως ξύπνησα το πρωί; Καλά, γιατί;


4 Απρ 2012

"Όποτε γουστάρει η διευθύντρια!"Οι καλύτερες ατάκες με τα παιδιά είναι όταν μιλάς στο τηλέφωνο.  Έχει γίνει καθημερινή μεσημεριανή συνήθεια να παίρνω τηλέφωνο σπίτι για να δω τι κάνει η Νεφέλη κυρίως και αν έχει διαβάσει, αν έχουν καμιά εργασία που χρειάζεται τη βοήθεια μου κλπ..... Τις περισσότερες φορές με παίρνει η ίδια γιατί εγώ λόγω φόρτου εργασίας δεν προλαβαίνω... Θέλω, αλλά δεν.......... (το ξέρω, είμαι ασυγχώρητη!). 

Ατάκα Νο 1:

Τις προάλλες μας είχαν στείλει ένα χαρτί από το σχολείο για να υπογράψουμε αν συναινούμε στο να φάνε τα παιδιά μας μπανάνα μέσα στο πλαίσιο ενός προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Περίμενα κι εγώ ότι θα μιλήσουν στα παιδιά σχετικά με τη διατροφή τους και μετά θα τους προσφέρουν μπανάνες.... Κάτι σαν τα κουτιά με τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς που είχαν δώσει πέρσι. Όμως όταν ρώτησα τη Νεφέλη ιδού τι μου απάντησε:

"Μόλις είχε χτυπήσει το κουδούνι, κατεβήκαμε στο αμφιθέατρο, ήταν εκεί κάποιες κυρίες, μας έδωσαν τις μπανάνες και μας είπαν να βγούμε για διάλειμμα!!!!"

"Και πως ήταν οι μπανάνες; Καλές ή όχι;"

"Βασικά, άγουρες!!!!"

Υπογράψαμε για να γίνουν τα παιδιά μας δοκιμαστές μπανάνας; 

Ατάκα Νο 2:

"Μαμά, η διευθύντρια σήμερα μας είχε βάλει στα διαλείμματα την "Άνοιξη" του Vivaldi και κάτι παιδιά της έκτης χόρευαν μπαλέτο!!!!" (στην αρχή μου σιγομουρμούριζε το ρυθμό αλλά δεν τον καταλάβαινα.....)

"Μπα; Ακούτε και μουσική στα διαλείμματα;"

"Εεεεε, βασικά (είναι λέξη που τη χρησιμοποιούμε συνέχεια τελευταία) όποτε γουστάρει η διευθύντρια!!!"

"Ε, μάλλον είχε τα κέφια της σήμερα φαίνεται!!!"

Τι άλλο θα ακούσω, μου λέτε;


3 Απρ 2012

Για μια μοναδική βάφτιση!


Το πολύ σε δεκαπέντε μέρες έχουμε τη βάφτιση. Μαμά και κόρη θα γίνουν νονές σε ένα αξιολάτρευτο πλασματάκι. Τη στρογγυλίτσα, όπως τη λέει η μανούλα της, και ήδη έχουμε αρχίσει και ετοιμαζόμαστε. Βέβαια, τα βαφτιστικά τα έχουμε κλείσει εδώ και πολύ καιρό και είναι ήδη έτοιμα. Μένει μόνο να τα παραλάβουμε και να τα φέρουμε στο σπίτι μας. Όμως, πρέπει να δούμε και τι θα φορέσουμε εμείς. Πως θα φτιάξουμε τα μαλλιά μας κλπ.... Τις προάλλες η Νεφέλη πήγε σε μια συμμαθήτρια της και τελικά τη φιλοξένησαν και για το βράδυ. Και την επόμενη, μου ήρθε στο σχολείο-ήταν Σάββατο και είχαμε δραστηριότητες-με ίσιο μαλλί. Καλέ που πήγαν οι μπούκλες σου; τη ρώτησα. Η μαμά της συμμαθήτριας της είναι κομμώτρια και της τα ίσιωσε-μόνο με πιστολάκι, χωρίς αφρούς και ψαλίδι ισιώματος-και της πήγαιναν πολύ. Όλοι το είπαν!!! Οπότε αποφάσισα να της τα ισιώσω και για τη βάφτιση. Σωστή δεσποινιδούλα ήταν! Εγώ το σκέφτομαι για ίσιωμα, αν και μια φορά που το δοκίμασα μου πήγαινε. Σίγουρα πρέπει να τα βάψω.... Πάλι όμως παρλαπιπιάζω την τύχη μου................ 
Βρήκα μερικά tips για μια μοναδική βάφτιση. Let's see.................


ΒΑΦΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ....


1. Τα προσκλητήρια με χαρούμενα σχέδια που μοιάζουν σαν να τα έχουν ζωγραφίσει παιδιά, έχουν πολύχρωμες κορδέλες και χάντρες είναι το πιο ωραίο άγγελμα για τη βάφτιση του μικρού σας!

2. Οι μπομπονιέρες που έχουν ασημένια κρεμαστά κοσμήματα, όπως αστερίες, κορόνες, ψαράκια και καρδούλες, μένουν για καιρό στα χέρια των καλεσμένων σας και τους θυμίζουν το μικρό σας. Προτιμήστε τες!

3. Οι μπομπονιέρες-καδράκια είναι πολύ ωραία ιδέα για τους μικρούς σας καλεσμένους. Θα τα κρεμάσουν στο δωμάτιο τους και θα τους θυμίζουν τη βάφτιση του παιδιού σας.

4. Το ναυτικό στιλ σε ρούχα, λαμπάδες, μπομπονιέρες είναι κλασικό για κοριτσάκια και αγοράκια αλλά και διαχρονικό. Όλοι οι μεγάλοι σχεδιαστές έχουν ένα ναυτικό σύνολο στις κολεξιόν τους. Άλλωστε η εποχή το καλεί!

5. Σίγουρα θα κουραστείτε να διαλέξετε βαφτιστικά ρούχα του μικρού σας μαζί με τη νονά. Μπορείτε όμως να επιλέξετε ρούχα ευκολοφόρετα, που θα τα φοράει με άνεση σε κάποιες εμφανίσεις μετά τη βάφτιση.

6. Δεν είναι ανάγκη να είναι ροζ ή σιελ τα ρούχα του μικρού σας. Υπάρχουν τόσα πολλά χρώματα και σχέδια, που είναι μια ευκαιρία να αγοράσετε κάτι ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Ακόμη και τα καρό είναι μια πρωτότυπη πρόταση που θα ξαφνιάσει ευχάριστα!

7. Τα παπουτσάκια της βάφτισης καλά θα είναι να τα φυλάξετε μετά από δύο-τρεις χρήσεις. Είναι πολύ ωραίο να τα έχουν τα παιδιά όταν μεγαλώσουν και να τα δείχνουν στους φίλους τους λέγοντας ότι είναι βαφτιστικά.

8. Ανάλογα με το είδος της βάφτισης που θέλετε να κάνετε-κλασική, σπορτιβ, μοντέρνα, ρομαντική-πρέπει να είναι και το στιλ όλων των άλλων απαραίτητων. Δεν είναι ωραίο να έχετε σπορ βαφτιστικά ρούχα και κλασικές μπομπονιέρες.

9. Ένα ακριβό ρολόι για τον νονό ή τη νονά είναι η καλύτερη επιλογή. Θα το φοράει για πολλά χρόνια και θα θυμάται πως ήταν μια ξεχωριστή κουμπαριά!

10. Εκτός από το δώρο που θα κάνετε στον νονό, είναι πολύ ευγενικό να κάνετε ένα αναμνηστικό δώρο στη γυναίκα του και στα παιδιά του-αν έχει βέβαια!

ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!

11. Η αίθουσα που θα κλείσετε για το πάρτι μετά τη βάφτιση καλό είναι να διαθέτει μια μικρή έκταση ή ένα δωμάτιο για μπορούν να παίξουν τα παιδιά που θα έχετε καλέσει. Καταλαβαίνετε τι κομφούζιο θα δημιουργηθεί αν τρέχουν ανάμεσα σας!

12. Αν το πάρτι της βάφτισης γίνει στο σπίτι, μπορείτε να διαμορφώσετε έναν χώρο για να παίξουν τα παιδιά τον οποίο θα διακοσμήσετε με μπαλόνια, γιρλάντες και μικρά τραπεζάκια.

13. Αποφύγετε χώρους για δεξίωση με πισίνα, σκάλες, σιντριβάνια και γενικά ότι μπορεί να σας κάνει να αγχωθείτε για τα μικρά παιδιά την ώρα που θα έχετε στο μυαλό σας την ευχαρίστηση των καλεσμένων σας.

14. Μια πολύ ωραία ιδέα για τα μπαλονάκια που θα διακοσμήσουν τα τραπέζια της δεξίωσης είναι να γράφουν το όνομα του παιδιού και να στερεώνονται με ένα βαρίδι ώστε να φαίνονται από μακριά.

15. Τοποθετήστε σε κάποιο χώρο ότι θα φάνε τα παιδιά. Βέβαια θα ετοιμάσετε ένα κατάλληλο παιδικό μενού. Δεν μπορούν όλοι να φάνε... παϊδάκια. Και τα ποτά όμως πρέπει να είναι κάπου χωριστά. Θα αποφύγετε έτσι την περίπτωση να πιει κάποιο παιδί ένα οινοπνευματώδες ποτό!

16. Εφόσον το επιτρέπει ο καιρός, μπορείτε να κάνετε το πάρτι της βάφτισης στον κήπο σας, έχοντας κανονίσει μια εταιρεία κέτερινγκ να σας προμηθεύσει, εκτός από τα φαγητά, τραπέζια, καρέκλες και όλα τα απαραίτητα.

17. Πολλοί γονείς, για να αποφύγουν τη μετακίνηση των καλεσμένων τους, οργανώνουν ένα όρθιο μπουφέ στον περίβολο της εκκλησίας. Συνήθως υπάρχει πολύς χώρος εκεί με φροντισμένα φυτά. Οι εταιρείες κέτερινγκ αναλαμβάνουν τα πάντα: από τραπέζια, τα πιάτα και τα μαχαιροπίρουνα μέχρι τα ζεστά φαγητά και τα παγωτά.

ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΑΣΙΑ

18. Κρατάτε σημειώσεις για όποια ιδέα σας έρχεται στο νου σχετικά με τη βάφτιση του μικρού σας, για να μην ξεχάσετε κάποια σημαντικά πράγματα που θέλετε να κάνετε οπωσδήποτε.

19. Τα γλυκά που θα προσφέρετε στην εκκλησία μετά τη βάφτιση προτιμήστε να είναι "στεγνά", χωρίς σαντιγί και σιρόπια, για να μη λερωθούν οι καλεσμένοι σας. Άλλωστε, αν κάνει πολλή ζέστη θα έχετε το άγχος μήπως αλλοιωθούν.

20. Μια πρωτότυπη ιδέα είναι να μπαίνουν οι μπομπονιέρες σε ένα κουτί. Διαλέξτε το κουτί που ταιριάζει με τα ρούχα αλλά και με το δωμάτιο του παιδιού σας, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια για να αποθηκεύσετε τα παιχνίδια του παιδιού στο δωμάτιο του.

21. Αν πρόκειται να βαφτίσετε το μικρό σας το καλοκαίρι, πολύ ωραία ιδέα είναι να κάνετε τη βάφτιση σε ένα ειδυλλιακό νησί. Σίγουρα κάποιο από τα πολλά νησιά μας θα είναι πιο κοντά στην πόλη που μένετε. Έτσι θα κάνετε ολιγοήμερες διακοπές μαζί με τους καλεσμένους σας.

22. Ζητήστε από τον φωτογράφο να τραβήξει πολλές φωτογραφίες για να έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε τις καλύτερες. Άλλωστε τώρα οι φωτογραφικές μηχανές είναι ψηφιακές και δεν χρειάζεται αν τις τυπώσει πριν διαλέξετε αυτές που θέλετε. Αφού αποφασίσετε ποιες σας αρέσουν, θα τις τυπώσει και θα τις τοποθετήσει σε άλμπουμ. Μην ξεχάσετε να ζητήσετε και ένα άλμπουμ με φωτογραφίες για τον κουμπάρο μαζί με το DVD της βάφτισης.

23. Μην υπερβάλλετε στο στολισμό της εκκλησίας και του χώρου της δεξίωσης, γιατί κιτς είναι κοντά στο πολύ καλό!

Πηγή: περιοδικό "Παιδί & Νέοι Γονείς"