28 Μαρ 2013

Μοιάζουμε σου λέω!!!


Την Όλγα την ξέρω αρκετό καιρό μέσα από το ιστολόγιο της, που στην αρχή ξεκίνησε ως "Μαμαδοπαρέα" και με τον καιρό μετατράπηκε σε "Modernmoms"  με τη συμμετοχή πολλών ακόμα μαμάδων ως συνεργατών της Όλγας!

Ο τίτλος "Μαμαδοπαρέα" παρέμεινε για την ομάδα στο facebook που αριθμεί μέχρι τώρα 579 μέλη (ίσως και παραπάνω!).

Σχεδόν από την αρχή της δημιουργίας της ομάδας ήμουν και εγώ μέλος. Κάποιες φορές συμμετέχω ενεργά, κάποιες άλλες όχι. Ανάλογα με το διαθέσιμο χρόνο που έχω.

Η Όλγα είναι εργαζόμενη μητέρα και blogger, όπως και εγώ, και παρόλο που μένουμε πολύ κοντά δεν έχει τύχει να συναντηθούμε ακόμη. Που θα πάει όμως; Κάποια στιγμή θα γίνει. Προς το παρόν τα λέμε διαδικτυακά!

Γενικά της αρέσει να φτιάχνει διάφορα, είναι δηλαδή ζουζούνι σαν εμένα (άσχετα αν εγώ πολλές φορές δεν τα βγάζω όλα στο ιστολόγιο), και μας ξεσηκώνει και εμάς.

Την προηγούμενη εβδομάδα μπήκα στην ομάδα και έπεσα πάνω σε φωτογραφίες μαμάδων με τα παιδιά τους και συζητούσαν για τις ομοιότητες που έχουν μαμά και κόρη, μαμά και γιος! Δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό και έβαλα και μια δική μου φωτογραφία που είμαι με τις κορούλες μου! Δεν άργησαν να γραφτούν σχόλια από κάτω λέγοντας μου ότι μου μοιάζει η μεγάλη!

Η Όλγα μάζεψε όλες τις φωτογραφίες και έφτιαξε ένα βίντεο. Οι ομοιότητες μαμάδων-παιδιών είναι πραγματικά απίστευτες! Τα γονίδια παιδί μου!!!! χαχαχα.....


26 Μαρ 2013

Αγάπη; Μοιράζεται το ίδιο;
Έχεις δύο ή και περισσότερα παιδιά. Όταν σε ρωτάνε αν τα αγαπάς εσύ τους απαντάς φυσικά: «Σας αγαπώ πολύ!»

Όταν όμως σε ρωτάνε ποιο αγαπάς περισσότερο τι απαντάς;

Κάπου διάβασα ότι δεν λέμε στα παιδιά μας ότι τα αγαπάμε το ίδιο γιατί τα πληγώνουμε…. Στην παραπάνω ερώτηση όμως τι θα απαντήσεις; Δύσκολο έτσι;

Εγώ πάλι απαντάω έτσι:

«Η καρδούλα μιας μαμάς είναι έτσι φτιαγμένη ώστε να χωράει όλα της τα παιδάκια και τα αγαπάει όλα το ίδιο» εννοώντας ότι μια μάνα δεν ξεχωρίζει κανένα από τα παιδιά της.

Τα παιδιά ρωτάνε πολύ συχνά ποιο αγαπάμε περισσότερο. Και πάντα η συγκεκριμένη ερώτηση έπεται της ερώτησης αν όντως τα αγαπάμε!

Τελικά η αγάπη μπορεί να μοιραστεί το ίδιο; Νομίζω πως ναι. Αγαπάω τη μεγάλη μου κόρη όσο αγαπάω και τη μικρή. Αλλά ίσως τελικά να τις αγαπάω με διαφορετικό τρόπο ή μάλλον να αγαπάω διαφορετικές πτυχές του εαυτού τους. Ή απλά να τις αγαπάω και να τις λατρεύω γιατί είναι απλώς τα παιδιά μου.

Δεν μπορείς να απαντήσεις γιατί αγαπάς τα παιδιά σου. Αν σε ρωτήσει κάποιος πολύ απλά θα του απαντήσεις : «Γιατί είναι παιδιά μου».

Από την άλλη όταν δείχνεις περισσότερο ενδιαφέρον στο ένα παιδί ζηλεύει το άλλο. Και εκεί έρχεται η ερώτηση: «Μαμά με αγαπάς;».

Κάποιοι ψυχολόγοι προτείνουν στους γονείς να λέμε στα παιδιά όταν ρωτάνε αν τα αγαπάμε το εξής: «Είσαι το πρώτο μου αγαπημένο μου παιδάκι» (πχ αν είναι το μεγαλύτερο)….. Χμμμμ….. δεν νομίζω ότι συμφωνώ απόλυτα με αυτό… Δηλαδή το άλλο παιδί επειδή γεννήθηκε δεύτερο ή τρίτο ή τέταρτο είναι το δεύτερο αγαπημένο μας παιδί και πάει λέγοντας; Είναι σαν μου λέει κάποιος ότι το πρώτο μου παιδί είναι πρώτο στην καρδιά μου, το δεύτερο – δεύτερο και ούτω καθεξής….. Για εμένα τα παιδιά μου κατέχουν την ίδια θέση στην καρδιά μου. Την πρώτη θέση και η αγάπη που νιώθω είναι ίδια και για τα δύο….

Αν ένα παιδί ζηλεύει πολύ το μικρότερο αδερφάκι του και εύχεται να ήταν μοναχοπαίδι ποιος φταίει; Το παιδί; Σαφώς και όχι! Εμείς, ως γονείς, είμαστε αυτοί που θέτουμε τις βάσεις για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας των παιδιών μας. Όσο και αν λέμε στους εαυτούς μας ότι δίνουμε αγάπη σε όλα τα παιδιά μας σίγουρα κάπου-κάποια στιγμή ξεχωρίζουμε το ένα παιδί περισσότερο. Πολλές φορές συγκρίνουμε τα παιδιά μεταξύ τους ή δείχνουμε περισσότερη αγάπη σε ένα παιδί γιατί στα μάτια μας είναι καλύτερο από το άλλο. Ουσιαστικά δεν πρέπει να κάνουμε κάτι τέτοιο αλλά τις περισσότερες φορές δεν το καταλαβαίνουμε κιόλας!

Πρέπει να δείχνουμε στα παιδιά μας ότι τα αγαπάμε όχι μόνο γιατί απλώς είναι τα παιδιά μας αλλά ότι τα αγαπάμε γιατί το καθένα είναι ένα ξεχωριστό άτομο με τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα που τα κάνει μοναδικά. Και αυτό το μοναδικό είναι που μας κάνει να τα αγαπάμε πέρα από το ότι είναι παιδιά μας! Αλλά και να τους δείχνουμε ότι τα αγαπάμε το ίδιο, παρά τη μοναδικότητα τους, και τα έχουμε πάντα στην κορυφή είτε έχουν γεννηθεί πρώτα, δεύτερα, τρίτα και πάει λέγοντας!
Για εμένα ναι, η αγάπη μοιράζεται το ίδιο! Ίσως όμως να εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο στο κάθε παιδί αλλά εγώ ξέρω ότι τα αγαπώ το ίδιο και δεν τα ξεχωρίζω στην καρδιά μου. Γιατί να μη το γνωρίζουν και εκείνα;


13 Μαρ 2013

Ατάκες μαμάδων!

Πόσες φορές είχαμε ακούσει από τις μαμάδες μας τις παρακάτω φράσεις; Άπειρες!

Τώρα που γίναμε εμείς μαμάδες όμως πόσες φορές λέμε αυτές τις φράσεις στα παιδιά μας; Μερικές φορές μου ξεφεύγουν και εμένα τέτοιου είδους ατάκες αν και δεν το θέλω!!!

Η μαμά μου όταν άκουγε συνέχεια τη λέξη "μαμά" από το στόμα μου να μου λέει: "Μαμούνια!!!" Εεεεεε αυτό μου έχει μείνει και το λέω και εγώ συχνά!!!

Χθες βρήκα τυχαία μια εικόνα στο facebook με το τοπ 10 των αγαπημένων φράσεων των μαμάδων......


Ας τις δούμε σε ελεύθερη μετάφραση......

1. Ποιο όχι από όλα δεν έχεις καταλάβει; 

2. Δεν με ενδιαφέρει ποιος το άρχισε!

3. Περίμενε μέχρι να γυρίσει ο πατέρας σου στο σπίτι!

4. Το πρόσωπο σου θα μείνει έτσι για πάντα!

5. Κανένας δεν είπε ότι η ζωή είναι δίκαιη!

6. Πήγαινε στο δωμάτιο σου!

7. Τα κρεβάτια είναι για να κοιμόμαστε όχι για να χοροπηδάμε!

8. Φάε τα λαχανικά σου!

9. Το "Δεν ξέρω" δεν είναι απάντηση!

10. Επειδή το είπα εγώ, να γιατί!!!!!!

Υπάρχει και τραγούδι!!!!Υπάρχουν όμως κι άλλες που λείπουν όπως:

Ένα μικρό πουλάκι μου είπε.....

Άκουσες τίποτα απ' όσα είπα;

Μην κάθεσαι τόσο κοντά στην τηλεόραση.....

Κλείσε το στόμα σου όταν τρως.....

Μήπως μιλάω σε τοίχο;

Να απαντάς όταν σε ρωτάνε κάτι.....

Λίγο σαπούνι και νερό δεν σκότωσε κανέναν....

Μη με ρωτάς γιατί. Η απάντηση είναι ΟΧΙ!!!!

Μάζεψες το δωμάτιο σου;

Πήγαινε στο δωμάτιο σου και σκέψου τι έκανες!

Πόσες φορές πρέπει να στο πω;

Δεν με ενδιαφέρει τι κάνουν οι άλλοι, με ενδιαφέρει τι κάνεις εσύ.....

Βρέχει ε; Δεν είσαι από ζάχαρη για να λιώσεις!

Νομίζεις ότι τα λεφτά φυτρώνουν στα δέντρα;

Αν πέσεις και χτυπήσεις, μην έρθεις κλαίγοντας μετά!

Κλείσε την πόρτα! Σε τσαντίρι γεννήθηκες;

Αν κάποιος σου πει να πας να πνιγείς, εσύ θα το κάνεις;

Δεν θα κάνεις παιδιά; Τότε θα καταλάβεις!!!

Θα μετρήσω μέχρι το τρία....... Έεεεενα.......... Δύυυυυο...... Τρίιιιιιια.............

Δεν θα στο ξαναπώ ξανά..................

Μη με κάνετε να έρθω μέσα........

Πάρε ένα πιάτο να φας σαν άνθρωπος!!!!

Περίμενε να πάμε σπίτι και θα δεις!!!

Ίδιος ο πατέρας σου είσαι!!!

Όταν μεγαλώσεις, θα καταλάβεις!

Μη γυρνάς ξυπόλητη, φόρα παντόφλες!

Σε άκουσα εεεεεε;

Στο δικό σου σπίτι να βάλεις τους δικούς σου κανόνες!

Μην πατάς εκεί, μόλις σφουγγάρισα!

Εκεί που είσαι ήμουνα και εδώ που είμαι θα 'ρθεις!

Τελικά οι μαμάδες σε ολόκληρο τον πλανήτη γη πάνω-κάτω είναι οι ίδιες....... χαχαχαχα.....
8 Μαρ 2013

Είμαστε γυναίκες και γιορτάζουμε.....

σήμερα! Χρόνια μας πολλά!

Ας δούμε όμως για ποιο λόγο γιορτάζουμε σήμερα και γιατί πρέπει και οφείλουμε να τιμάμε αυτή την ημέρα, που με τους αγώνες κάποιων άλλων γυναικών εμείς απολαμβάνουμε αυτά για τα οποία πάλευαν πριν χρόνια για τις ίδιες!

Το σημερινό Doodle της Google για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας!


Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η 8η Μαρτίου και χιλιάδες γυναίκες θα γεμίσουν την αγκαλιά τους με ανθοδέσμες, θα δεχτούν ευχές και εκδηλώσεις αγάπης, θα γλεντήσουν και θα υψώσουν τη φωνή τους, θυμίζοντας ότι "γιορτάζουν κάθε μέρα".

Και την ώρα που από τα χείλη τους θα βγαίνουν δυνατές νότες αισιοδοξίας για το μέλλον, από τα χείλη κάποιων άλλων γυναικών θα βγαίνουν κραυγές πόνου, απελπισίας και μία αγωνιώδης έκκληση για βοήθεια.

Γιατί εκείνες δεν γιορτάζουν, γιατί για εκατομμύρια γυναίκες σε κάθε γωνιά του πλανήτη η σημερινή ημέρα είναι μία ακόμα ημέρα διακρίσεων, βίας, σεξουαλικής κακοποίησης, βασανιστηρίων και δυστυχίας Αυτές οι γυναίκες δε βρίσκονται όλες μακριά μας. Ζούνε και στην Ευρώπη, στην πόλη μας, στην πολυκατοικία μας. Υπόκεινται σε βάναυσες πρακτικές, που δεν είναι καθόλου νέες. Επί σειρά ετών κράτη, κυβερνήσεις, αρχές και πολίτες παραμένουν θεατές των γεγονότων που οδηγούν στην εξαθλίωση εκατομμυρίων γυναικών.Η βία κατά των γυναικών παραμένει παγκόσμιο φαινόμενο που συγκαλύπτεται ή γίνεται σιωπηρά ανεκτή. Οι γυναίκες συνεχίζουν να αποτελούν το 70% των φτωχών του κόσμου. Τα 2/3 των αναλφάβητων ενηλίκων είναι γυναίκες, το 80% των προσφύγων είναι γυναίκες – παιδιά, 80% γυναίκες καλλιεργούν χωράφια, 1% κατέχουν τη γη, 6% παράγουν εισόδημα, 5% απολαμβάνουν.

Σύμφωνα με την Έκθεση του OHE, η πιο συνηθισμένη μορφή εμπορίας είναι η σεξουαλική εκμετάλλευση. Τα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης είναι κυρίως γυναίκες και μικρά κορίτσια. Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η πλειοψηφία των εμπόρων είναι γυναίκες σε ποσοστό 30% ενώ το 60% των καταδικασθέντων για εμπόριο ανθρώπων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία είναι γυναίκες.

Στη χώρα μας, η ισότητα των δυο φύλων θεωρείται δεδομένη, διότι έχουν αλλάξει οι μηχανισμοί καταπίεσης των γυναικών. Στη δεκαετία του 1960, αιχμή των κινητοποιήσεων ήταν ο άμεσος έλεγχος της ζωής και του σώματος των γυναικών. Οι μηχανισμοί καταπίεσης έχουν αντικατασταθεί με καινούργιους μηχανισμούς αλλοτρίωσης, που έχουν τις ρίζες τους στο υποσυνείδητο των γυναικών.

Χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε τις σημαντικές αλλαγές που έχουν σημειωθεί, η ισότητα έχει κατακτηθεί περισσότερο τυπικά παρά ουσιαστικά και παρόλο που η γυναίκα συμμετέχει αρκετά στην κοινωνική ζωή, την εκπαίδευση και την πολιτική, απουσιάζει ωστόσο από τα ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων. Η ισότητα δεν ισχύει στην πράξη, λόγω των προκαταλήψεων, των οικονομικών συμφερόντων αλλά και της παθητικής στάσης των ιδίων των γυναικών.

Οι γυναίκες σήμερα συνεχίζουν να υπολείπονται σε εργασία, σε αμοιβές, συνεχίζουν ως ευάλωτος πληθυσμός – στόχος. Το σύνθημα για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, αλλά και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, παρότι είναι αναγκαίο, θα μένει ένα κενό γράμμα όσο η πλειοψηφία των γυναικών.
Ιστορία της Ημέρας της Γυναίκας

Η πρώτη Ημέρα της Γυναίκας εορτάστηκε στις ΗΠΑ στις 28 Φεβρουαρίου του 1909. Καθιερώθηκε από το Σοσιαλιστικό Κίνημα ως τιμή στις γυναίκες – απεργούς της βιομηχανίας ενδυμάτων – οι οποίες αξίωσαν καλύτερες εργασιακές συνθήκες και «ίση αμοιβή για ίση εργασία» με τους άνδρες. Στις ΗΠΑ για πρώτη φορά οι γυναίκες οργανώθηκαν σε συνδικάτα – καθώς τότε το κύριο συνδικάτο AFL (American Federation of Labor) δεν εκπροσωπούσε γυναίκες εργάτριες, ούτε μαύρους, παρά μόνο λευκούς άνδρες.

Ο διεθνής χαρακτήρας της Ημέρας της Γυναίκας καθιερώθηκε το 1910 στην πρώτη διεθνή διάσκεψη Γυναικών στα πλαίσια της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην Κοπεγχάγη. Η πρόταση για μία Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας έγινε από την σημαντική Σοσιαλίστρια πολιτικό Κλάρα Ζέτκιν. Η Ζέτκιν πρότεινε η ημέρα αυτή να αφιερωθεί στις αμερικανίδες εργάτριες – για τους σημαντικούς τους αγώνες – και η πρόταση έγινε δεκτή ομόφωνα από τις περισσότερες από 100 γυναίκες – εκπροσώπους (από 17 χώρες) οι οποίες συμμετείχαν. Μεταξύ τους ήταν οι πρώτες γυναίκες βουλευτές στο Κοινοβούλιο της Φινλανδίας.

Την επόμενη χρονιά η Ημέρα γιορτάστηκε στις 19 Μαρτίου με μεγάλες πορείες να πραγματοποιούνται στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία. Αιτήματα ήταν να επεκταθεί το δικαίωμα ψήφου και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι και στις γυναίκες, ίσα εργασιακά δικαιώματα, η καταπολέμηση των διακρίσεων κ.α.

Κατά τη διάρκεια και πριν τον Α' παγκόσμιο πόλεμο το Γυναικείο Κίνημα συνδέθηκε με το Αντιπολεμικό Κίνημα. Οι γυναίκες της Ρωσίας συμμετείχαν σε μαζικές διαδηλώσεις γιορτάζοντας την Ημέρα την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου, ενώ σε όλη την Ευρώπη στις 8 Μαρτίου ή κοντά σε αυτή την ημερομηνία διοργανώθηκαν πορείες από γυναίκες για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, την έκφραση αλληλεγγύης καθώς και εναντίον του πολέμου.Το 1917 κατά την Επανάσταση των Μπολσεβίκων οι Ρωσίδες συμμετείχαν μαζικά σε απεργίες και διαδηλώσεις διεκδικώντας «Ψωμί και Ειρήνη». Αυτό έγινε την τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου η οποία με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο «πέφτει» στις 8 Μαρτίου. Τέσσερις ημέρες αργότερα ο Τσάρος εκθρονίζεται και η προσωρινή κυβέρνηση παραχωρεί στις γυναίκες δικαίωμα ψήφου.

Μετά την Επανάσταση η πρωτεργάτης για τα δικαιώματα των γυναικών Αλεξάνδρα Κολοντάι πείθει τον Λένιν να γίνει η Ημέρα της Γυναίκας εθνική γιορτή, πράγμα που έγινε. Από το 1965 και μετά, στην ΕΣΣΔ η Γιορτή της Γυναίκας καθιερώνεται και ως αργία.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας καθιερώνεται από τα Ηνωμένα Έθνη να τιμάται στις 8 Μαρτίου το 1975, ενώ το 1977 η Γενική Συνέλευση υιοθετεί ψήφισμα βάσει του οποίου καθιερώνεται να τιμώνται τα δικαιώματα των Γυναικών και η Παγκόσμια Ειρήνη από τα κράτη – μέλη, σε όποια ημερομηνία θεωρούν πιο κατάλληλη σε σχέση με την ιστορία και την παράδοση του καθενός.

Υιοθετώντας αυτό το ψήφισμα τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν το ρόλο των γυναικών στο κίνημα υπέρ της Ειρήνης, στην ανάπτυξη ενώ παράλληλα καλούν για την άρση των διακρίσεων εναντίον τους και την ενθάρρυνση της ίσης και πλήρους συμμετοχής των γυναικών στην κοινωνία.


Πηγή: thesecretrealtruth

Στην αντίληψη μου έπεσε και μια δημοσίευση για τη Διεθνή Ημέρα Κοριτσιού ή οποία εορτάζεται από τον Οκτώβριο του 2012. Οι διακρίσεις και η βία κατά των κοριτσιών σε διάφορα μέρη του κόσμου ώθησαν τον ΟΗΕ να ανακηρύξει την 11η Οκτωβρίου ως Διεθνή Ημέρα Κοριτσιού.


Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού είναι επικεντρωμένη στις προσπάθειες για τον τερματισμό των γάμων σε παιδική ηλικία, μια θεμελιώδης παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που επηρεάζει όλες τι πτυχές της ζωής ενός κοριτσιού.


Πρόσφατες εκτιμήσεις της UNICEF δείχνουν ότι περίπου 70 εκατομμύρια νεαρές γυναίκες ηλικίας 20-24 ετών (σχεδόν η μία στις τρεις) παντρεύτηκαν πριν από την ηλικία των 18 ετών, με τα 23 εκατομμύρια εξ αυτών να έχουν παντρευτεί πριν από τα 15. Παγκοσμίως, σχεδόν 400 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 20-49 ή πάνω από το 40% παντρεύτηκαν σε παιδική ηλικία.

Ο γάμος σε παιδική ηλικία βάζει σε κίνδυνο τα κορίτσια για πρώιμη και ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Οι μητρικοί θάνατοι που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό είναι ένα σημαντικό ποσοστό της θνησιμότητας κοριτσιών ηλικίας 15-19 ετών σε όλο τον κόσμο, που αντιστοιχεί σε περίπου 50.000 θανάτους κάθε χρόνο. Επιπλέον, τα κορίτσια μεταξύ 10 και 14 ετών διατρέχουν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό από τις γυναίκες ηλικίας 20 έως 24 ετών.

Στο παρακάτω λινκ μπορείτε και εσείς να υπογράψετε ώστε να σταματήσει το εξωφρενικό έθιμο του γάμου μικρών κοριτσιών!

Πηγή: sansimera


Δύο ημερομηνίες που πρέπει να θυμόμαστε κάθε μέρα και όχι μόνο μία φορά το χρόνο!

7 Μαρ 2013

Πολυχώρος Υγείας Παυλίδη!Αυτό έγραφε το email που έλαβα πριν λίγη ώρα! Ένα email που με ενημέρωνε για κάποιες δραστηριότητες που έχει οργανώσει η αγαπημένη σε όλους Σοκολάτα Υγείας Παυλίδη! Στον πεζόδρομο της Ερμού (αρ. 56), από τις 9 - 22 Μαρτίου, θα στηθεί ένας Πολυχώρος Υγείας Παυλίδη (ένας χώρος έμπνευσης, δημιουργικότητας και αισιοδοξίας-όπως αναφέρει το email).

Δημιουργικές δραστηριότητες και ξεχωριστοί πρωταγωνιστές δίνουν τη δική τους γεύση στον Πολυχώρο της Ερμού και η σοκολάτα Υγείας Παυλίδη σας προσκαλεί να απολαύσετε μια σειρά από δράσεις. Σύγχρονη έκθεση φωτογραφίας από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας με στιγμές που μένουν, ταχυδρομικές κάρτες με προπληρωμένο τέλος για την αποστολή των πιο γλυκών μηνυμάτων σε αγαπημένα πρόσωπα σε όλη την Ελλάδα, καθημερινό πρόγραμμα με δράσεις για μικρούς και μεγάλους... και φυσικά την αγαπημένη σας σοκολάτα Υγείας Παυλίδη! Παράλληλα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την ιστορία του Σπυρίδωνα Παυλίδη, ενός μεγάλου οραματιστή και εμπνευσμένου ανθρώπου, καθώς και να προτείνει πρόσωπα που το εμπνέουν μέσω της εφαρμογής της σελίδας της Σοκολάτας Υγείας Παυλίδη στο facebook , αναδεικνύοντας καθημερινούς "πρωταγωνιστές".

Μια πολύ σημαντική δράση στον Πολυχώρο της Ερμού 56 είναι η ανταλλακτική βιβλιοθήκη που θα λειτουργεί. Για κάθε βιβλίο που προσφέρει ή ανταλλάσσει το κοινό, η σοκολάτα Υγείας Παυλίδη στηρίζει οικονομικά με 1 ευρώ το Παιδικό Χωριό SOS Θράκης. Στο τέλος, όλα τα βιβλία που έχουν συγκεντρωθεί, θα προσφερθούν στη βιβλιοθήκη του Χωριού, δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να ταξιδέψουν μέσα από τις σελίδες τους. 

Το πρόγραμμα των καθημερινών δράσεων αγκαλιάζει ένα εύρος δημιουργικών προτάσεων που αφορούν σε μικρούς και μεγάλους φίλους. Με σειρά εμφάνισης, το ενήλικο κοινό μπορεί να παρακολουθήσει στον Πολυχώρο της Ερμού: Life coaching από τη Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου, βασικές οδηγίες ενδυματολογικής επιβίωσης από την ομάδα του WearThisToday.com, σεμινάρια για την ψηφιακή φωτογραφία από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας, παρουσίαση για την ανάπτυξη μιας καινοτόμας ιδέας υψηλού ρίσκου στη σύγχρονη εποχή από την ιδιοκτήτρια του concept βιβλιοπωλείου Free Thinking Zone, Αρετή Γεωργιλή. Επίσης, παρουσίαση του έργου και αφήγηση αποσπασμάτων από τις συγγραφείς κ.κ. Σοφία Μαντουβάλου, Ελένη Πριοβόλου και Πασχαλία Τραυλού με συντονιστή τον αν. Γενικό Διευθυντή του ΒΗΜΑ FM 99,5, Νίκο Θρασυβούλου. Αντίστοιχα, οι μικροί φίλοι με τους γονείς τους μπορούν να παρακολουθήσουν: διήγηση παραμυθιών από την Κάρμεν Ρουγγέρη με συνοδεία κιθάρας, εκπαιδευτικά προγράμματα χειροτεχνίας και ζωγραφικής από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, αφήγηση παραμυθιών από το συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου, και έξυπνες λύσεις από την ομάδα του ftiaxto.gr για να δημιουργήσει το κοινό μόνο του αντικείμενα για το παιδί και το σπίτι.

Τέλος, της μουσική επιμέλεια του Πολυχώρου έχει αναλάβει ο ραδιοφωνικός παραγωγός και διευθυντής του σταθμού Pepper 99.6 FM, Γιώργος Μουχταρίδης, ο οποίος θα είναι και live σε δύο επιλεγμένες ημερομηνίες με το DJ set "The bright side of the road".

Όπως δήλωσε η κυρία Έφη Νικολαϊδου, Senior Brand Manager Σοκολάτας της Kraft Foods, με αφορμή την έναρξη του Πολυχώρου: "Η έμπνευση μας για τη δημιουργία αυτού του Πολυχώρου ήταν οι ίδιοι οι καταναλωτές μας, με τον τρόπο που έχουν επιλέξει να ζουν και να δίνουν στην κάθε τους μέρα τη γεύση που θέλουν να τους αφήνει. Στόχος του πολυχώρου είναι να μεταδώσει έμπνευση και δημιουργικότητα σε ακόμα περισσότερους ανθρώπους, ώστε κάθε επισκέπτης που έρχεται στο χώρο μας, φεύγοντας να του μένει μια γλυκιά και γεμάτη γεύση.... όπως της σοκολάτας Υγείας Παυλίδη."

Ο Πολυχώρος Υγείας Παυλίδη (κάντε κλικ για το πρόγραμμα) θα λειτουργεί τις καθημερινές 12:00-20:00 και τα Σαββατοκύριακα 10:00-20:00, με ελεύθερη είσοδο. 


4 Μαρ 2013

Αποκριάτικος χορός-Γαϊτανάκι!


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το σχολείο της μεγάλης κόρης διοργάνωσε τον αποκριάτικο χορό του. Μασκαράδες κάθε ηλικίας κατέκλυσαν τον χώρο του σχολείου! Χόρεψαν, έπαιξαν και διασκέδασαν με την ψυχή τους.


Το σχολείο κάθε χρόνο έχει ως παράδοση και το γαϊτανάκι! Το τμήμα των παραδοσιακών χορών με τα παιδιά της πέμπτης και έκτης δημοτικού χορεύουν για όλους εμάς! Φέτος ήταν και η σειρά της Νεφέλης μου!!

video

Τι είναι όμως το γαϊτανάκι;


Από τα λίγα έθιμα που διατηρούνται αυτούσια ως τις μέρες μας, το γαϊτανάκι είναι ένας χορός που δένει απόλυτα με το χρώμα και το κέφι της αποκριάς. 
Το γαϊτανάκι πέρασε στην Ελλάδα από πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας και έδεσε απόλυτα με τα άλλα τοπικά έθιμα, αφού η δεξιοτεχνία των χορευτών αλλά και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο! 
Δεκατρία άτομα χρειάζονται για να στήσουν το χορό. Ο ένας κρατά ένα μεγάλο στύλο στο κέντρο, από την κορυφή του οποίου ξεκινούν 12 μακριές κορδέλες, καθεμιά με διαφορετικό χρώμα. 
Οι κορδέλες αυτές λέγονται γαϊτάνια και δίνουν το όνομά τους στο έθιμο. 
Γύρω από το στύλο, 12 χορευτές κρατούν από ένα γαϊτάνι και χορεύουν μαζί, σε 6 ζευγάρια, τραγουδώντας το παραδοσιακό τραγούδι. 
Καθώς κινούνται γύρω από το στύλο, κάθε χορευτής εναλλάσσεται με το ταίρι του κι έτσι όπως γυρνούν πλέκουν τις κορδέλες γύρω από το στύλο δημιουργώντας χρωματιστούς συνδυασμούς. 
Ο ένας χορευτής περνάει τη μια φορά μέσα και την άλλη από έξω από τον άλλον και έτσι οι κορδέλες πλέκονται πολύχρωμες πάνω στο κοντάρι δημιουργώντας διάφορα χρωματιστά σχέδια. 
Όταν πια οι κορδέλες τυλιχτούν γύρω από το στύλο και οι χορευτές χορεύουν όλο και πιο κοντά σε αυτόν, τότε ο χορός τελειώνει και το στολισμένο γαϊτανάκι μένει να θυμίζει το αποκριάτικο πνεύμα. 
Πιθανόν ο κυκλικός αυτός χορός να υποδηλώνει τον κύκλο της ζωής, από την χαρά στην λύπη, από τον χειμώνα στην άνοιξη, από την ζωή στον θάνατο και το αντίθετο. 


Πηγή: paidika.gr

1 Μαρ 2013

Τραγουδάκια για τα ζουζούνια μας!!!!

Οι κόρες μου μεγαλώνουν και τα μουσικά τους γούστα έχουν αρχίσει και αλλάζουν...... Τα κλασικά παιδικά τραγουδάκια που ακούγαμε μέχρι πρόπερσι αρχίζουν και περνάνε στο παρελθόν..... Ψάχνοντας κάτι άλλο σήμερα στο You Tube ανακάλυψα κάποια παιδικά τραγουδάκια που ίσως οι περισσότεροι να μην τα έχετε ακούσει.......

Αλκίνοος Ιωαννίδης-Ο Καράολος (στα κυπριακά σημαίνει ο σαλίγκαρος)
Φοίβος Δεληβοριάς-Το Ελεφαντάκι
Σωκράτης Μάλαμας-Ο ήλιος θέλει διακοπές (από το παραμύθι με λόγια και μουσική του Δημήτρη Μπασλάμ)
Χρήστος Θηβαίος (μαζί με το γιο του)-Καραμέλα από τα Τραγουδάκια γάλακτος
Θανάσης Παπακωνσταντίνου-Πυγολαμπίδες κολυμβήτριες


Κώστα Βόμβολος-Ο γάϊδαρος ο Μένιος ο παραχαϊδεμένος (Της Στέλλας Μιχαηλίδου-βιβλίο και CD)
Σωκράτης Μάλαμας-Ο Τεμπέλης Δράκος
Κρίστη Στασινοπούλου-Η Πινεζοβροχή