28 Νοε 2014

Η σημασία της σιωπής!Το πολυάσχολο μυαλό μας, με την καθημερινή υπερπληροφόρηση, τα προβλήματα, το άγχος κλπ, έχει ξεχάσει να ξεκουράζεται, να αφήνεται, να ηρεμεί. Γι' αυτό υπάρχει η πολύτιμη σιωπή. Ένας πανάρχαιος μύθος λέει ότι οι θεοί έστειλαν τον κατακλυσμό στη γη, γιατί δεν άντεχαν άλλο την ατέλειωτη και άσκοπη φλυαρία των ανθρώπων. 

Η σιωπή, είναι μια απλή, φυσική οδός για ένα ήρεμο διάλλειμα από τη ρουτίνα, τις πιέσεις και τις ευθύνες της καθημερινότητας. Όσοι βρίσκονται διαρκώς σε σκέψη, ομιλία και ένταση, σπάνια ηρεμούν, είναι συνήθως άτομα ανασφαλή, νευρικά και όλο κάτι τους φταίει, χωρίς ποτέ να βρίσκουν τι πραγματικά είναι αυτό το "κάτι" που τους ενοχλεί. Έχουν μπερδεμένη σκέψη, βιάζονται, παίρνουν συχνά λάθος αποφάσεις και πανικοβάλλονται εύκολα.

Η δύναμη της σιωπής είναι ο τρόπος μας να ηρεμούμε και να συγκεντρωνόμαστε. Δεν χρειάζονται συγκεκριμένοι ήχοι. Είναι αρκετό να αφεθούμε στα μηνύματα του περιβάλλοντος που βρισκόμαστε και σιγά σιγά, "φεύγοντας" από αυτά, να ακούμε τον εαυτό μας.

Χαλαρώστε. Βρείτε ένα ήρεμο περιβάλλον, το οποίο να εμπνέει ηρεμία και μια ώρα που να έχετε χρόνο, π.χ. το βράδυ. Φροντίστε ο φωτισμός να είναι απαλός. Αφήστε πίσω την ημέρα που πέρασε και αφεθείτε για λίγο στους ήχους, στις αισθήσεις γύρω σας, χωρίς να σκέφτεστε ούτε το πριν ούτε το μετά, χωρίς να βυθιστείτε σε σκέψεις. Ζήστε το τώρα, νιώστε το τώρα, αντλείστε ενέργεια, ανανεωθείτε, γιατί…

… η σιωπή…

είναι παρατήρηση, άρα γνώση του εαυτού. Ακούμε τον εαυτό μας, το μυαλό και το σώμα μας. Αυξάνουμε τη συνειδητότητά μας, καταλαβαίνουμε ποιοι είμαστε, τι συμβαίνει μέσα μας και γύρω μας. Αυτό είναι  μια καλή αρχή για να ακούμε και να κατανοούμε και τους άλλους ανθρώπους όλο και καλύτερα.

…αφήνει το ένστικτό μας ελεύθερο. Αφήνει την εσωτερική μας φωνή να μας μιλήσει και να ακουστεί, χωρίς να την παρασύρουν οι φωνές των αναμνήσεων, των θέλω και των προσδοκιών. Είναι ο πιο καθαρός σύμβουλος και υπάρχει μέσα σε όλους μας.

…είναι δημιουργία. Το λευκό χαρτί, ο λευκός μουσαμάς, η σιωπή ανάμεσα στις νότες, είναι αυτά που αφήνουν σ' έναν καλλιτέχνη το χώρο να εμπνευστεί και να ξεκινήσει τη δημιουργία.

…ενώνει. Όταν είστε π.χ. με τον σύντροφο σας, κοιταχτείτε στα μάτια, αγκαλιαστείτε, νιώστε ο ένας το άγγιγμα του άλλου, την ύπαρξη του δίπλα σας. Αφήστε τις αισθήσεις σας να πάρουν τον πρώτο ρόλο. Μην σκέφτεστε, απλά νιώστε την στιγμή. Θα δείτε ότι ακόμα και αν είστε καιρό μαζί, μπορεί να νιώσετε πρωτόγνωρα συναισθήματα που θα σας φέρουν ακόμα πιο κοντά.

…μας φέρνει πιο κοντά στην ουσία, στην ποιότητα, στις αρετές μας. Η προσοχή φεύγει από τον υλικό κόσμο, από τα απτά και εστιάζεται σε όλα εκείνα που εκτιμάμε αληθινά και που ξεχνάμε να "δούμε" (αγάπη, τιμιότητα, ευτυχία, γενναιοδωρία, αρμονία). Είναι εκεί αρκετές στιγμές της ζωής μας, αρκεί να "κοιτάξουμε" καλύτερα.

Και μην ξεχνάτε ότι τόσο ο ήχος, ο λόγος, ο διάλογος, όσο και η σιωπή και η τέχνη του να ακούς, πρέπει να συνυπάρχουν και να εναλλάσσονται, γιατί έχουμε ανάγκη και από τα δύο και μόνο με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε την εσωτερική μας ισορροπία και αυτογνωσία.


24 Νοε 2014

Η επίσκεψη της ζωής σου!”Ήταν μια φορά ένας κύριος που έκανε ένα ταξίδι στην Ευρώπη. Όταν έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αγόρασε από το αεροδρόμιο έναν οδηγό με τα κάστρα των νησιών. Κάποια είχαν συγκεκριμένες μέρες επισκέψεων και άλλα πολύ αυστηρό ωράριο. Αλλά αυτό που του τράβηξε την προσοχή, ήταν ένα που παρουσιαζόταν με τη φράση «Η επίσκεψη της ζωής σου».
Στις φωτογραφίες τουλάχιστον, φαινόταν ένα κάστρο ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο εντυπωσιακό από τα άλλα, αλλά είχε ιδιαίτερες συστάσεις. Ο οδηγός εξηγούσε πως για λόγους που θα γίνονταν κατανοητοί αργότερα, οι επισκέπτες δεν πλήρωναν είσοδο εκ των προτέρων αλλά ήταν απαραίτητο να κλείσουν από πριν ραντεβού δηλαδή ημέρα και ώρα. Η διαφορετική αυτή πρόταση του είχε κινήσει την περιέργεια, και το ίδιο απόγευμα ο άνθρωπος τηλεφώνησε από το ξενοδοχείο του και έκλεισε ραντεβού.
Όλα λειτουργούν πάντα με τον ίδιο τρόπο στον κόσμο. Αρκεί να έχει κάποιος ένα σημαντικό ραντεβού κάποια συγκεκριμένη ώρα και ανάγκη να είναι ακριβής, για να μπερδευτούν όλα. Η περίπτωση αυτή δεν αποτέλεσε εξαίρεση, και δέκα λεπτά αργότερα από τη συμφωνημένη ώρα, ο τουρίστας έφτασε στο παλάτι. Παρουσιάστηκε σ’ έναν άντρα με καρό φούστα, που τον περίμενε και τον καλωσόρισε.
-«Οι υπόλοιποι μπήκαν ήδη με τον ξεναγό;» ρώτησε αφού πρώτα δεν είδε κανέναν άλλο επισκέπτη.
-«Οι υπόλοιποι;» ανταπέδωσε την ερώτηση ο άντρας. «όχι οι επισκέψεις είναι ατομικές και δεν προσφέρουμε ξεναγούς»
Χωρίς καμιά αναφορά στο ωράριο, του εξήγησε λίγο την ιστορία του κάστρου και του ανέφερε τι να προσέξει ιδιαιτέρως: τις τοιχογραφίες, τις πανοπλίες στη σοφίτα, τον πολεμικό εξοπλισμό στη Βόρεια αίθουσα, τις κατακόμβες κάτω από τη σκάλα και το δωμάτιο βασανιστηρίων στο μπουντρούμι. Αφού είπε αυτά του έδωσε ένα κουτάλι και του ζήτησε να το κρατήσει οριζόντιο, με το κοίλο μέρος προς τα πάνω.
-«Κι αυτό τι;» ρώτησε ο επισκέπτης
-«Εμείς δεν εισπράττουμε την άδεια εισόδου στο κάστρο. Για να κοστολογήσουμε την επίσκεψή σας καταφεύγουμε σε αυτό το σύστημα. Κάθε επισκέπτης κρατάει ένα κουτάλι σαν αυτό, γεμάτο μέχρι πάνω με ψιλή άμμο. Εδώ χωράνε ακριβώς 100 γραμμάρια. Μετά την περιήγηση σας στο κάστρο, ζυγίζουμε την άμμο που έχει μείνει στο κουτάλι και σας χρεώνουμε μια λίβρα για κάθε γραμμάριο που έχετε χάσει. Ένας τρόπος για να βρούμε το κόστος της καθαριότητας» εξήγησε.
-«Κι αν δεν χάσω ούτε ένα γραμμάριο;»
-«Α αγαπητέ μου κύριε, τότε η επίσκεψη σας στο κάστρα θα είναι δωρεάν»
Ο άνθρωπος αν και έκπληκτος, βρήκε την πρόταση διασκεδαστική και, αφού είδε τον οικοδεσπότη να ξεχειλίζει το κουτάλι με άμμο, ξεκίνησε την περιήγησή του. Έχοντας εμπιστοσύνη στις κινήσεις του, ανέβηκε πολύ αργά τις σκάλες με το βλέμμα καρφωμένο στο κουτάλι. Όταν έφτασε πάνω, στην αίθουσα με τις πανοπλίες, προτίμησε να μην μπει γιατί σκέφτηκε πως ο αέρας θα έπαιρνε την άμμο κι έτσι αποφάσισε να κατέβει προσεκτικά. Περνώντας από την αίθουσα με τις πολεμικές μηχανές, κάτω από τη σκάλα, συνειδητοποίησε πως για να τις δει καλά, θα έπρεπε να κρατηθεί από τα κάγκελα και να σκύψει πολύ. Δεν ήταν επικίνδυνο για την σωματική του ακεραιότητα, αλλά συνεπαγόταν πως θα έχανε κάτι από το περιεχόμενο του κουταλιού, οπότε συμβιβάστηκε να το κοιτάξει από μακριά. Τι ίδιο του συνέβη και με την υπερβολικά απότομη σκάλα που οδηγούσε στα μπουντρούμια. Καθώς επέστρεφε από το διάδρομο στο σημείο εκκίνησης, κατευθύνθηκε ικανοποιημένος προς τον άνθρωπο με τη σκωτσέζικη φούστα που τον περίμενε με μια ζυγαριά. Εκεί άδειασε το περιεχόμενο του κουταλιού και περίμενε την ετυμηγορία του άντρα.
-«Εκπληκτικό, χάσατε μόνο μισό γραμμάριο» ανακοίνωσε, «σας συγχαίρω. Όπως εσεις προβλέψατε, αυτή η επίσκεψη δε θα σας στοιχίσει τίποτα»
-«Ευχαριστώ»
-«Ευχαριστηθήκατε την επίσκεψη;» ρώτησε στο τέλος ο οικοδεσπότης.
Ο τουρίστας δίστασε και τελικά αποφάσισε να φανεί ειλικρινής.
-«Η αλήθεια είναι πως όχι και πολύ. Ήμουν τόσο απασχολημένος με το να προσέχω την άμμο, που δεν μπόρεσα να δω αυτό που μου είπατε.»
-«Μα αυτό είναι φριχτό! Κοιτάξτε, θα κάνω μια εξαίρεση. Θα σας ξαναγεμίσω το κουτάλι, γιατί είναι ο κανονισμός, αλλά τώρα ξεχάστε πόσο θα χυθεί: μένουν 12 λεπτά μέχρι να έρθει ο επόμενος επισκέπτης. Να πάτε και να γυρίσετε πριν φτάσει»
Χωρίς να χάσει χρόνο, ο άνθρωπος πήρε το κουτάλι κι έτρεξε στη σοφίτα. Όταν έφτασε έριξε μια γρήγορη ματιά σε ότι υπήρχε εκεί, και κατέβηκε τρέχοντας στα μπουντρούμια γεμίζοντας τις σκάλες με άμμο. Δεν περίσσευε ούτε μια στιγμή γιατί τα λεπτά περνούσαν, και σχεδόν πέταξε προς το πέρασμα κάτω από τη σκάλα, όπου, σκύβοντας για να μπει του έπεσε το κουτάλι και χύθηκε όλο το περιεχόμενό του. Κοίταξε το ρολόι του. Είχαν περάσει έντεκα λεπτά. Ξανά, χωρίς να δει τις πολεμικές μηχανές, έτρεξε μέχρι τον άνθρωπο στην είσοδο, στον οποίο παρέδωσε το άδειο κουτάλι.
-«Αυτή τη φορά χωρίς άμμο λοιπόν, αλλά μην ανησυχείτε, έχουμε κάνει μια συμφωνία. Πώς ήταν; Ευχαριστηθήκατε την επίσκεψη;»
Ξανά ο επισκέπτης δίστασε μερικές στιγμές.
-«Η αλήθεια είναι πως όχι» ομολόγησε στο τέλος. «Ήμουν τόσο απασχολημένος να γυρίσω πριν φτάσει ο επόμενος, που έχασα όλη την άμμο, αλλά και πάλι δεν το ευχαριστήθηκα καθόλου.»
Ο άνθρωπος με την πίπα άναψε την πίπα του και του είπε:
-«Υπάρχουν κάποιοι που περπατούν στο κάστρο της ζωής τους προσπαθώντας να μην τους κοστίσει τίποτα, και δεν μπορούν να το ευχαριστηθούν. Υπάρχουν άλλοι που βιάζονται τόσο να φτάσουν νωρίς, που χάνουν τα πάντα χωρίς και αυτοί να ευχαριστηθούν τίποτα. Κάποιοι λίγοι μαθαίνουν αυτό το μάθημα και παίρνουν τον χρόνο τους για κάθε διαδρομή. Ανακαλύπτουν και απολαμβάνουν την κάθε γωνιά, το κάθε βήμα. Ξέρουν πως δε θα είναι δωρεάν, αλλά καταλαβαίνουν ότι το κόστος του να ζεις, αξίζει τον κόπο.»"

Αποσπασμα απο το βιβλιο “Να σου πω μια ιστορια” του Χορχε Μπουκαι.

21 Νοε 2014

Αξιοπρέπεια και ελευθερίες!


Αξιοπρέπεια.

Ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη. Πρέπει να είναι σεβαστή και να προστατεύεται.

Δικαίωμα στη ζωή.
1. Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στη ζωή.
2. Κανείς δεν μπορεί να καταδικαστεί στην ποινή του θανάτου ούτε να εκτελεστεί.

Δικαίωμα στην ακεραιότητα του προσώπου.
1. Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στη σωματική και διανοητική ακεραιότητα του.
2. Στο πεδίο της ιατρικής και της βιολογίας, πρέπει να τηρούνται ιδίως τα εξής:

α) η ελεύθερη και εν επιγνώσει συναίνεση του ενδιαφερομένου, σύμφωνα με τις λεπτομερέστερες διατάξεις που ορίζονται από το νόμο,
β) η απαγόρευση των ευγονικών πρακτικών, ιδίως όσων αποσκοπούν στην επιλογή των προσώπων,
γ) η απαγόρευση της μετατροπής του ανθρωπίνου σώματος και των μερών του σε πηγή κέρδους,
δ) η απαγόρευση της αναπαραγωγικής κλωνοποίησης των ανθρωπίνων όντων.

Απαγόρευση των βασανιστηρίων και των απάνθρωπων ή εξευτελιστικών ποινών ή μεταχείρισης.
Κανείς δεν μπορεί να υποβληθεί σε βασανιστήρια ούτε σε απάνθρωπες ή εξευτελιστικές ποινές ή μεταχείριση.

Απαγόρευση της δουλείας και της αναγκαστικής εργασίας.
1. Κανείς δεν μπορεί να κρατηθεί σε δουλεία ούτε σε ειλωτεία.
2. Κανείς δεν μπορεί να υποβληθεί σε αναγκαστική ή υποχρεωτική εργασία.
3. Απαγορεύται η εμπορία των ανθρωπίνων όντων.


Ελευθερίες.

Δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια.
Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια.

Σεβασμός της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής.
Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής του, της κατοικίας του και των επικοινωνιών του.

Προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
1. Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που το αφορούν.
2. Η επεξεργασία αυτών των δεδομένων πρέπει να γίνεται νομίμως, για καθορισμένους σκοπούς και με βάση τη συγκατάθεση του ενδιαφερομένου ή για άλλους θεμιτούς λόγους που προβλέπονται από το νόμο. Κάθε πρόσωπο δικαιούται να έχει πρόσβαση στα συλλεγέντα δεδομένα που το αφορούν και να επιτυγχάνει τη διόρθωση τους.
3. Ο σεβασμός των κανόνων αυτών υπόκειται στον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής.

Δικαίωμα γάμου και δικαίωμα δημιουργίας οικογένειας.
Το δικαίωμα γάμου και το δικαίωμα δημιουργίας οικογένειας διασφαλίζονται σύμφωνα με τις εθνικές νομοθεσίες που διέπουν την άσκηση τους.

Ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας.
1. Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας. Το δικαίωμα αυτό συνεπάγεται την ελευθερία μεταβολής θρησκεύματος ή πεποιθήσεων καθώς και την ελευθερία εκδήλωσης του θρησκεύματος ή των πεποιθήσεων του, ατομικά ή συλλογικά, δημοσία ή κατ' ιδίαν, με τη λατρεία, την εκπαίδευση, την άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων και τις τελετές.
2. Το δικαίωμα αντίρρησης συνειδήσεως αναγνωρίζεται σύμφωνα με τις εθνικές νομοθεσίες που διέπουν την άσκηση του.

Ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης.
1. Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία γνώμης και την ελευθερία λήψης ή μετάδοσης πληροφοριών ή ιδεών, χωρίς την ανάμειξη δημοσίων αρχών και αδιακρίτως συνόρων.
2. Η ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και η πολυφωνία τους είναι σεβαστές.

Ελευθερία της τέχνης και της επιστήμης.
Η τέχνη και η επιστημονική έρευνα είναι ελεύθερες. Η ακαδημαϊκή ελευθερία είναι σεβαστή.

Δικαίωμα εκπαίδευσης.
1. Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην πρόσβαση στην επαγγελματική και συνεχή κατάρτιση.
2. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ευχέρεια δωρεάν παρακολούθησης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
3. Η ελευθερία ίδρυσης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με σεβασμό των δημοκρατικών αρχών καθώς και το δικαίωμα των γονέων να εξασφαλίζουν την εκπαίδευση και τη μόρφωση των τέκνων τους σύμφωνα με τις θρησκευτικές, φιλοσοφικές και παιδαγωγικές πεποιθήσεις τους, γίνονται σεβαστά σύμφωνα με τις εθνικές νομοθεσίες που διέπουν την άσκηση τους.

Ελευθερία του επαγγέλματος και δικαίωμα προς εργασία.
1. Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα να εργάζεται και να ασκεί το επάγγελμα, το οποίο επιλέγει ή αποδέχεται ελεύθερα.
2. Κάθε πολίτης είναι ελευθέρος να αναζητά απασχόληση, να εργάζεται, να εγκαθίσταται ή να παρέχει υπηρεσίες σε κάθε κράτος-μέλος.
3. Οι υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν άδεια να εργάζονται στο έδαφος των κρατών-μελών δικαιούνται συνθηκών εργασίας αντίστοιχων με εκείνες που απολαύουν οι πολίτες της Ένωσης.

Δικαίωμα ιδιοκτησίας.
1. Κάθε πρόσωπο δικαιούται να είναι κύριος των νομίμως κτηθέντων αγαθών του, να τα χρησιμοποιεί, να τα διαθέτει και να τα κληροδοτεί. Κανείς δεν μπορεί να στερείται την ιδιοκτησία του, παρά μόνον για λόγους δημόσιας ωφέλειας, στις περιπτώσεις και υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο νόμο και έναντι δίκαιης και έγκαιρης αποζημίωσης για την απώλεια της. Η χρήση των αγαθών μπορεί να υπόκειται σε περιορισμούς από το νόμο, εφόσον αυτό είναι αναγκαίο προς το γενικό συμφέρον.
2. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται.

Η απόλαυση των δικαιωμάτων αυτών συνεπάγεται ευθύνες και καθήκοντα έναντι τόσο των τρίτων όσο και της ανθρώπινης κοινότητας και των μελλοντικών γενεών.Απόσπασμα από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών.

20 Νοε 2014

Ερωταπαντήσεις για τη θετική σκέψη και τον ενθουσιασμό!


Η θετική σκέψη είναι το συστατικό της ευεξία και της ευτυχίας!

Ερ.: Τι μπορεί να κάνει ένα άτομο, με μόνο του όπλο τη θετική στάση;

Απ.: Μπορεί να αλλάξει τη ζωή του, αλλά και τη ζωή των γύρω του.

Ερ.: Μπορείς να ζήσεις, να δουλέψεις χωρίς ενθουσιασμό;

Απ.: Φυσικά μπορείς. Μπορείς να ζήσεις και χωρίς αλάτι, χωρίς τον ήλιο, το χορτάρι, τα δέντρα, τη θάλασσα...

Ερ.: Μα... είναι δυνατό να είσαι συνέχεια έτσι, ενθουσιώδης; Πες μας την αλήθεια τώρα, δεν αισθάνεσαι ποτέ απογοήτευση και κατάθλιψη;

Απ.: Όχι, ποτέ!

Ερ.: Απογοητεύτηκα τώρα! Μέσα μου ευχόμουν ότι θα έλεγε "ναι". Μα λίγη δυστυχία δεν είναι.... αναγκαία, έτσι, για να καταλαβαίνεις τη διαφορά!

Απ.: Δηλαδή, ακόμα δεν έχετε καταλάβει τη διαφορά και... χρειάζεστε και άλλη δυστυχία; Μη με παρεξηγείτε, επαναλαμβάνω. Δεν λέω να είμαστε συνέχεια "χαζοχαρούμενοι", ασχέτως με το τι συμβαίνει γύρω μας. Φυσικά και θα υπάρξουν άσχημες στιγμές και δυσάρεστα συναισθήματα. Πτήσεις που θα ακυρωθούν, ασθένειες, ατυχίες. Όλα αυτά είναι "χρήσιμα", για να μας δίνουν και μέτρο σύγκρισης, ώστε να εκτιμάμε τα ευχάριστα γεγονότα. Και φυσικά θα αισθανόμαστε άσχημα, όταν συμβαίνουν δυσάρεστα, όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν κατά πως θα θέλαμε. Για λίγο όμως. Γιατί, στη συνέχεια πρέπει να συνηθίσουμε να προσπαθούμε συνειδητά να αισθανθούμε καλύτερα, όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Προσέχετε λοιπόν πάντοτε τις τρεις αυτές παραμέτρους: τη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια των αρνητικών συναισθημάτων.

Ερ.: Είναι για όλους ο ενθουσιασμός; Έχουν όλοι αυτό το χάρισμα; Κι αν δεν το έχω μέσα μου; Αν δε γεννήθηκα ενθουσιώδης και δεν είμαι ο τύπος του ενθουσιώδους;

Απ.: Εντάξει, μην τα βάφετε μαύρα. Αν έχουμε αισθανθεί έστω και μια φορά ενθουσιασμό για κάτι, είναι απόδειξη ότι υπάρχει στον καθέναν μας, απλώς έχει παροπλιστεί και.... κοιμάται, γιατί λίγοι τον καλλιεργούν συνειδητά. Οι περισσότεροι επιτρέπουν στις συνθήκες να ελέγχουν τη διάθεση τους, αντί να παραχωρούν στη διάθεση τους τον έλεγχο των συνθηκών.

Ερ.: Εσύ δεν κουράζεσαι ποτέ;

Απ.: Φυσικά! Ξεκουράζομαι όμως, όταν βλέπω τα αποτελέσματα της θετικής αντιμετώπισης της ζωής, του τρεξίματος και των προσπαθείων μου.

Μην αρνείστε όμως να δείτε τα αγριόχορτα που φυτρώνουν στον κήπο της ζωής σας. Δείτε τα, εκτιμήστε τα και ξεριζώστε όσα περισσότερα μπορείτε. Μην τα αγνοείτε, γιατί θα φυτρώσουν περισσότερα. Δεχτείτε το γεγονός ότι θα φυτρώσουν κι άλλα, χαμογελάστε τους και ξεριζώστε τα κι αυτά, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την "κηπουρική" και τις στιγμές αυτές.19 Νοε 2014

Το τέλος!"Το πιο άδικο πράγμα στη ζωή είναι ο τρόπος που τελειώνει. 
Πράγματι, η ζωή είναι πολύ δύσκολη. 
Παίρνει τόσο πολύ από το χρόνο σου και τι κερδίζεις στο τέλος; Ένα θάνατο. 
Ωραία ανταμοιβή.... 
Πιστεύω ότι ο κύκλος της ζωής είναι ανάποδος. 
Θα έπρεπε πρώτα να πεθαίναμε, να φεύγει αυτό το κακό από τη μέση. 
Μετά να πηγαίναμε να ζήσουμε στο γηροκομείο. 
Να μας διώχνουν, ύστερα από λίγα χρόνια, γιατί θα γινόμασταν υπερβολικά υγιείς για γηροκομείο. 
Να πηγαίναμε να πάρουμε το εφ' άπαξ της σύνταξης μας και να αρχίζαμε τη δουλειά-κατευθείαν στη θέση του διευθυντή!-με κινητό, λάπτοπ, αμάξι και σπίτι από την Εταιρεία. 
Θα μας έκαναν πάρτι με πολλά πολλά δώρα την πρώτη μέρα της δουλειάς. Θα δουλεύαμε 40 χρόνια, ώσπου να είμαστε πλέον αρκετά νέοι, για να γιορτάσουμε τη συνταξιοδότηση μας. 
Έτσι, τα χρήματα που θα μαζεύαμε από τη δουλειά δεν θα πήγαιναν χαμένα, αφού θα είχαμε πια φτάσει στην καλύτερη ηλικία για να τα χαρούμε και να τα ξοδέψουμε σοτυς έρωτες, στα ταξίδια και όπου αλλού θα θέλαμε. 
Θα μεθοκοπούσαμε στα μπαράκια και στα πάρτι και, με το που θα άρχιζαν να αδειάζουν οι τσέπες μας, θα αρχίζαμε να ετοιμαζόμαστε για το Λύκειο και το Γυμνάσιο. 
Στη συνέχεια, θα πηγαίναμε στο Δημοτικό, θα γινόμασταν παιδιά, παιχνίδι και χαρά, ούτε ευθύνες, ούτε τίποτα να σε απασχολεί. 
Ύστερα θα γινόμασταν μωρά. 
Θαυμάσια περίοδος! 
Όλοι σε φροντίζουν, σου κάνουν όλα τα χατίρια, σε ταϊζουν, σε ντύνουν, σε φροντίζουν. 
Και κάποια στιγμή θα επιστρέφαμε, να περάσουμε εννέα μήνες στον αφρό, πλατσουρίζοντας και κάνοντας τις βουτιές μας, με πολυτέλειες, όπως κεντρική θέρμανση, jacuzzi, room service.... χλιδή! 
Ξαφνικά θα τελειώναμε την ύπαρξη μας απολαμβάνοντας έναν έντονο οργασμό. 
Αμήν!"


-G. Costanza