Μουσικοκινητική αγωγή-Σύστημα Orff


Η μουσικοκινητική αγωγή αφορά παιδιά από 3 έως 7 ετών. Δημιουργός του συστήματος Orff είναι ο διάσημος συνθέτης Carl Orff ο οποίος προσέγγισε τη μουσική μάθηση με βάση τη σχέση που υπάρχει μεταξύ της μουσικής, του λόγου και της κίνησης. Τα τρία αυτά στοιχεία συνιστούν ένα σημαντικό μέσο θετικής επίδρασης στον ψυχικό, πνευματικό και σωματικό κόσμο του παιδιού.

Τα παιδιά με απλά μουσικά όργανα, ξυλόφωνα, μεταλλόφωνα, κρουστά, φλογέρες, όχι μόνο παίζουν μουσική αλλά χρησιμοποιούν την κίνηση και το λόγο, είτε εκτελώντας συγκεκριμένα θέματα κινητικά ή λεκτικά, είτε αυτοσχεδιάζοντας. Έτσι καλλιεργούνται οι κινητικές και εκφραστικές ικανότητες του παιδιού και ελευθερώνονται δημιουργικές δυνάμεις κρυμμένες μέσα του.

Ο στόχος της διδασκαλίας του συστήματος Orff δεν είναι μόνο το παιδί να μάθει να χειρίζεται απλά μουσικά όργανα για να παίζει μουσική, αλλά μεγάλη σημασία δίνεται στην ευαισθητοποίηση των αισθήσεων, στην καλλιέργεια της συνεργασίας και αυτενέργειας, στην ανάπτυξη της δημιουργικής φαντασίας και στην πρωτοτυπία της σκέψης. Όλα αυτά με την κατάλληλη καθοδήγηση οδηγούν το παιδί στη δημιουργικότητα. Το παιδί οδηγείται με συστηματικό τρόπο να νιώσει τη μουσική με όλες τις αισθήσεις, να παίξει με το λόγο, να τον τονίσει λεκτικά και κινητικά, να αυτοσχεδιάσει και να δημιουργήσει μαζί της.

Τελειώνοντας το παιδί την εκπαίδευση του με το σύστημα Orff είναι έτοιμο να ασχοληθεί με οποιοδήποτε μουσικό όργανο.

Πηγή: www.mousiki-dimiourgia.gr

Το σύστημα OΡΦ είναι μια φιλοσοφία, όχι μόνο ένα χορωδιακό πρόγραμμα ή τα όργανα που παίζουν παιδιά.Παίρνει τους μαθητές από το επίπεδο που είναι  και τους προχωράει από εκείνο το σημείο. Δεν υπάρχει καμία απαίτηση, δεν υπάρχει κανένας φόβος. Κάνει την εκπαίδευση μουσικής,της κίνησης παιχνίδι.
Η Κα Πολυξένη Ματέυ Ρουσοπούλου (1902-1999) έκανε γνωστό από το 1964 το σύστημα της μουσικοκινητικής αγωγής Orff και στην Ελλάδα!


Πηγή: www.mousikokinitiki.gr

Ακόμα:
Τι είναι το Μουσικοπαιδαγωγικό Έργο Orff;
Ο ρόλος της γλώσσας στη Μουσική Εκπαιδευτική Πράξη
Σχολή Μωραϊτη και Orff
Μουσικοκινητική για προσχολικές ηλικίες με σύστημα Orff

Σχόλια