Welcome to breakfast club!


Ψάχνοντας ιδέες, λύσεις και συμβουλές διακόσμησης για το άλλο ιστολόγιο που διατηρώ με την καλή φίλη Kalli βρήκα το παρακάτω άρθρο.

Υπέροχες ιδέες και πολύτιμες συμβουλές για ένα πλήρες, υγιεινό και προπάντων "χορταστικό" πρωινό για τα παιδιά μας. Οι περισσότερες μητέρες, πλέον, εργάζονται και ο χρόνος τους είναι περιορισμένος. Όπως και ο δικός μου άλλωστε. Πολλές φορές σπάω το κεφάλι μου για να κατεβάσει ιδέες όχι μόνο για το πρωινό γεύμα της οικογένειας αλλά και για το κολατσιό που θα πάρουν οι μικρές στο σχολείο, για το μεσημεριανό τους, για το βραδυνό τους αλλά και για τα ενδιάμεσα γεύματα που θα κάνουν. Ψάχνω στο ιντερνετ για πρωτότυπες συνταγές, οι οποίες όμως να είναι και απλές στην παραγωγή τους, λόγω έλλειψης χρόνου! Και φυσικά, να καλύπτουν και τις γευστικές προτιμήσεις της οικογένειας. Ειδικά η μικρή μου κόρη είναι ιδιαίτερα παράξενη με το φαγητό της. Η μεγάλη πάλι, δεν έχει τέτοια θέματα. Είναι "ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει!"

Το πρωινό, όμως, και λόγω του τρεξίματος που υπάρχει για να ετοιμαστούμε για τις εργασίες μας και τα σχολεία μας το τρώμε λίγο στα "γρήγορα" και είναι σχετικά "φτωχό". Διαβάζοντας το παρακάτω άρθρο βρήκα υπέροχους τρόπους ώστε να εμπλουτίσω το πρωινό γεύμα της οικογένειας, ακόμα και αν είμαστε καθ' οδόν!!!!!

Υγιεινά και.... γρήγορα πρωινά για πολυάσχολες οικογένειες.
Δεν πρόκειται για κάποια καινούργια "ανακάλυψη": ένα πλήρες, υγιεινό πρωινό εφοδιάζει με "καύσιμα" το μικρό μαθητή.... και όχι μόνο. Μελέτες αποδεικνύουν ότι ακόμα και το πιο απλό πρωινό (δηλαδή, ένα μπολ με δημητριακά, ένα ποτήρι γάλα και 2-3 κομμάτια μπανάνα) δίνει την απαιτούμενη ενέργεια και δημιουργεί καλή διάθεση στα παιδιά! Νέες έρευνες καταλήγουν δε στο συμπέρασμα ότι το σωστό πρωινό προλαβαίνει ή και βοηθά στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, "χτίζει" γερά κόκαλα και εξίσου γερή οδοντοστοιχία.
Δυστυχώς, όμως, τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα παιδιά φαίνεται να μένουν "εκτός" του "breakfast club": σε σύγκριση με το 95% των μαθητών του δημοτικού (και το 87% των εφήβων) που έτρωγαν πρωινό το 1965, τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται σήμερα κάτω από το 86% και κάτω από το 70%. Κι ο λόγος; Άγχος, τρέξιμο, πολυάσχολες οικογένειες! Ποια θα μπορούσε λοιπόν να είναι η λύση;
Πρωινό σε..... πακέτο!

"Δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος από το να ξεκινά ένα παιδί τη μέρα του νηστικό", επισημαίνει η ενεργειακή διατροφολόγος και σύμβουλος αυτοβελτίωσης Ρένα Διπλάρη, συνεργάτης του Βιομοριακού Τμήματος του Πανεπιστημίου του Βαλσάμπαρο, στην Μπολόνια της Ιταλίας. Η ίδια υποστηρίζει, μάλιστα, ότι "η ετοιμασία, σε καθημερινή βάση, ενός σωστού πρωινού, δεν απαιτεί παρά ελάχιστο χρόνο. Επιλέγοντας τις κατάλληλες τροφές, μπορούμε ανά πάσα στιγμή να φτιάξουμε μια υγιεινή "τσάντα πρωινού" αλλά και "δεκατιανού", αρκεί να περιλαμβάνει οπωσδήποτε τρία βασικά "κομμάτια" της διατροφικής πυραμίδας":

1. Φρούτο. 
Ολόκληρο ή κομμένο ή 1/2 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι. Γιατί τα φρούτα περιέχουν υδατάνθρακες που χαρίζουν ενέργεια στον οργανισμό, βιταμίνες Α και C και είναι πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών.

2. Δημητριακά.
Πολύσπορο ή μαύρο ψωμί του τοστ (που, ει δυνατόν, να περιέχει ανά φέτα 3 γραμμάρια φυτικών ινών) ή ένα μπολ δημητριακών ολικής άλεσης, που εφοδιάζουν τον οργανισμό με υδατάνθρακες, βιταμίνη Ε, φολικό οξύ και ενισχύουν την καρδιακή λειτουργία.

3. Πρωτεϊνες.
Δύο αυγά ή 170-220 γραμμάρια γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά ή 1 ποτήρι γάλα 1% ή δύο κουταλιές φυστικοβούτυρο (όπου εγώ το αντικαθιστώ με το ταχίνι-μακράν το καλύτερο!). Γιατί οι πρωτεϊνες "χτίζουν" τον οργανισμό και, ιδιαίτερα τα γαλακτοκομικά, του παρέχουν το απαιτούμενο ασβέστιο.

Τα γεύματα που ακολουθούν είναι πολύ εύκολο να τα βάλετε στην τσάντα του παιδιού κι ακόμα ευκολότερο να τα φάει στο δρόμο για το σχολείο του....

Πρωινό σε.... πακέτο!
Η "κλασική" χαρτοσακούλα θα σας βοηθήσει να φυλάξετε στο ψυγείο σας μία από τις παρακάτω ιδέες. Ετοιμάστε την αποβραδίς και το πρωί θα τη βρείτε έτοιμη!

  • Ένα κεσεδάκι γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, ένα μήλο και μια πλάκα δημητριακών με γάλα (προϊόν που θα βρείτε στα μεγάλα super markets και σε όλα τα καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής)
  • Μία ράβδο τυριού μοτσαρέλα (ή άλλου κίτρινου τυριού με χαμηλά λιπαρά), δύο φέτες ψωμί σταρένιο, πολύσπορο ή ολικής άλεσης ή από καλαμποκάλευρο αλειμμένο με μια μικρή στρώση μαργαρίνης, επίσης χωρίς λιπαρά, και περίπου 1 φλιτζάνι ρώγες σταφυλιού, χωρίς κουκούτσια.
  • Ένα γάλα 1% σε χάρτινη συσκευασία του 0,5 λίτρου, μια μπανάνα και μισό σάντουιτς με φυστικοβούτυρο (ταχίνι καλύτερα) σε ψωμί ολικής άλεσης.
  • Ένα μπολ δημητριακά ανακατεμένα με 1/4 του φλιτζανιού καρύδια και 1/4 του φλιτζανιού αποξηραμένα φρούτα, μαζί με γάλα 1% σε χάρτινη συσκευασία του 0,5 λίτρου.
Στο μπλέντερ και.... φύγαμε!
Εναλλακτικά, ρίξτε τα... πάντα στο μπλέντερ και, ενόσω το παιδί ετοιμάζεται για το σχολείο, δώστε του να πιει ένα γευστικό χυμό πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Μπορείτε, μάλιστα, να τον σερβίρετε σε ένα ποτήρι από φελιζόλ, μίας χρήσης (σαν αυτά που χρησιμοποιούν τα cafe και που θα βρείτε στα super markets), ενώ μπορείτε επίσης να τον συνοδεύσετε με μια μικρή πλάκα δημητριακών με γάλα ή με δύο φέτες ψωμί ολικής άλεσης αλειμμένο με μαργαρίνη.
  • Ένα φλιτζάνι γάλα 1% ή ένα μικρό κεσεδάκι γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, με γεύση βανίλια, μια μικρή μπανάνα, 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι και-προαιρετικά-4 κύβους μαύρης ζάχαρης
  • Ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι, μερικές κατεψυγμένες φράουλες (που μπορείτε να αντικαταστήσετε κάλλιστα με ακτινίδια τα οποία έχουν ισάξιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μηδαμινές θερμίδες) και 1 φλιτζάνι γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, με γεύση βανίλια
  • Ένα κουταλάκι του γλυκού φυστικοβούτυρου (ταχίνι στην περίπτωση μας!), 1 φλιτζάνι γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά με γεύση σοκολάτας, μισή μπανάνα, 1 κουταλάκι του γλυκού κακάο σε σκόνη και-προαιρετικά-4 κύβους μαύρης ζάχαρης.
Λύση.... fast food!
Τις μέρες που δεν έχετε το χρόνο για τίποτα από τα παραπάνω, υπάρχει ευτυχώς και η λύση του fast food. Έτσι, στο δρόμο για το σχολείο ή ακόμα κι από την σχολική καντίνα, μπορείτε να κάνετε τους εξής συνδυασμούς:
  • Μισό donut-ει δυνατόν, σταρένιο-με ελαφριά κρέμα, ένα μικρό ποτήρι χυμό πορτοκαλιού κι ένα γάλα 1% σε χάρτινη, ατομική συσκευασία του 0,5 λίτρου
  • Ένα γιαουρτάκι χαμηλό σε λιπαρά, με κομμάτια φρούτων κι ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού.
  • Ένα γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, μία μπανάνα ή ένα μικρό κουτί φυσικό χυμό πορτοκαλιού (όχι νέκταρ!) και ένα ατομικό πακέτο δημητριακών, χωρίς ζάχαρη.
Στην περίπτωση τώρα, που ένα παιδί είναι παχύσαρκο, "θα χρειαστεί, για παράδειγμα, να αντικαταστήσετε οπωσδήποτε το πολύσπορο με ψωμί ολικής άλεσης και, γενικότερα, να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα ειδικής διατροφής", τονίζει η ενεργειακή διατροφολόγος και σύμβουλος αυτοβελτίωσης  Ρένα Διπλάρη, επισημαίνοντας ότι το μήλο εξακολουθεί να είναι το καλύτερο snack. Τα επόμενα ευχάριστα νέα είναι ότι μια μικρή πλάκα σοκολάτας, σε καθημερινή βάση, είναι απαραίτητη σε κάθε μαθητή: ενεργοποιεί τον εγκέφαλο, του χαρίζει ευεξία και δύναμη!


Πηγή: momyz.gr


Σχόλια