Με το αριστερό; Γιατί όχι;

Η Ναντίνα, όπως όλα τα παιδιά κάτω των 5 ετών, έγραφε και με τα δύο χέρια. Τον τελευταίο χρόνο όμως γράφει με το αριστερό. Δηλαδή είναι αριστερόχειρας σαν τον προπάππου της. Η πεθερά μου τόσο καιρό έχει λυσσάξει και μας λέει ότι πρέπει να μάθουμε στο παιδί να γράφει με το "καλό" του χεράκι, δηλαδή το δεξί, θαρρείτε και το αριστερό είναι σκάρτο!!!! Η απάντηση που έχει πάρει και από τους δυο μας σαφώς και είναι αρνητική! Άλλωστε ούτε το πρώτο, ούτε το τελευταίο παιδάκι είναι που θα γράφει με το αριστερό! 

Βρήκα ένα άρθρο σχετικά με την αριστεροχειρία και αμέσως σκέφτηκα να το γράψω και εδώ. Ας δούμε τελικά τι ισχύει:

Το παιδί είναι ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΑΣ
Πρέπει να ανησυχήσω;

Κάποτε ήταν σχεδόν υποχρεωτικό σαν παιδιά να μαθαίνουμε να γράφουμε με το δεξί. Υπήρχαν μάλιστα γενιές που έφαγαν ξύλο για να τα καταφέρουν. Κάποιοι από μας παρόλα αυτά γίναμε αριστερόχειρες. Πολλά έχουν ακουστεί για την ιδιαιτερότητα των αριστερόχειρων, το σίγουρο όμως είναι ότι δεν πρόκειται για προβληματική περίπτωση.

Τους αρέσει το σχολείο!
Τα αριστερόχειρα παιδιά είναι πιο πιθανό, σε σχέση με τα δεξιόχειρα, να περνάνε καλά στο σχολείο και να τα πηγαίνουν μια χαρά με τους δασκάλους τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα. Ένα μεγαλύτερο ποσοστό αριστερόχειρων παιδιών (το 47%) έναντι των δεξιόχειρων (38%) δηλώνει ότι περιμένει το πρωί με ευχαρίστηση να πάει στο σχολείο και ανυπομονεί να μάθει περισσότερες γνώσεις. 
(νομίζω ότι θα συμφωνήσω με αυτή την έρευνα γιατί τα ίδια σημάδια βλέπω και στη Ναντίνα σε διαφορά με τη Νεφέλη που είναι δεξιόχειρας)

Σε τι διαφέρουν;
Σήμερα οι ειδικοί γνωρίζουν ότι στους δεξιόχειρες είναι το αριστερό ημισφαίριο αυτό που ελέγχει το λόγο, αλλά και τις λεπτές κινήσεις του χεριού τους.
Στους αριστερόχειρες, όμως, δεν είναι πάντα ξεκάθαρο ποιο ημισφαίριο κυριαρχεί. Όσον αφορά την κίνηση του χεριού τους, "υπεύθυνο" είναι το δεξί ημισφαίριο. Ωστόσο, το 50% των αριστερόχειρων το κέντρο του λόγου εδράζεται στο αριστερό ημισφαίριο και στους άλλους μισούς τα δύο ημισφαίρια "συνεργάζονται"!
Ωστόσο, πολλοί αριστερόχειρες γράφουν με το αριστερό μεν, αλλά εκτελούν άλλες χειρωνακτικές εργασίες με το δεξί και άλλες με το αριστερό, πχ πετούν μια πέτρα με το δεξί. (ισχύει και αυτό!)
Οι αριστερόχειρες δεν είναι τόσο σπάνιοι όσο ίσως νομίζουμε. Έχει υπολογιστεί ότι περίπου 10% του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο το αριστερό χέρι.
Τα παραδείγματα αριστερόχειρων στην ιστορία είναι πολλά: Αριστοτέλης, Ιούλιος Καίσαρας, Μέγας Αλέξανδρος, Ναπολέων Βοναπάρτης, Leonardo Da Vinci, Michelagelo, Pablo Picaso, όπως και ο γνωστός τενίστας John McEnroe ήταν αριστερόχειρες!

Μήπως ξεχωρίζουν;
Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Νικ Τσέρμπουιν από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας υποστήριξε, το 2006, ότι στους αριστερόχειρες οι συνδέσεις ανάμεσα στο αριστερό και το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου είναι ταχύτερες. Το βασικό τους συμπέρασμα λοιπόν ήταν ότι οι αριστερόχειρες είναι πιο "γρήγοροι" στη σκέψη, όταν δέχονται πολλαπλά ερεθίσματα από το περιβάλλον. (επίσης θα συμφωνήσω)
Το δεξί ημισφαίριο, που κυριαρχεί στους αριστερόχειρες, θεωρείται το ημισφαίριο της φαντασίας και της διαίσθησης, ενώ το αριστερό, είναι το ημισφαίριο της λογικής και της αναλυτικής σκέψης. Το δεξί ημισφαίριο σχετίζεται με μεγαλύτερη κλίση σε δεξιότητες που απαιτούν φαντασία και σύνθεση, όπως πχ η μουσική και η ηθοποιία, αλλά και η αρχιτεκτονική. Ίσως για αυτό πολλοί αριστερόχειρες διακρίνονται σε αυτούς τους τομείς.
Επίσης υπερέχουν σε ορισμένα σπορ, όπως το τένις, το μποξ, το πινγκ πονγκ κλπ. Αυτή τους η υπεροχή ερμηνεύεται στο ότι οι δεξιόχειρες δεν έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν αριστερόχειρες.



Η Παγκόσμια Μέρα Αριστερόχειρων (13 Αυγούστου), καθιερώθηκε έπειτα από διεκδίκηση του "Κλαμπ των Αριστερόχειρων" της Βρετανίας και έχει στόχο την ενημέρωση των ανθρώπων για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι "ζερβοχέρηδες" ζώντας σ' έναν..... ανάποδο κόσμο!

Τελικά αριστερόχειρας γεννιέσαι ή γίνεσαι;
Ένα παιδί έχει 46% πιθανότητες να γεννηθεί αριστερόχειρας όταν και οι δύο γονείς του είναι αριστερόχειρες και 17% όταν μόνο ο ένας γονιός είναι αριστερόχειρας.
Έχουν υποστηριχθεί διάφορες θεωρίες για τον τρόπο καθορισμού του πρωτεύοντος χεριού. Για κάποιους επιστήμονες υπεύθυνες είναι οι ορμόνες στη μήτρα, για άλλους τα γονίδια, ενώ για μια κατηγορία το μυστικό βρίσκεται στο μεσολόβιο, το τμήμα που συνδέει τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου. Τα τελευταία 200 χρόνια οι επιστήμονες, παρά τις μελέτες που έχουν γίνει, δεν μπορούν να αιτιολογήσουν πειστικά γιατί το ένα από τα δύο χέρια υπερισχύει.

Έτσι υποστηρίζουν ότι οφείλεται:

  • Με τη θέση (κλίση) του εμβρύου στη μήτρα κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου της κύησης.
  • Με το γονίδιο LRRTM1, που ανακαλύφθηκε πριν δύο χρόνια και φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κατανομή διάφορων λειτουργιών στον εγκέφαλο.
  • Με την έκθεση του εμβρύου σε υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης κατά την ενδομήτρια ζωή.
Οι γονείς πρέπει να ξέρουν ότι:
  • Η αριστεροχειρία δεν είναι ελάττωμα, αλλά μια ιδιαιτερότητα της φύσης που οφείλεται στην ανατομική κατασκευή του εγκεφάλου.
  • Η καταπίεση που ασκείται στα αριστερόχειρα άτομα να χρησιμοποιούν το δεξί τους χέρι ισοδυναμεί με μια προσπάθεια μετατόπισης του κέντρου του λόγου από το δεξί στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση στις εγκεφαλικές λειτουργίες, διαταραχές συμπεριφοράς και δυσκολίες στη μάθηση.
  • Γονείς και εκπαιδευτικοί οφείλουν να σέβονται την ιδιαιτερότητα αυτή, όπως ακριβώς σέβονται και αποδέχονται τις διαφορές που παρατηρούνται μεταξύ των ανθρώπων σ' ότι αφορά το χρώμα των μαλλιών, το χρώμα των ματιών, τη χροιά της φωνής κλπ.
  • Η αντίληψη αυτή πρέπει να καλλιεργείται και στα παιδιά από τις μικρές ηλικίες, τόσο στα αριστερόχειρα όσο και στα δεξιόχειρα.
  • Αν οι γονείς παρατηρήσουν στο αριστερόχειρο παιδί τους αλλαγές στη συμπεριφορά του, στη σχολική του επίδοση, στη στάση του απέναντι στο σχολείο και στη μάθηση, είναι καλό να συμβουλεύονται ένα ειδικό, ο οποίος θα ελέγξει αν οι αλλαγές αυτές οφείλονται στην αριστεροχειρία ή σε άλλους παράγοντες.
Μπορεί ένας αριστερόχειρας να γίνει δεξιόχειρας;
Αν επιχειρήσουμε να κάνουμε ένα αριστερόχειρο παιδί δεξιόχειρο είναι σαν να επιχειρούμε να αλλάξουμε την ανατομική κατασκευή του εγκεφάλου. Μια τέτοια ενέργεια είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει εγκεφαλική δυσλειτουργία, σύγχυση κλπ, με δυσάρεστες συνέπειες στη μάθηση και στην κοινωνική του συμπεριφορά.

Έχουν και δικά τους προϊόντα
Στην αγορά κυκλοφορούν αρκετά προϊόντα τα οποία κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη. Έτσι, μπορούν να προμηθευτούν ξύστρες, ανοιχτήρια, τετράδια σπιράλ, ακόμα και πορτοφόλια. Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα που μικροατυχήματα συνοδεύουν τη χρήση "δεξιών" προϊόντων από έναν αριστερόχειρα, ενώ είναι αναγκασμένοι να καταπονούν το σώμα τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ατομικά καθίσματα στα πανεπιστήμια, τα οποία είναι κατασκευασμένα μόνο για δεξιόχειρες.
"Αριστερόχειρας" (Ακαδημίας 100, τηλ: 210 3846888), το μόνο στην Ελλάδα με είδη για αριστερόχειρες.

..... Το ξέρατε;
  • Σύμφωνα με μια μελέτη, οι αριστερόχειρες έχουν 9 χρόνια λιγότερη διάρκεια ζωής απ' ότι οι δεξιοί.
  • Τέσσερις από τους πέντε σχεδιαστές των υπολογιστών Mac ήταν αριστερόχειρες!
  • Έρευνα δείχνει ότι: το 50% των αριστερών χρησιμοποιούν το ποντίκι του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους με το αριστερό χέρι, το 68% χρησιμοποιούν το δεξί τους χέρι για το ψαλίδι και το 74% κρατάνε το μαχαίρι κατά τη διάρκεια του δείπνου από τα δεξιά.
  • Οι αριστερόχειρες πιστεύεται, ότι φτάνουν στην εφηβεία 4-5 μήνες μετά από τους δεξιόχειρες.
Πηγή: περιοδικό "Μαμά Δες!"



Σχόλια

  1. Αν και η κόρη μου είναι μόνο 2.5 ετών ποτέ δεν με έχει απασχολήσει το θέμα! Ποτέ δεν της έχω πει ότι το πιρούνι ή το μολύβι πρέπει να τα πιάνει με το δεξί και ας επιμένουν άλλοι ότι το δεξί χέρι είναι το σωστό! Δεν το θεωρώ καθόλου κακό να γίνει αριστερόχειρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ούτε εγώ το θεωρώ κακό. Άλλωστε φαίνεται από την εισαγωγή της ανάρτησης. Απλά επειδή υπάρχει ακόμα πολύς κόσμος που θεωρούν ότι τα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν-από πολύ μικρή ηλικία-το "καλό" τους χεράκι, θεώρησα μια καλή ευκαιρία να τους κάνουν να αλλάξουν γνώμη και να αναθεωρήσουν! Και πίστεψε με... συναντώ ακόμα και νέους γονείς με αυτή την άποψη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε...............