Γαλλικά ή Γερμανικά??????


Η Νεφέλη του χρόνου θα πάει Πέμπτη δημοτικού. Τα δεδομένα αρχίζουν να αλλάζουν. Εννοώ στο θέμα των μαθημάτων. Εκτός του ότι θα έχει αρκετά καινούργια μαθήματα και πλέον θα αρχίζουν να ψιλοδυσκολεύουν τα πράγματα-τα «παλούκια» έρχονται όταν πάει στο Γυμνάσιο…..-καλείται να επιλέξει και δεύτερη ξένη γλώσσα. Τα περισσότερα σχολεία σαν δεύτερη γλώσσα έχουν είτε Γαλλικά είτε Γερμανικά. Έτσι και το δικό μας σχολείο.

Από την προηγούμενη Δευτέρα έχουμε στα χέρια μας ένα χαρτί που μας καλεί να επιλέξουμε τη δεύτερη ξένη γλώσσα που θέλουμε να κάνει το παιδί, να τικάρουμε το σωστό κουτάκι και να το στείλουμε στο σχολείο μέχρι την Παρασκευή 28 του μήνα. Δύσκολη η επιλογή!

Εμείς δεν γνωρίζουμε καμία από τις δύο και δεν ξέρουμε πως να τη συμβουλεύσουμε. Δηλαδή να της πούμε το ποια θα ήταν η καλύτερη επιλογή. Ρωτάω μανούλες στο νηπιαγωγείο της μικρής που έχουν μεγαλύτερα παιδιά, στο φροντιστήριο που κάνει αγγλικά και κάποιες μου λένε Γαλλικά, ενώ κάποιες άλλες Γερμανικά. Ειλικρινά έχω μπερδευτεί. Και δεν θέλω να μπερδέψω και το παιδί περισσότερο.

Κάποιες μου λένε ότι εφόσον γνωρίζει καλά Αγγλικά δεν θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα με τα Γαλλικά. Κάποιες άλλες μου λένε ότι τα Γερμανικά έχουν πολλές λέξεις που έχουν την ίδια ρίζα με τα Αγγλικά. Πω, πω μπέρδεμα!!!!!

Ρώτησα και στο facebook μαμάδες. Και εκεί οι απόψεις διίστανται. Κάποιες είναι υπέρ των Γαλλικών και κάποιες άλλες υπέρ των Γερμανικών. Στο φροντιστήριο που κάνει Αγγλικά η Νεφέλη λένε ότι αν κάνει Γερμανικά θα μπορέσει μετά να αφομοιώσει πιο εύκολα οποιαδήποτε άλλη γλώσσα και κυρίως τα Ισπανικά! Εντάξει, τα οικονομικά μας-μετά και από τα κουρέματα των μισθών μας-δεν είναι και στα καλύτερα τους αλλά αν το παιδί θέλει να μάθει και δεύτερη ξένη γλώσσα κάτι θα κάνουμε!

Η επιλογή σαφώς και είναι του παιδιού. Εμείς απλώς θα της δώσουμε τις κατευθυντήριες ώστε να μπορέσει να επιλέξει αυτό που θα της αρέσει. Στο facebook μια μαμά μου πρότεινε να παρακολουθήσουμε μαζί βιντεάκια που μιλάνε Γερμανικά ή Γαλλικά ώστε να τη βοηθήσει ακόμα περισσότερο να επιλέξει. Μου φάνηκε καλή ιδέα και θα το κάνω. Πιστεύω ότι ακούγοντας κάποιον άλλον να μιλάει Γερμανικά ή Γαλλικά θα καταλάβει πως ακούγεται η κάθε γλώσσα και θα επιλέξει εκείνη που της αρέσει καλύτερα και της ακούγεται πιο εύκολη να πω;

Θα ήταν και πιο εύκολη η επιλογή αν γνωρίζαμε στο γυμνάσιο τι γλώσσα κάνουν, εφόσον από όσο ξέρω εκεί η επιλογή δεύτερης ξένης γλώσσας έχει πάψει να ισχύει. Αλλά επειδή τα όρια με τις διευθύνσεις κάθε τρεις και λίγο αλλάζουν, δεν ξέρουμε με σιγουριά σε ποιο γυμνάσιο θα πάει σε δύο χρόνια από τώρα! Και αν τελικά έχει αλλάξει και ο/η καθηγητής/τρια; Άλλο μπέρδεμα από εκεί!

Βέβαια η Νεφέλη έχει κάνει μια πρώτη επιλογή. Βρήκε τη λύση μόνη της:

«Μαμά, θα κάνω Γερμανικά στο σχολείο και Γαλλικά στο φροντιστήριο», χαχαχαχα…….

Πέραν της πλάκας όμως έχουμε άλλες δύο εβδομάδες για να αποφασίσουμε. Δύσκολο όμως. Τελικά τι είναι καλύτερο; Γαλλικά ή Γερμανικά; Ουφ! Πολύ δυσκολεύουν τα πράγματα όσο μεγαλώνουν!


Σχόλια