365 Τρόποι να αλλάξεις τον κόσμο!


Του Michael Norton

Όλοι πιστεύουν τα δικά τους για το τι πάει στραβά στον κόσμο μας. Θα υπάρξουν διαφωνίες σχετικά με το ποιο είναι το πιο σοβαρό και σημαντικό ζήτημα. Όλοι όμως θα συμφωνήσουν ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα και ότι πραγματικά πρέπει κάτι να κάνουμε. 
Και μετά; Απλώς περιμένουμε από τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς να δράσουν; Ή υπάρχουν πράγματα που μπορούμε εμείς οι ίδιοι να κάνουμε για να αλλάξει ο κόσμος;

Μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Ξεκινήστε και αλλάξτε τα όλα.

Πως μπορεί όμως να γίνει αυτό; Υπάρχει μια σελίδα που μας κινητοποιεί όλους! Συνδεθείτε στο 365 Ways to Change the World και βρείτε πολλούς τρόπους για να αλλάξετε τον κόσμο!

ΣΤΕΙΛΤΕ ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ!

Έχουμε πάψει να στέλνουμε γράμματα. Πλέον χρησιμοποιούμε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Δεν είναι όμως η ίδια αίσθηση με το να έχεις ένα κανονικό γράμμα στο γραμματοκιβώτιο σου. Το γράμμα έχει μια πιο προσωπική επαφή. Είναι χαρά να λαμβάνεις κάτι που έγραψε με τα χεράκια του ένας άλλος και δεν είναι λογαριασμός. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να αναθερμάνουμε το γράψιμο... γραμμάτων;

Η Ημέρα Γραφής Επιστολών γίνεται κάθε Ιούλιο στην Ιαπωνία. Η ταχυδρομική υπηρεσία της Ιαπωνίας βγάζει ένα αναμνηστικό γραμματόσημο κάθε φορά για να τιμήσει την ημέρα. Ο Ιούλιος παραδοσιακά είναι ο "μήνας των γραμμάτων" στην Ιαπωνία, επειδή στις 7 Ιουλίου είναι το Σταρ Φεστιβάλ, όπου όλοι γράφουν γράμματα με τις ευχές και τις επιθυμίες τους από το θεό.

Η Διεθνής Εβδομάδα Γραφής Επιστολών γίνεται κάθε Οκτώβρη. Είναι η εποχή που ιδρύθηκε η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση για να καλύψει τις ανάγκες μας. Κατά την εβδομάδα αυτή προωθείται η πολιτιστική ανταλλαγή και η φιλία, σαν μια συνεισφορά προς την ειρήνη. Η Ένωση οργανώνει και έναν διαγωνισμό γραφής επιστολών για τους νέους. Κάθε χρόνο η Εβδομάδα έχει διαφορετική θεματική ενότητα. Οι κατά τόπους ταχυδρομικές υπηρεσίες διαλέγουν έναν νικητή από κάθε χώρα και ακολούθως η UNESCO επιλέγει τρεις γενικούς νικητές. Στο διαγωνισμό παίρνουν μέρος παιδιά κάτω των 16 ετών. Τα γράμματα είναι μεταξύ 500 και 1000 λέξεων.

Μερικά από τα παλιότερα θέματα ήταν: "Πως να δημιουργήσεις ένα καλύτερο μέλλον (2003)", "Γράμμα σε κάποιον που θαυμάζω (1997)", "Οι απόψεις μου για τα ανθρώπινα δικαιώματα (1998)". Οι θεματικές ενότητες δεν έχουν πάντα τέτοια σοβαρότητα. Το 2005 το θέμα ήταν "Γράψε ένα γράμμα στο χαρακτήρα του παραμυθιού που αγαπάς περισσότερο".

Νικητής της Διεθνούς Εβδομάδας Γραφής Επιστολών
Ο 13χρονος Ανουάρ Γιασίν από την Αιθιοπία νίκησε το 2004 για το γράμμα του στο οποίο περιέγραφε πως οι νέοι θα μπορούσαν να περιορίσουν τη παγκόσμια φτώχεια. Τόνισε ότι οι νέοι είχαν τη δύναμη να κάνουν πολλά πάνω σε αυτό το ζήτημα και ανέφερε μια σειρά κινήσεων με τις οποίες θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το θέμα της φτώχειας.

...φτιάξτε τη μέρα κάποιου

Γράψτε γράμματα στους φίλους σας!

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ

Κάθε μέρα, 24 χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα. Τα 3/4 εξ αυτών είναι παιδιά κάτω των πέντε ετών. Τον Ιούνιο του 1999 σηκώθηκε μια ιστοσελίδα που εστιάζει στη δύναμη του διαδικτύου για την εξάλειψη του παγκόσμιου λιμού. Ο επισκέπτης στην "ιστοσελίδα της πείνας", κάνει απλώς κλικ στην ένδειξη Give Free Food και ένα πιάτο φαγητό δωρίζεται σε κάποιον πεινασμένο. Η προσφορά φαγητού χρηματοδοτείται από χορηγούς και το κόστος λειτουργίας της ιστοσελίδας καλύπτεται από διαφημίσεις και την πώληση σχετικών αντικειμένων (βραχιόλια, τι σερτς, κοσμήματα κλπ).

Περισσότεροι από 200 εκατομμύρια επισκέπτες έδωσαν 300 εκατομμύρια πιάτα φαγητό στα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας της σελίδας. Ένα μήνα του 2005, 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν τη σελίδα και 3,6 εκατομμύρια πιάτα φαγητού βάρους 207 τόνων μοιράστηκαν με ένα μόνο κλικ. Το φαγητό μοιράζεται από τα Σώματα Ελέους (μέσω δωρεών και προγραμμάτων σε χώρες της Αφρικής, της Ασίας, της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής) και μια αμερικανικής οργάνωσης, της Americas Second Harvest, που βοηθά 26 εκατομμύρια πεινασμένους στις ΗΠΑ.

Η Πείνα στον Κόσμο

10% των παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες πεθαίνουν προτού φτάσουν τα δέκα έτη. Η πλειοψηφία των θανάτων οφείλεται σε χρόνιο υποσιτισμό, εξαιτίας της φτώχειας των οικογενειών και της αδυναμίας τους να τραφούν σωστά. Οι πόλεμοι και οι λιμοί ευθύνονται μόλις για το 10% των θανάτων από την πείνα. Ο υποσιτισμός προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στην όραση, νωθρότητα, κακή ανάπτυξη και αφήνει τον οργανισμό εξαιρετικά ευάλωτο σε ασθένειες. Εκτιμάται ότι ένας στους έξι ανθρώπους στον κόσμο υποφέρει από πείνα και υποσιτισμό, σχεδόν 100 φορές περισσότερο από εκείνους που πεθαίνουν εντέλει από την πείνα κάθε χρόνο. Χρειάζονται ελάχιστα μέσα για να αποκτήσουν οι υποσιτισμένοι αρκετή τροφή για να είναι αυτάρκεις. Χρειάζονται σπόροι, εργαλεία, πρόσβαση σε νερό και μικρές βελτιώσεις στις τεχνικές καλλιέργειας.

...δώστε ένα γεύμα ανθρωπιάς

Επισκεφθείτε καθημερινά την Ιστοσελίδα της Πείνας και κάντε μια δωρεά. Δεν θα σας κοστίσει τίποτα, αλλά θα ταϊσετε κάποιον πεινασμένο. Προγραμματίστε τον υπολογιστή σας να ανοίγει κάθε φορά στην Ιστοσελίδα της Πείνας. Ενημερώστε όλους τους φίλους σας, στείλτε μια e-card και ζητήστε να μπουν στην ιστοσελίδα.


ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ

Είστε από εκείνους τους ανθρώπους που κουράζουν τους δικούς τους, φλυαρώντας ασταμάτητα για τον καλύτερο τρόπο να αντιμετωπίσετε μια κατάσταση. Ή είστε αυτός που έχει τον τελευταίο λόγο, για τον οποίο όλα τα φλεγόμενα ζητήματα, έχουν μια απλούστατη λύση; Αντί να κρατάτε τις ιδέες για τον εαυτό σας (και τους γύρω σας), έχετε τη δυνατότητα να τις μοιραστείτε με όλο τον κόσμο.

Η ιστοσελίδα Μία Ιδέα την Ημέρα σηκώθηκε τον Αύγουστο του 2000 και κάθε μέρα αναφέρει μια πρωτότυπη ιδέα. Μπορείτε να κανονίσετε να σας έρχεται με e-mail αυτή η ιδέα καθημερινά. Αν και η δική σας ιδέα είναι αρκετά ευφάνταστη, ίσως δημοσιευθεί κιόλας. Όλες οι ιδέες που κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί, παραμένουν για πάντα στην ιστοσελίδα, www.idea-a-day.org, idea a day on Facebook

500 από τις καλύτερες ιδέες δημοσιεύθηκαν στο βιβλίο The Big Idea Book του Ντέιβιντ Όουεν, ιδρυτή της ιστοσελίδας-όπου μπορείτε να βρείτε και λεπτομέρειες για το βιβλίο.

Μερικές ιδέες από την ιστοσελίδα:

Σημεία συνάντησης στα κέντρα των πόλεων. Θα καθορίζονται 12 σημεία σε έναν κύκλο σε μια πλατεία στο κέντρο της πόλης. Το σημείο στον βορρά θα ονομάζεται 12 η ώρα. Με τη φορά του ρολογιού, τα σημεία θα είναι 1 η ώρα, 2 η ώρα κ.ο.κ. Μετά θα λες σε κάποιον φίλο σου: "Να πάμε για ένα ποτάκι, μετά τη δουλειά, στις 6 στην πλατεία". Θα έχετε συμφωνήσει τον τόπο και την ώρα. 
Να μπορείς να καταψηφίζεις κάποιον στις εκλογές. Πάλι θα έχετε δικαίωμα μόνο μίας ψήφου, αλλά θα μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε είτε υπέρ είτε και κατά κάποιου συγκεκριμένου. Θα μπορείτε να εναντιώνεστε στην άνοδο στην εξουσία κάποιου συγκεκριμένου ανθρώπου ή κόμματος.
Να αποκλείονται με κορδέλες σημεία φυσικής ομορφιάς ή πολιτιστικής σημασίας. Η κορδέλα της αστυνομίας δεν θα κλείνει μόνο τη σκηνή του φόνου, αλλά και αρχαία μνημεία ή εκεί που ο Μπέκαμ έκανε πρόταση γάμου στη Βικτόρια. 
Διεθνής Γλώσσα της Αγάπης ήτοι μια σχολή ξένων γλωσσών που θα είναι ταυτόχρονα και γραφείο γνωριμιών, θα σας βρίσκουν το κατάλληλο ετερόγλωσσο ταίρι και θα προσπαθείτε να συνεννοηθείτε.
Ηχογραφημένες κασέτες διασημοτήτων που κοιμούνται. Θα πέφτετε για ύπνο, θα βάζετε την κασέτα και θα λέτε ότι κοιμάστε με την τάδε διασημότητα.

...μια ιδέα για κάθε ημέρα

Γραφτείτε στην ιστοσελίδα και λάβετε μία ιδέα καθημερινά. Θα αρχίσετε να σκέφτεστε διάφορα πράγματα για το πως θα αλλάξει ο κόσμος.
Σκεφτείτε τη δική σας συνταρακτική ιδέα και στείλτε τη.

 ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΓΙΑ ΜΗ ΨΩΝΙΑ

Στον άπληστο κόσμο μας, αγοράζουμε τόσα πολλά πράγματα που δεν τα χρειαζόμαστε. Μερικές φορές δεν τα ανοίγουμε καν από τις συσκευασίες τους. Η αρχή του να μην ψωνίζεις περιλαμβάνει το "ξεμάθημα" όλων των κακών συνηθειών της καταναλωτικής μας κοινωνίας, την πιο υπεύθυνη αγορά αγαθών, σε σχέση πάντα με το μέλλον του πλανήτη μας.

Η Coop America έφτιαξε μια λίστα με δέκα πράγματα που δεν θα πρέπει να αγοράζετε:

Πλαστικά ποτήρια: Το πολυστυρένιο δεν διαλύεται βιολογικά. Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν τόσα πολλά πλαστικά ποτήρια κάθε χρόνο, που αρκούν για να κάνουν το γύρο της Γης 436 φορές. Χρησιμοποιηστέ κούπες και κύπελλα.

Χαρτοπετσέτες: σπατάλη τόσο για τα δάση όσο και για την τσέπη σας. Χρησιμοποιήστε υφασμάτινες.

Αποχρωματισμένα φιλτράκια καφέ: οι διοξίνες που χρησιμοποιούνται για τη λεύκανση είναι καρκινογόνες ενώ μολύνουν και το νερό. Πάρτε καφετιέρα.

Φαγητά υπερ-συσκευασμένα: το 1/3 των σκουπιδιών μας είναι συσκευασίες. Απόλυτη σπατάλη των φυσικών πηγών. Αγοράστε φρέσκα τρόφιμα χωρίς συσκευασία. Να παίρνετε μαζί σας στα ψώνια τη δική σας τσάντα.

Προϊόντα βαριάς ξυλείας: κάθε χρόνο καταστρέφονται 27 εκατομμύρια εκτάρια τροπικού δάσους. Αγοράστε ξυλεία από επαναπεξεργασία υλικών.

Χημικά μικροβιοκτόνα: δηλητηριάζουν το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα. Να καλλιεργείτε με φυσικό τρόπο τα φυτά και να χρησιμοποιείτε οργανικές μεθόδους.

Καθαριστικά υγρά για το σπίτι: πολλά από αυτά ελευθερώνουν πτητικά οργανικά μείγματα. Φτιάξτε τα δικά καθαριστικά με απλά υλικά, όπως ξύδι και σαπούνι.

Βενζίνη υψηλότερων οκτανίων από όσο χρειάζεστε: όσο πιο πολλά οκτάνια τόσο μεγαλύτερη η βλάβη και η μόλυνση. Οδηγείτε λιγότερο, οδηγείτε έξυπνα, βάλτε βενζίνη χαμηλή σε οκτάνια.

Παιχνίδια κατασκευασμένα με PVC: τα χημικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του PVC είναι γνωστά καρκινογόνα. Χρησιμοποιούνται συχνά και επικίνδυνα συστατικά. Πάρτε παιχνίδια που είναι φτιαγμένα από φυσικά προϊόντα.

Πλαστικά πηρούνια και κουτάλια: δεν διαλύονται βιολογικά. Να κουβαλάτε δικό σας μαχαιροπήρουνο στην εξοχή.

10 πράγματα που δεν θα ξαναγοράσετε ποτέ!

Δευσμευτείτε ότι δεν θα αγοράσετε ποτέ ξανά κάτι από τα παραπάνω.

Ό,τι ονειρεύεστε ή ό,τι σκέφτεστε να κάνετε, ξεκινήστε και κάντε το. Το θράσος εμπεριέχει ευφυϊα, δυναμική και μαγεία. Αρχίστε τώρα.
Γκαίτε

Ποτέ μην κοιτάς το διπλανό σου για να αρχίσει κάτι εκείνος. Κάν' το μόνος σου.
Ζαν Γκαμπ

Εσύ ο ίδιος πρέπει να αλλάξεις, για να δεις αλλαγή στον κόσμο.
Γκάντι

Καλύτερα να ανάψεις ένα κερί, παρά να διαμαρτύρεσαι για το σκοτάδι.
Παροιμία των Κουακέρων

Πηγή: βιβλίο "365 Τρόποι να Αλλάξεις τον Κόσμο", Michael Norton, εκδόσεις ΟΞΥ




Σχόλια