Doodle 4 Google: "Η Ελλάδα μου"!



Τα doodles είναι ξεχωριστές εκδόσεις του λογοτύπου της Google στην αρχική της σελίδα. Το πρώτο doodle δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο για πρακτικούς λόγους και κανείς δεν φανταζόταν ότι θα γίνει τόσο δημοφιλές και ότι θα καταλήξει να θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της σελίδας αναζήτησης της Google. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σήμερα πλέον πολλοί ανυπομονούν να δουν κάθε νέο doodle που δημιουργούμε! Τα doodles δημιουργούνται για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων. Μπορεί να είναι η πρώτη μέρα του σχολείου, τα γενέθλια του Οδυσσέα Ελύτη ή η 50η επέτειος από την ανακάλυψη του γενετικού κώδικα. Η doodle ομάδα της Google ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.


Πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία των doodles; Το 1998,οι ιδρυτές της Google, Larry Page και Sergey Brin ήθελαν να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν καθώς ήθελαν να πάνε στο Burning Man φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα. Έτσι τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο (stick figure drawing) πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται «εκτός γραφείου». Οι χρήστες, παρά το αρχικό ξάφνιασμά τους, αντιμετώπισαν με ενθουσιασμό την αλλαγή στο κλασικό λογότυπο της Google καθώς και την «παιχνιδιάρικη» διάθεση της τότε νεαρής εταιρίας.
Το 2000, ο Larry και ο Sergey διόρισαν τον Webmaster Dennis Hwang ως επικεφαλή της ομάδας των doodles και δώδεκα χρόνια αργότερα, η ομάδα έχει εξελιχθεί σε ένα μεγάλο τμήμα εικονογράφων (τους doodlers) και μηχανικών, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει πάνω από 1000 doodles.
H Google, λοιπόν, από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 29 Μαρτίου διοργάνωσε το Doodle 4 Google και κάλεσε όλους τους μαθητές ελληνικών σχολείων να χρησιμοποιήσουν τη δημιουργικότητά τους και να επανασχεδιάσουν το λογότυπό της. Τα αποτελέσματα; Εξαιρετικά!!!
Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν «Η Ελλάδα μου» και έπρεπε το doodle το οποίο θα σχεδίαζαν οι μαθητές να αντικατοπτρίζει την δική τους άποψη για την Ελλάδα. Τα doodles των μαθητών χωρίζονται σε τέσσερις ηλικιακές ομάδες (1η-3η δημοτικού, 4η-6η δημοτικού, γυμνάσιο, λύκειο).
Τώρα η Google επέλεξε τα 60 καλύτερα (15 ανά κατηγορία και ηλικία μαθητών) και μας καλεί να ψηφίσουμε τα 4 καλύτερα (πάντα ανά κατηγορία). Ας δούμε ορισμένα από αυτά!
Κατηγορία 1ης έως 3ης Δημοτικού!
Αναστασία: Όταν ακούω 'Ελλάδα' σκέφτομαι τους αρχαίους Έλληνες και τον πολιτισμό τους και τη θάλασσα μας με τα καταγάλανα νερά της. Η κουκουβάγια σύμβολο της Αθηνάς συμβολίζει την Αθήνα και την νίκη.
Βενετία-Μαρία: Όλα στην Ελλάδα είναι όμορφα την άνοιξη: ήλιος, λουλούδια, πεταλούδες, πασχαλίτσες. Μου αρέσει η άνοιξη γιατί μπορώ να παίζω ελεύθερα έξω.
Κατηγορία 4ης έως 6ης Δημοτικού!
Ευαγγελία: G: ελευθερία ή θάνατος Ο: στεφάνι ελιάς που φορούσαν οι αρχαίοι Ολυμπιονίκες O: ο λαμπερός ήλιος της Ελλάδας G: Η γοργόνα των μύθων L: Η τρίαινα του Ποσειδώνα E: Η Ελληνική επανάσταση του 1821.
Ελένη: Η διάδοση του πολιτισμού μέσω της Ολυμπιακής φλόγας με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων. Δελφίνια και χελώνα καρέτα - καρέτα, ζώα που ζουν στον ελλαδικό χώρο. Η ελιά δέντρο σύμβολο της Ελλάδας. ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Λευκός Πύργος σύμβολο της Μακεδονίας
Κατηγορία: Γυμνάσιο
Κωνσταντίνος: Το έργο έχει σκοπό να αναδείξει το γαλήνιο τοπίο και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα της χώρας μας. Παράλληλα, απεικονίζονται το κότερο (ονομάζεται 'Αφροδίτη' διότι συμβολίζει την ομορφιά) τα ευτυχισμένα δελφίνια και οι περήφανοι γλάροι που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας. Τέλος, ήταν αδύνατο να μην υπάρχει έστω ένα μικρό, αλλά παραδεισένιο νησί.
Βελώνη: Το doodle παρουσιάζει την Ελλάδα όπως την βλέπω εγώ και τα πράγματα που την χαρακτηρίζουν και την κάνουν ξεχωριστή. Μερικά από αυτά είναι η γαλανόλευκη σημαία της, το καλό φαγητό, ο λαμπρός ήλιος, τα πανέμορφα νησιά, τα ιστορικά μνημεία και μερικά από τα προϊόντα της όπως το ελαιόλαδο και η φέτα. Επίσης και το ευρώ που εκπροσωπεί το νόμισμα της χώρας και τα αστέρια της ευρωπαϊκής ένωσης στην οποία ανήκει.
Κατηγορία: Λύκειο
Νικόλαος: Η ελιά καλλιεργείται στην Ελλάδα πάνω από 400 χρόνια και είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή εξαιρετικού ελαιόλαδου. Η ελιά, έθρεψε, φώτισε, στεφάνωσε ολυμπιονίκες και είναι ζωντανό μέρος της βαριάς πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Το 'λιομάζωμα' από όλη την οικογένεια είμαι μια χαρακτηριστική εικόνα για την Ελλάδα.
Αντριάννα: Το doodle μου περιπλέκει την Ελληνική Μυθολογία (αδερφή του Μέγα Αλέξανδρου Ουροβόρος Όφις). Στο κέντρο ο μηχανισμός των Αντικυθήρων και το Ιωνικό κιονόκρανο ενώνουν το μυθολογικό κομμάτι με τον υλικό κόσμο. Ο κάβος με την άγκυρα υποδηλώνουν τη ναυτιλία και η ελιά την πηγή της ζωής. Πλαισιωμένα από θάλασσα και φως.
Μπορείτε να δείτε τα υπολοιπα Doodles ανά κατηγορία στη σελίδα της Google και να ψηφίσετε αυτό που σας αρέσει περισσότερο! 

Σχόλια