Ερωταπαντήσεις για τη θετική σκέψη και τον ενθουσιασμό!


Η θετική σκέψη είναι το συστατικό της ευεξία και της ευτυχίας!

Ερ.: Τι μπορεί να κάνει ένα άτομο, με μόνο του όπλο τη θετική στάση;

Απ.: Μπορεί να αλλάξει τη ζωή του, αλλά και τη ζωή των γύρω του.

Ερ.: Μπορείς να ζήσεις, να δουλέψεις χωρίς ενθουσιασμό;

Απ.: Φυσικά μπορείς. Μπορείς να ζήσεις και χωρίς αλάτι, χωρίς τον ήλιο, το χορτάρι, τα δέντρα, τη θάλασσα...

Ερ.: Μα... είναι δυνατό να είσαι συνέχεια έτσι, ενθουσιώδης; Πες μας την αλήθεια τώρα, δεν αισθάνεσαι ποτέ απογοήτευση και κατάθλιψη;

Απ.: Όχι, ποτέ!

Ερ.: Απογοητεύτηκα τώρα! Μέσα μου ευχόμουν ότι θα έλεγε "ναι". Μα λίγη δυστυχία δεν είναι.... αναγκαία, έτσι, για να καταλαβαίνεις τη διαφορά!

Απ.: Δηλαδή, ακόμα δεν έχετε καταλάβει τη διαφορά και... χρειάζεστε και άλλη δυστυχία; Μη με παρεξηγείτε, επαναλαμβάνω. Δεν λέω να είμαστε συνέχεια "χαζοχαρούμενοι", ασχέτως με το τι συμβαίνει γύρω μας. Φυσικά και θα υπάρξουν άσχημες στιγμές και δυσάρεστα συναισθήματα. Πτήσεις που θα ακυρωθούν, ασθένειες, ατυχίες. Όλα αυτά είναι "χρήσιμα", για να μας δίνουν και μέτρο σύγκρισης, ώστε να εκτιμάμε τα ευχάριστα γεγονότα. Και φυσικά θα αισθανόμαστε άσχημα, όταν συμβαίνουν δυσάρεστα, όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν κατά πως θα θέλαμε. Για λίγο όμως. Γιατί, στη συνέχεια πρέπει να συνηθίσουμε να προσπαθούμε συνειδητά να αισθανθούμε καλύτερα, όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Προσέχετε λοιπόν πάντοτε τις τρεις αυτές παραμέτρους: τη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια των αρνητικών συναισθημάτων.

Ερ.: Είναι για όλους ο ενθουσιασμός; Έχουν όλοι αυτό το χάρισμα; Κι αν δεν το έχω μέσα μου; Αν δε γεννήθηκα ενθουσιώδης και δεν είμαι ο τύπος του ενθουσιώδους;

Απ.: Εντάξει, μην τα βάφετε μαύρα. Αν έχουμε αισθανθεί έστω και μια φορά ενθουσιασμό για κάτι, είναι απόδειξη ότι υπάρχει στον καθέναν μας, απλώς έχει παροπλιστεί και.... κοιμάται, γιατί λίγοι τον καλλιεργούν συνειδητά. Οι περισσότεροι επιτρέπουν στις συνθήκες να ελέγχουν τη διάθεση τους, αντί να παραχωρούν στη διάθεση τους τον έλεγχο των συνθηκών.

Ερ.: Εσύ δεν κουράζεσαι ποτέ;

Απ.: Φυσικά! Ξεκουράζομαι όμως, όταν βλέπω τα αποτελέσματα της θετικής αντιμετώπισης της ζωής, του τρεξίματος και των προσπαθείων μου.

Μην αρνείστε όμως να δείτε τα αγριόχορτα που φυτρώνουν στον κήπο της ζωής σας. Δείτε τα, εκτιμήστε τα και ξεριζώστε όσα περισσότερα μπορείτε. Μην τα αγνοείτε, γιατί θα φυτρώσουν περισσότερα. Δεχτείτε το γεγονός ότι θα φυτρώσουν κι άλλα, χαμογελάστε τους και ξεριζώστε τα κι αυτά, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την "κηπουρική" και τις στιγμές αυτές.



Σχόλια