8 Νοε 2010

Να σας γλυκάνω;


Με την άφιξη της αυριανής μέρας θα μετράω στην πλάτη μου 33 ολόκληρα χρόνια και είπα να επιδοθώ σε συνταγές ζαχαροπλαστικής το Σαββατοκύριακο για να τους γλυκάνω. Για την οικογένεια έφτιαξα κέικ με κομμάτια σοκολάτας και κορμό σοκολάτας (παίρνουμε στο κολυμβητήριο και οι μικρές στην κυριολεξία δεν αφήνουν ούτε ψίχουλο!) και για το γραφείο δεν είχα αποφασίσει μέχρι που έπεσε στα χέρια μου το περιοδικό 'Γαστρονόμος' της Καθημερινής.

Και ορίστε το αποτέλεσμα: 'Καρυδόπιτα με κονιάκ και σοκολατένιο γλάσο'
Ζήλεψα και από τα ιστολόγια με συνταγές και τράβηξα φωτογραφίες σχεδόν όλη τη διαδικασία. Ξεκινάμε; (τη συνιστώ! γίνεται υπέροχη!)

Υλικά (για 12-14 μερίδες)
  • 5 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 500 γρ. καρυδόψιχα, τριμμένη σε σκόνη
  • 150 γρ. αμύγδαλά, αποφλοιωμένα, τριμμένα σε σκόνη
  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο
  • 100 γρ. γάλα
  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού μπεικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 100 γρ. κονιάκ
Για το σοκολατένιο γλάσο
  • 200 γρ. κουβερτούρα τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
Διαδικασία

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα ( ή σε ένα μεγάλο μπολ με το μίξερ χειρός) τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. 

Ρίχνουμε την αμυγδαλόσκονη, το αλεύρι και το γάλα, σε μικρές δόσεις εναλλάξ, ανακατεύοντας πολύ καλά με μια σπάτουλα (ναι, καλά! Βάλτε το μιξεράκι καλέ να μην κουράζεστε!) Προσθέτουμε την κανέλα, το μπεικιν πάουντερ και στο τέλος το βούτυρο και τα καρύδια, πάντα ανακατεύοντας με σπάτουλα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.

Βουτυρώνουμε μια φόρμα ή ένα ταψί διαμέτρου περίπου 25εκ. Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πυθμένα και τα τοιχώματα του σκεύους και το τινάζουμε για να φύγει το περίσσιο αλεύρι. Γεμίζουμε το σκεύος με το μείγμα και ψήνουμε για 45-50 λεπτά.



Σιρόπι + σιρόπιασμα:
Ετοιμάζουμε το σιρόπι λίγα λεπτά προτού ολοκληρωθεί το ψήσιμο της πίτας, γιατί πρέπει να τη σιροπιάσουμε όταν και τα δύο είναι ζεστά. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το ξυλάκι κανέλας.

Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά, μετρώντας το χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Αφαιρούμε την κανέλα και ρίχνουμε το κονιάκ. Ξεφουρνίζουμε την καρυδόπιτα και τη σιροπιάζουμε όπως είναι ζεστή με το ζεστό σιρόπι.

Για το γλάσο:
Σε μια μικρή κατσαρόλα, βράζουμε την κρέμα γάλακτος και τη ρίχνουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε πολύ καλά με μια σπάτουλα μέχρι προκύψει ένα ενιαίο μείγμα, το οποίο αφήνουμε κατά μέρος, έως ότου πήξει και γίνει σαν αλοιφή.

Με μια παλέτα ή με ένα φαρδύ μαχαίρι καλύπτουμε με το γλάσο την επιφάνεια της καρυδόπιτας όταν αυτή έχει πια κρυώσει.

Καλά μαγειρέματα!



5 σχόλια:

  1. Καλά βρε κακούργα, δεν ντρέπεσαι πρωί πρωί αντί για κάνα καφεδάκι να μας βάζεις να βλέπουμε ολόκληρο ταψί γλυκό;;!! Λυπήσου μας!!!
    Χρόνια Πολλά κοριτσάρα για τα γενέθλιά σου!! Πάντα ευτυχισμένοι! Να χαίρεσαι την οικογένειά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ξέρω. Επίτηδες το έκανα χαχαχαχαχα......
    Αλλά αν θες και καφεδάκι ευχαρίστως!!!!
    Έεεεεφτασε..............
    Ευχαριστώ για τις ευχούλες φιλενάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να τα εκατοστήσεις! Ευχαριστούμε για το κέρασμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στελλίτσα μου γλυκιά σε ευχαριστώ!
    Να χαίρεσαι τα ζουζουνάκια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και όμως ήθελε κι άλλο σιρόπι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας άρεσε;
Σχολιάστε...............