Action for Happiness (Μέρος 2ο)

Τι είναι η "ευτυχία";
Με τον όρο "ευτυχία" εννοούμε το σύνολο των συναισθημάτων για το πόσο καλά ζούμε, λαμβάνοντας υπόψη την προσωπική μας ζωή (inner life, το μέσα μας), την οικογένεια μας, τις σχέσεις, την οικονομική κατάσταση, τη δουλειά, την κοινωνία, την υγεία, την ξεκούραση και την ελευθερία. Στο όρο "ευτυχία" συμπεριλαμβάνουμε τις ζωές μας ως σύνολο, δηλαδή τα συναισθήματα μας όσο αφορά το παρελθόν, την τρέχουσα κατάσταση, δηλαδή το παρόν, αλλά και τις προσδοκίες μας για το μέλλον. Τα στιγμιαία συναισθήματα της ευχαρίστησης σαφώς είναι σημαντικά, αλλά αληθινή ευτυχία είναι κάτι πολύ πιο βαθύ απ' αυτό. Ο καθένας έχει τη δική του οπτική στο τι τον κάνει ευτυχισμένο.


Του Φρίξου Φυντανίδη, εφημερίδα Faq

Ένα όραμα, μια Δράση
Τι είναι όμως το κίνημα; Είναι μια δράση για την ευτυχία, είναι η "ενθάρρυνση" για μια "αλλαγή θέσης", η μετακίνηση, η μεταβολή σε μια ευτυχέστερη κοινωνία. Αυτό σημαίνει μια κοινωνία όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν καλά, είναι ευτυχείς, ισορροπημένοι, με "γεμάτες" ζωές, ενώ όλο και λιγότεροι άνθρωποι οδηγούνται σε δυστυχισμένες ζωές, καθώς αισθάνονται παγιδευμένοι, ανικανοποίητοι, απορριπτέοι και μη αγαπητοί. Αν και η ιδέα ακούγεται απλή, για να κατακτήσουμε μια πιο ευτυχισμένη ζωή σε μια ευτυχέστερη κοινωνία χρειάζονται μεγάλες αλλαγές κουλτούρας όσον αφορά τις προτεραιότητες που μετράνε περισσότερο για εμάς. Για αυτό γίνεται η προσπάθεια να χτιστεί ένα μαζικό κίνημα για αλλαγή της κοινωνίας. Ο στόχος της δράσης δεν είναι να δημιουργήσει κάτι καινούργιο, αλλά να φέρει σε επικοινωνία και επαφή ανθρώπους που πιστεύουν ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα και πολλοί απ' αυτούς που ήδη ζουν μια γεμάτη ζωή και κάνουν εμπνευσμένα πράγματα να συμβάλουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής και των υπολοίπων.
Το κίνημα θέλει να βοηθήσει να δημιουργηθεί μια κοινωνία στην οποία πάνω απ' όλα θα μετράει η ευτυχία των ανθρώπων και δεν θα εστιάζει μόνο στην οικονομική ανάπτυξη (Ακάθαριστο Εθνικό Προϊόν VS Ακαθάριστης Εθνικής Ευτυχίας). Θέλει να ενθαρρύνει τον κόσμο να απομακρυνθεί  από την ιδιοτέλεια, την υλιστική και ανικανοποίητη συμπεριφορά, μέσα από προτάσεις ζωής που βασίζονται στη συνεργασία και στην αγάπη και όπου "μετράει" η γενναιοδωρία, η εμπιστοσύνη, οι θετικές και αυθεντικές στάσεις. Σκοπός του κινήματος είναι να εμπνεύσει τους ανθρώπους να έρθουν σε επαφή με τις αξίες που πραγματικά μετράνε για αυτούς, ώστε να επικοινωνήσουν και να συναντηθούν για να κάνουν θετικές αλλαγές στην οικογένεια, στα σχολεία, στους χώρους εργασίας, στις κοινότητες και στις γειτονιές τους.

Η Δράση για την Ευτυχία μπορεί να κάνει τη διαφορά, καθώς έχει ως στόχο να εμπνεύσει και να υποστηρίξει την κίνηση προς μια ευτυχέστερη κοινωνία.

Πρακτικά αυτό θα επιτευχθεί με το :

  • Να είναι μια αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης όσον αφορά τη σημασία της ευτυχίας. Να ενημερώνει για τις τελευταίες έρευνες πάνω στο θέμα και να προτείνει πως θα γίνουμε μια ευτυχέστερη κοινωνία.
  • Να ενθαρρύνει τον κόσμο να συμμετέχει στη Δράση της Ευτυχίας, δεσμευόμενος να βοηθήσει στο χτίσιμο μιας ευτυχέστερης κοινωνίας.
  • Να δίνει έμπνευση και πρακτικές ιδέες βοηθώντας τους ανθρώπους να αναλαμβάνουν θετικές δράσεις, ώστε να χτίζουν μια ευτυχέστερη κοινωνία για τους ίδιους αλλά και για τους υπόλοιπους.
Οι αρχές της Δράσης
  • Υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα από τα λεφτά και τα υλικά αγαθά στη ζωή. Αυτό που μετράει στη συνολική ευτυχία μας είναι το ότι η καλή ζωή λαμβάνει υπόψη της τα πάντα, όπως είναι η εσωτερική μας ζωή (inner life), οι σχέσεις μας, ο σκοπός μας-και όχι μόνο η οικονομική κατάσταση μας ή η κατοχή υλικών αγαθών.
  • Σημασία έχει η ευτυχία του καθενός. Πιστεύουμε σε μια περισσότερο αλτρουιστική και συνεργαζόμενη κοινωνία, που θα ενδιαφέρεται για την ευημερία των άλλων και θα δίνει αξία στις θετικές σχέσεις, την εμπιστοσύνη και τη συναισθηματική νοημοσύνη.
  • Όλοι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Όλοι μπορούμε να παίξουμε ένα ρόλο στο να δημιουργήσουμε μια ευτυχέστερη κοινωνία, με τον τρόπο που επιλέγουμε να ζήσουμε τη ζωή μας ως συνεργάτες, φίλοι, γονείς, γείτονες, υπάλληλοι και μέλη της κοινωνίας.
Για αυτό, αν θέλεις να κάνεις και εσύ τη διαφορά, μπορείς να γίνει εθελοντής στη Δράση για την Ευτυχία. Μπες στο Facebook στη σελίδα Happy Greece ή στο Moodhackers ή στο Moodhackers Blog, γίνε μέλος και δημιούργησε τη δική σου ομάδα.

Κατακτώντας την ευτυχία
Δεν είναι πάντα εύκολο το να εκφράζεις θετικά συναισθήματα. Αλλά υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις, ώστε να πλησιάζεις βήμα-βήμα στην ευτυχία.
  • Γράψε πέντε καλά πράγματα που σου συνέβησαν σήμερα.
  • Ασχολήσου με ένα χόμπι που σε κάνει να αισθάνεσαι ωραία.
  • Πέρασε χρόνο με τους φίλους σου.
  • Διάβασε ένα βιβλίο που σε εμπνέει.
  • Ασχολήσου με διάφορες δραστηριότητες, από το να κάθεσαι και να βλέπεις τηλεόραση.
  • Κάνε καλές πράξεις.
  • Κάνε ασκήσεις διαλογισμού.

Σχόλια

  1. καλημέρα !

    περασα να ευχηθώ καλή τσικνοπέμπτη !!!

    φιλια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα.
    Δεν ξέρω πόσο καλή θα είναι. Εύχομαι η ευχή σου να πιάσει.
    Εσείς που θα το τσικνίσετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε...............