Κέντρο Οικογενειακής Ασφάλειας Google


Χθες το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Hilton η Google παρουσίασε το Κέντρο Οικογενειακής Ασφάλειας, μια πρωτοβουλίας που στόχο είχε να ενημερώσει γονείς, δασκάλους, οικογένειες και παιδιά σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση στο Internet, αλλά και να προσφέρει εργαλεία και συμβουλές για την προστασία τους, στοχεύοντας σε μία ασφαλή και πλούσια διαδικτυακή εμπειρία.

Η Google συνεργάζεται με διάφορους οργανισμούς για το παιδί όπως την Ανεξάρτητη Αρχή/ Συνήγορος του παιδιού, την Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών "Safeline.gr", τη Δράση Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης "Saferinternter.gr", την Ένωση "Μαζί για το Παιδί", το Χαμόγελο του Παιδιού και τη Unicef και μαζί μας δίνουν μερικές γενικές προτάσεις και συμβουλές για τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε  να συμβάλλετε στην προστασία της οικογένειας σας στο διαδίκτυο.



1.Τοποθετήστε τους υπολογιστές σε ένα κεντρικό σημείο. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να παρακολουθείτε τις δραστηριότητες των παιδιών πιο εύκολα.

2.Μείνετε ενήμεροι για τους ιστότοπους που επισκέπτονται τα παιδιά σας στο διαδίκτυο. Αν έχετε μικρά παιδιά, μπορείτε να περιηγηθείτε στο Διαδίκτυο μαζί τους. Αν έχετε μεγαλύτερα παιδιά, μπορείτε να τους μιλήσετε σχετικά με τα είδη των ιστότοπων που τους αρέσει να επισκέπτονται και να τους ενημερώσετε για το περιεχόμενο που θεωρείτε ακατάλληλο για αυτά. Μπορείτε, επίσης, να δείτε ποιους ιστότοπους έχουν επισκεφτεί τα παιδιά σας μέσω του ιστορικού του μενού του προγράμματος περιήγησής σας. Μια άλλη επιλογή είναι να κάνετε χρήση εργαλείων φιλτραρίσματος, όπως είναι η Ασφαλής Αναζήτηση Google.

3.Διδάξτε στα παιδιά σας την ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Δεν είναι δυνατό να ελέγχετε συνέχεια η δραστηριότητα του παιδιού σας στο διαδίκτυο. Όσο μεγαλώνουν, πρέπει να μαθαίνουν να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο με ασφάλεια και υπευθυνότητα όταν είναι μόνοι τους.
  • Χρησιμοποιήστε τις ρυθμίσεις απορρήτου και τα στοιχεία ελέγχου κοινής χρήσης. Πολλοί ιστότοποι οι οποίοι περιλαμβάνουν περιεχόμενο το οποίο έχει δημιουργηθεί από τους χρήστες, συμπεριλαμβανομένου περιεχομένου του YouTube, του Blogger και άλλων τοποθεσιών κοινωνικής δικτύωσης, διαθέτουν στοιχεία ελέγχου κοινής χρήσης με τα οποία οι χρήστες καθορίζουν ποιοι μπορούν να βλέπουν προσωπικά ιστολόγια, φωτογραφίες, βίντεο και προφίλ. Η χρήση στοιχείων ελέγχου κοινής χρήσης είναι ιδιαιτέρως σημαντική αν εσείς ή τα παιδιά σας κάνετε κοινή χρήση προσωπικών πληροφοριών, όπως ονόματα, διευθύνσεις ή αριθμούς τηλεφώνου σε δημόσιους ιστότοπους. Μάθετε στα παιδιά σας να σέβονται το απόρρητο των φίλων και της οικογένειάς τους μη γνωστοποιώντας το όνομα των φίλων και των μελών της οικογένειάς τους σε δημόσια προφίλ και φωτογραφίες.
  • Προστασία κωδικών πρόσβασης. Υπενθυμίζετε στα παιδιά σας να μην αποκαλύπτουν τους κωδικούς πρόσβασής τους. Βεβαιωθείτε ότι έχουν μάθει να καταργούν την επιλογή των ρυθμίσεων διατήρησης στοιχείων σε δημόσιους υπολογιστές, όπως εκείνους που χρησιμοποιούν στο σχολείο ή στη βιβλιοθήκη.
  • Να είστε προσεκτικοί με τους ξένους. Μάθετε στα παιδιά σας να μην προγραμματίζουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με άτομα με τα οποία «γνωρίζονται» στο Διαδίκτυο και να μην μοιράζονται προσωπικά στοιχεία με ξένους στο διαδίκτυο επειδή τα άτομα αυτά μπορεί να μην είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι είναι.
4.Συμβάλετε στην προστασία από τους ιούς. Χρησιμοποιείτε λογισμικό προστασίας από ιούς και ενημερώνετέ το τακτικά. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας αποφεύγουν να πραγματοποιούν λήψεις από ιστότοπους κοινής χρήσης αρχείων και ότι δεν κάνουν αποδοχή αρχείων ή δεν ανοίγουν επισυνάψεις μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από αγνώστους.

5.Διδάξτε στα παιδιά σας πώς να επικοινωνούν με υπευθυνότητα. Δείτε το παρακάτω σαν έναν καλό πρακτικό κανόνα: εάν κάτι δεν θα το πείτε κατά πρόσωπο, μην το λέτε μέσω γραπτού μηνύματος, μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων ή δημοσίευσης σχολίου στη σελίδα κάποιου.

6.Κάντε προβολή όλου του περιεχομένου με επιφύλαξη. Το γεγονός ότι εμφανίζεται στο διαδίκτυο δεν εγγυάται ότι το περιεχόμενο είναι αληθινό. Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να ξεχωρίζουν τις αξιόπιστες από τις μη αξιόπιστες πηγές, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να επαληθεύσουν τις πληροφορίες που βρίσκουν στο διαδίκτυο. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά κατανοούν ότι η αποκοπή και η επικόλληση περιεχομένου απευθείας από κάποιον ιστότοπο ενδέχεται να αποτελεί λογοκλοπή.

Επίσης προσφέρει στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς Εργαλεία Ασφάλειας που περιλαμβάνουν την Ασφαλή Αναζήτηση στο Διαδίκτυο την οποία μπορείτε να περιορίσετε ή να κλειδώσετε κιόλας από τις Ρυθμίσεις αναζήτησης της Google. Μπορείτε να κάνετε πιο ασφαλές το σερφάρισμα στο You Tube, στο Google Talk και στις συζητήσεις Gmail, στο Buzz, στα Λευκώματα Ιστού της Picassa αλλά και στο ίδιο σας το ιστολόγιο!

Μάθετε περισσότερα για το Κέντρο Οικογενειακής Ασφάλειας της Google διαβάζοντας τις "Συνήθεις Ερωτήσεις"


Ειλικρινά ένα εργαλείο που προσφέρετε σε γονείς και εκπαιδευτικούς και ουσιαστικά μας παρέχει συμβουλές και λύσεις για ασφάλεια στη χρήση του διαδικτύου. Σίγουρα θα αφιερώσω χρόνο ώστε να ξέρω ότι κάθε φορά που τα παιδιά μου σερφάρουν στο διαδίκτυο δεν θα κινδυνεύουν! Δοκιμάστε το!

Διαβάστε επίσης:


Σχόλια