Τι να κάνετε για τα παιδιά σας το 2010!



Το πολυτιμότερο που έχουμε στη ζωή είναι τα παιδιά μας. Ας σκεφτούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε για αυτά για το νέο έτος... Το σημαντικότερο που μπορούμε να τους προσφέρουμε, δεν είναι ακριβά δώρα, ρούχα, χρήματα ή ταξίδια. Το καλύτερο που μπορούμε να τους προσφέρουμε, είναι αυτά που θα τα συνοδεύουν και θα τα ωφελούν για όλη τους τη ζωή. Ας δούμε πιο αναλυτικά τις βασικές αρχές:

1. Πρόληψη της βίας δίνοντας το καλό παράδειγμα.
Εάν εμείς τιμωρούμε τα παιδιά μας με κτυπήματα, χαστουκίσματα, ξύλο στα πισινά ή άλλες μορφές σωματικής κακοποίησης, δίνουμε το μήνυμα ότι η βία εναντίον άλλων ανθρώπων είναι αποδεκτός τρόπος για επίλυση προβλημάτων. Όμως αυτό δεν είναι ορθό. Παράλληλα οι τιμωρίες που δεν βασίζονται στη σωματική βία, έχουν μακροχρόνια καλύτερα αποτελέσματα.

2. Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας έχει πάρει όλα τα εμβόλια που χρειάζονται σύμφωνα με την ηλικία του. Κοιτάξτε ξανά το βιβλιάριο εμβολιασμών του παιδιού σας. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας και φροντίστε να γίνουν όλα τα εμβόλια που χρειάζονται για το παιδί σας.

3. Η πληροφόρηση σώζει ζωές.
Αναπτύξτε έναν τρόπο σκέψης προσανατολισμένο προς την ασφάλεια του παιδιού σας.
Σκεφτείτε πιθανούς κινδύνους που υπάρχουν παντού στο περιβάλλον του, στο σπίτι ή αλλού, που μπορεί να βρίσκεται και λάβετε προστατευτικά μέτρα στο βαθμό που μπορείτε. Αρχίστε από νωρίς να το μαθαίνετε από μόνο του να σκέφτεται και να αντιδρά με ασφαλή τρόπο. Κοιτάξτε παντού στο σπίτι σας, από δωμάτιο σε δωμάτιο και απομακρύνετε επικίνδυνα αντικείμενα ή λάβετε μέτρα για προστασία από κινδύνους που πιθανόν να υπάρχουν για ένα βρέφος που αρκουδίζει ή ένα παιδί που αρχίζει να περπατά ή ακόμη είναι στο νηπιαγωγείο. Τα μικρά παιδιά είναι περίεργα και θέλουν να εξερευνούν τα πάντα. Σκεφτείτε εάν υπάρχουν προσιτά σε αυτά δηλητήρια, φάρμακα, μαχαίρια, αιχμηρά αντικείμενα, μικρά αντικείμενα που μπορούν να εισέλθουν στο αναπνευστικό σύστημα του παιδιού και να το αποφράξουν ή ακόμη εάν υπάρχει κίνδυνος πτώσης από κάπου για το παιδί. Εάν πρόκειται να αφήσετε το παιδί σας σε ένα άλλο φιλικό σπίτι, ερευνήστε και πληροφορηθείτε εάν υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι για το παιδί σας.

4. Αρχίστε να διδάσκετε τα παιδιά σας για θέματα ασφάλειας στο δρόμο.


Μέσα στο αυτοκίνητο πρέπει όλοι να φορούν τη ζώνη ασφαλείας. Τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους πρέπει να κάθονται στο πίσω κάθισμα και να έχουν τα κατάλληλα καθίσματα και ζώνες ασφάλειας για την ηλικία τους. Εάν έχουν ποδήλατο, τότε όταν το παίρνουν, πρέπει να φορούν ειδικό κράνος για ποδηλάτες. Εάν κάνουν πατίνια ή τροχοπέδιλα, πρέπει εκτός από το κράνος να φορούν και τον ειδικό εξοπλισμό που θα τα προστατεύει κατά τις πτώσεις.


5. Διασφαλίστε ένα περιβάλλον ελεύθερο από τις τοξικές ουσίες του καπνού για το παιδί σας.
Η μόλυνση του αέρα του σπιτιού από τον καπνό των τσιγάρων και άλλων καπνιστικών προϊόντων, είναι αιτία αναπνευστικών προβλημάτων και μολύνσεων, ωτίτιδας και του συνδρόμου ξαφνικού θανάτου του βρέφους. Εάν καπνίζετε εσείς οι ίδιοι, μάθετε ότι αυτό αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα για να καπνίζει και το παιδί σας. Για το λόγο αυτό και για να μην κληροδοτήσετε την άσχημη αυτή συνήθεια στο παιδί σας, αποφασίστε να σταματήσετε τη νοσηρή αυτή συνήθεια και να μη δίνετε το κακό παράδειγμα.

6. Διαβάζετε κάθε μέρα κάτι στο παιδί σας.
Αρχίστε από την ηλικία των 6 μηνών. Το να διαβάζετε στο παιδί σας, του δείχνει τη σημασία της επικοινωνίας και του δημιουργεί κίνητρα για να διαβάζει και το ίδιο όταν μεγαλώσει.
Παράλληλα σε μεγαλύτερα παιδιά, το διάβασμα σας δίνει την ευκαιρία να μαθαίνετε τι σκέφτεται το παιδί σας και να συζητείτε μαζί του ενδιαφέροντα θέματα.

7. Παρακολουθείτε το τι βλέπει το παιδί σας στην τηλεόραση, στο βίντεο, στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, στο διαδίκτυο και στον κινηματογράφο.
Τα παιδιά όλων των ηλικιών επηρεάζονται από το τι βλέπουν και το τι ακούν, ιδιαίτερα στην εποχή μας που η βία έχει γίνει μέρος της καθημερινής μας ζωής.
Μιλήστε στα παιδιά σας για το τι παρουσιάζουν οι τηλεοράσεις, για το περιεχόμενο στο διαδίκτυο. Εάν πιστεύετε ότι κάτι που δείχνει η τηλεόραση είναι ακατάλληλο για τα παιδιά σας, τότε κατευθύνετέ τα να παρακολουθήσουν κάτι άλλο.

8. Βοηθήστε και διδάξτε τα παιδιά σας για να μπορούν να αντιλαμβάνονται ορισμένα βασικά πράγματα που μπορούν να συμβαίνουν στον κόσμο των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Για παράδειγμα πέστε τους ότι συχνά στις διαφημίσεις, μπορεί να υπάρχουν μηνύματα που δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα. Βοηθήστε τα παιδιά σας να μάθουν να καταλαβαίνουν ποιο είναι το πραγματικό μήνυμα που στέλλουν οι διαφημίσεις.
Επίσης πληροφορήστε τα παιδιά σας, για τους κινδύνους που έχει η κατανάλωση των καπνιστικών προϊόντων και του αλκοόλ. Κατευθύνετέ τα στο να βλέπουν εκπομπές και έργα που δεν δίνουν αίγλη στην κατανάλωση καπνού, αλκοόλ ή ναρκωτικών.

9. Προσέξτε τη διατροφή των παιδιών σας.
Η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στο πώς μεγαλώνουν, αναπτύσσονται και μαθαίνουν τα παιδιά.
Το μυστικό της καλής διατροφής βρίσκεται στη διατήρηση ενός ορθού ισοζυγίου. Η διατροφή τους πρέπει να αποτελείται από τρόφιμα διαφόρων ομάδων σε κάθε γεύμα.
Δώστε σημασία στα τρόφιμα που είναι λιγότερο βιομηχανικά επεξεργασμένα όπως για παράδειγμα ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας ή ένα διαιτολόγο για θέματα διατροφής των παιδιών σας.

10. Εμπλακείτε περισσότερο στη σχολική ζωή του παιδιού σας και στη μόρφωσή του.
Μην αμελείτε να επισκέπτεστε τακτικά το σχολείο του παιδιού σας.
Εάν μπορείτε, προσπαθήστε να είστε ενεργοί στους συνδέσμους γονέων και να είστε σε επαφή με τους δασκάλους ή καθηγητές. Προθυμοποιηθείτε για εθελοντική εργασία στο σχολείο. Να είστε διαθέσιμοι για να τα βοηθάτε στην κατ' οίκον εργασία τους.
Εάν το παιδί σας καταλάβει και νιώσει ότι η μόρφωσή του είναι κάτι το σημαντικό για σας, τότε και το ίδιο θα νιώθει ότι η μόρφωσή του είναι κάτι σημαντικό για αυτό.

11. Κάνετε τα παιδιά σας να νιώθουν αγαπημένα και ότι έχουν σημασία.
Τα παιδιά αποκτούν πολύ γρήγορα στη ζωή ένα αίσθημα αυτοεκτίμησης. Ακούτε με προσοχή το τι έχουν να σας πουν τα παιδιά σας. Επιβεβαιώστε τους ότι τα αγαπάτε και δώστε τους το αίσθημα ασφάλειας που χρειάζονται.
Τονίστε και δώστε τους να καταλάβουν ότι εκτιμάτε τις ιδιαιτερότητές τους. Πέστε τους τι είναι αυτό που σας κάνει να τα θαυμάζετε και τι είναι αυτό που τα κάνει ξεχωριστά.

Πιστεύουμε ότι εάν καταφέρετε και εφαρμόσετε τις πιο πάνω αρχές, τότε αυτό είναι το καλύτερο δώρο που θα κάνετε στα παιδιά σας για το νέο έτος. Και θα είναι ένα δώρο που θα τα συνοδεύει και θα τα ωφελεί για όλη τους τη ζωή.

Πηγή: netfamily.gr

Σχόλια