Πόσο σημαντικό είναι το βραδινό παραμύθι;


Το βραδινό παραμύθι είναι η στιγμή που το μικρό σας ηρεμεί και χαλαρώνει για τη διαδικασία του ύπνου.

Είναι η στιγμή που η σχέση σας με το παιδί καλλιεργείται διαφορετικά από ότι μέσα από το παιχνίδι και τα βροντερά γέλια και τις αγκαλιές. Είναι το ασφαλές καταφύγιο του παιδιού όπου ηρεμεί μετά από την ένταση όλης της ημέρας. Συνήθως ζητάει το ίδιο παραμύθι ξανά και ξανά κάθε βράδυ, σας διορθώνει εάν αλλάξετε έστω και μια λέξη, και γιατί το ίδιο το παραμύθι, τα ίδια λόγια είναι μέσα στη διαδικασία-ιεροτελεστία της προετοιμασίας του ύπνου του.

Εσείς που διαβάζετε ένα παραμύθι και εκείνο ξαναβρίσκει αισθήματα που βίωσε κατά τη διάρκεια της ημέρας όπως χαράς, φιλίας, οργής ακόμη και μίσους.

Όταν του διαβάζετε ένα παραμύθι δεν χρειάζεται να του εξηγείτε κάθε λέξη και κάθε πρόταση σαν μάθημα. Εκείνο μέσα στη ζεστασιά της φωνής σας νανουρίζεται και ταξιδεύει.

Τα παραμύθια βοηθούν το παιδί να αναπτύξει τη φαντασία του. Είναι σημαντική προϋπόθεση στην ψυχική του εξέλιξη, στη φαντασία και κατ' επέκταση στη δημιουργικότητα του.

Το νήπιο στην ηλικία των τριών και τεσσάρων ετών αγαπάει τις ιστορίες με ζώα και αντικείμενα. Σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά πιστεύουν ότι τα ζώα και τα αντικείμενα έχουν ψυχή και συναισθήματα. Τους αρέσει να ζουν μέσα σε μαγικές παραμυθένιες ιστορίες ώστε να εξισορροπούν την απλή πραγματικότητα της καθημερινότητας.

Στην προσχολική ηλικία τα παραμύθια πρέπει να είναι εικονογραφημένα ώστε να κρατούν το ενδιαφέρον του παιδιού και να εξάπτουν τη φαντασία του. Μετά την ηλικία των έξι χρονών μπορεί να παρακολουθεί αφηγήσεις χωρίς ιδιαίτερη εικονογράφηση.

Πηγή: www.babyonline.gr

Ακόμα:
Παραμύθι το θεραπευτικό
Δημιουργήστε τα δικά σας παραμύθια
Διαβάστε βιβλία στα παιδιά σας
Διάβασμα και παιδική ψυχή
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού παιδικού βιβλίου;

Σχόλια