Μουσικοκινητική για προσχολικές ηλικίες με σύστημα ORFF

Η κόρη μου κλείνει τα 4 τον Φεβρουάριο. Ήδη είχα ξεκινήσει να κάνω μία αναζήτηση για μια δραστηριότητα η οποία θα της πρόσφερε πάνω από όλα ευχάριστη απασχόληση, αλλά επιπλέον θα μάθαινε πολλά σε πολλά επίπεδα. Μιας και δεν πάει προνήπιο, η κοινωνικότητα με άλλα παιδάκια και τα ομαδικά παιχνίδια ήταν οι κύριοι στόχοι.

Μετά λοιπόν από μία αναζήτηση, δεν είχαμε καταλήξει πουθενά. Ώσπου ένα βράδυ σε επίσκεψη ενός πολύ πολύ καλού οικογενειακού μας φίλου, ο οποίος είναι δάσκαλος κλασσικής μουσικής, η επιλογή μας δόθηκε από μόνη της! Μας σύστησε ένα Ωδείο το οποίο έχει τμήματα για προσχολικές ηλικίες και ακοολουθούν το σύστημα ORFF (θα μπει σχετική αναλυτική ανάρτηση σχετικά με το σύστημα αυτό). Αμέσως μας έκανε "κλικ"!

Δεν χάσαμε καιρό λοιπόν, και την Τετάρτη που πέρασε παρακολουθήσαμε το πρώτο μας μάθημα! Σε αυτό το σημείο να πω ότι φτάνοντας στο Ωδείο, μας πλυμμήρισε μία ζεστασιά από την όλη ατμόσφαιρα, καθότι το κτίριο είναι από τα παλιά κλασσικά κτίρια, με ακόμη τα γύψινα σκαλιστά στα ταβάνια. Υπέροχο! Τα θαύμαζα όλη την ώρα που ήμασταν εκεί. Σύνολο 1,5 ώρα! Όσο κρατάει το μάθημα. Η δασκάλα μας πολύ πολύ γλυκιά και αμέσως την συμπαθήσαμε!

Το πρώτο που κάναμε, ξεκινόντας το μάθημα, ήταν να ακούμε μουσική, όσο έπαιζε η μουσική live στο πιάνο περπατούσαμε, τρέχαμε, χοροπηδούσαμε, κάναμε ό,τι θέλαμε αρκεί να κουνιόμασταν. Όταν η μουσική σταματούσε, σταματούσαμε κι εμείς εκεί που ήμασταν. Στην συνέχει το κάθε παιδί διάλεγε πώς θα κουνηθούμε όσο η  μουσική παίζει, δηλαδή ή περπατάμε, ή χοροπηδάμε, ή πηγαίνουμε προς τα πίσω κλπ. Η 3η παραλλαγή του 1ου παιχνιδιού ήταν όταν σταματάγαμε, κλείναμε τα μάτια μας, η δασκάλα ακούμπαγε ένα παιδάκι να κάτσει κάτω και το κάλυπτε με ένα τραπεζομάντηλο. Στην συνέχεια τα άλλα παιδάκια προσπαθούσαν να βρουν ποιός κρύβεται κάτω από το τραπεζομάντηλο, αγόρι ή κορίτσι;, το όνομά του;.

Το δεύτερο παιχνίδι ήταν να κάτσουμε όλοι κύκλο κάτω. Με καμπανάκια που τα χτυπούσε ο κάθε ένας με την σειρά τους, λέγαμε το όνομά μας, έτσι γνωριζόμασταν όλοι μεταξύ μας. Στην συνέχεια η δασκάλα έβγαλε μερικά μουσικά όργανα, καμπανάκια, ξύστρα, τύμπανο, ντέφι, κύμβαλα, ξυλάκια, και με την σειρά το κάθε παιδί τα έπερνε στα χέρια του και έπαιζε. Μετά το κάθε ένα πήρε από ένα μουσικό όργανο, όποιο ήθελε. Η δασκάλα είπε ένα παραμύθι "ο αργός Βασιλιάς και η αρκούδα". Μετά το παραμύθι το είπε μαζί με τα μουσικά όργανα. Μετά το ξαναείπαμε με την συμμετοχή και των παιδιών με τα όργανα. Τέλος το κάναμε θεατρικό, μοιράστηκαν οι ρόλοι και ανάλογα τον ρόλο και τα μουσικά όργανα.

Τέλος, καθήσαμε πάλι κάτω σε κύκλο. Από ένα πουγκί με χαρτάκια διάλεγαν από ένα χαρτάκι κάθε φορά ένα ένα παιδάκι και ανάλογα ποιό μουσικό όργανο απεικονιζόταν στο χαρτάκι, το παιδί που είχε το μουσικό όργανο το έπαιζε.

Όλα αυτά έγιναν μέσα σε 1,5 ώρα. Η συμμετοχή των παιδιών όλων ήταν άψογη αλλά και των  μαμάδων μιας και εμείς παίξαμε μαζί με τα παιδιά και συμμετήχαμε σε όλα αυτά! Της κόρης μου της άρεσε πάρα πολύ, έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή που μπήκε στον χώρο. Ανυπομωνεί για την επόμενη Τετάρτη που θα ξαναπάμε.

Νεότερα λοιπόν για τα μαθήματά μας, την επόμενη Τετάρτη!

Σχόλια

  1. Μακαρι να ειχαμε και εμεις τετοιες επιλογες...ευκαιρια να κανετε πραγματα μαζι μαμα κ κορη.φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kalli μου στο είπα και αλλού, η επιλογή που κάνατε ήταν η καλύτερη για την ηλικία της.
    Κάθε φορά να είναι ακόμα καλύτερη από την προηγούμενη και εσύ φυσικά να τις μοιράζεσαι μαζί μας.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρεβέκκα αυτό που λες είναι που μου αρέσει περισσότερο από όλα, ότι περνάμε χρόνο δημιουργικό μαζί!

    MammaEl σίγουρα θα ακολουθήσουν αναρτήσεις κι άλλες! Για να γνωρίσουν κι άλλες μαμάδες το σύστημα ORFF αλλά και τα αποτελέσματά του με βάση την δική μας προσωπική εμπειρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ήδη έχω κάνει ανάρτηση με το τι είναι το σύστημα Orff.
    Από εσένα θα περιμένουμε κάθε εβδομάδα να μας περιγράφεις τι ακριβώς κάνει η κορούλα σου.
    Και η μαμά φυσικά, αν συμμετέχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα κι από μένα!!!
    Στην Αθήνα είναι αυτό το Ωδείο;
    Υπάρχει κάτι στη Θεσσαλονίκη;
    Ο γιος μου είναι 4χρονών και θα ήθελα να τον στείλω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η μόνη συμβουλή που μπορώ να σου δώσω είναι να ρωτήσεις στο κρατικό ωδείο Θεσσαλονίκης.
    Δες εδώ για περισσότερες πληροφορίες
    http://www.yppo.gr/1/g1540.jsp?obj_id=4249

    Εκείνοι σίγουρα θα ξέρουν να σου συστήσουν κάποιο ωδείο κοντά στο σπίτι σου που να διδάσκει το σύστημα orff.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το Ωδείο για το οποίο αναφέρομαι είναι Πειραιά. Δεν υπάρχει αυτό το σύστημα σε όλα τα Ωδεία, οπότε και εγώ αυτό θα σου πρότεινα, να ρωτήσεις στο Κρατικό Ωδείο, όπως είπε και η φίλη MammaEl. Ελπίζω να βρεις κάποιο Ωδείο στην Θεσσαλονίκη που να το κάνει αυτό, έστω κι αν είναι ιδιωτικό! Για ψάξ'το! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστώ πολύ κορίτσια!!!
    Να' στε καλά!!!!
    Αλήθεια το URL που μου ζητάει εδώ για να δημοσιεύσω το σχόλιο τι είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε...............