Το "καλύτερο" μαιευτήριο;

Κάποτε ένας διευθυντής σε ιδιωτικό μαιευτήριο της μικρής μας πόλης μού είχε δηλώσει με περηφάνια: «Το μαιευτήριό μας είναι το καλύτερο της χώρας, το πιο σύγχρονο των Βαλκανίων, ίσως και όλης της Ευρώπης!»
Σε αυτό το μαιευτήριο γέννησε πρόσφατα μια μητέρα. Με καισαρική τομή φυσικά, γιατί η κύηση ήταν 40 εβδομάδων και «το μωρό είχε αργήσει υπερβολικά». Εξάλλου αυτός είναι ο μακράν συνηθέστερος τρόπος γέννας στο καλύτερο μαιευτήριο της Ευρώπης.


Ωστόσο, η μαμά, δυστυχώς για τους καλύτερους γιατρούς της Ευρώπης – τους γιατρούς του συγκεκριμένου μαιευτηρίου –, είχε σχέδια για αποκλειστικό θηλασμό του παιδιού της και το δήλωνε ευθαρσώς και επιμόνως. Τελικά ενέδωσαν στην επιθυμία της.


Οι καλύτεροι γιατροί της Ευρώπης ορίζουν τον αποκλειστικό θηλασμό ενός νεογέννητου ως τάισμα κάθε τέσσερις ώρες για το πολύ επτά λεπτά από το στήθος της μαμάς. Ο πραγματικός ορισμός του αποκλειστικού θηλασμού απέχει μακράν από την πλανεμένη αντίληψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. 
Όχι. Σημαίνει ότι το βρέφος απομακρύνεται στο θάλαμο νεογέννητων μαζί με όλα τα άλλα, ότι κλαίει και οδύρεται μαζί με όλα τα άλλα, όμως δεν του δίνουν μπιμπερό με ξένο γάλα όπως κάνουν στα άλλα. Αντίθετα, το αφήνουν να κλαίει και να οδύρεται κάτω από το εκθαμβωτικό, συνεχές φως του δωματίου νεογέννητων, έως ότου περάσουν τέσσερις ώρες και όλα τα μωρά επισκεφτούν τη μάνα τους για δέκα λεπτά. 
Εκεί, το ηλικίας μιας ημέρας ανθρώπινο ον πιπιλάει το στήθος της μαμάς για μέγιστο διάστημα επτά λεπτών, γιατί, κατά τα λεγόμενα ενός Ευρωπαίου γιατρού, «το 90% του γάλακτος το πίνει στα πέντε λεπτά, έπειτα χρησιμοποιεί το στήθος για πιπίλα, κάτι που πρέπει να αποτρέπουμε». Με την πάροδο των επτά λεπτών, το μωρό επιστρέφει στο κουνάκι του παρέα με τους συνομίληκούς του. Εάν κλαίει, δεν του δίνουν φυσικά τσάι ή ξένο γάλα γιατί «θηλάζει αποκλειστικά».
Το παιδί γεννήθηκε 3850 γραμμάρια. Πέρασαν τέσσερις ημέρες με πήγαινε – έλα, 6 φορές την ημέρα, δέκα λεπτά τη φορά στη μαμά. Το στήθος της μητέρας πρήστηκε. Ζητούσε απεγνωσμένα το μωρό της για να της το ελαφρύνει. Της απαντούσαν ότι κοιμόταν και δεν έπρεπε να το ξυπνήσουν.


Το τεσσάρων ημερών παιδί που γεννήθηκε στο ευρωπαικών προδιαγραφών μαιευτήριο ζυγίστηκε ξανά: ήταν τώρα 3430 γραμμάρια, είχε δηλαδή χάσει πάνω από 10% του βάρους γέννησης. Επιστρατεύτηκε ο αρχι-παιδίατρος για να νουθετήσει τη μητέρα.
«Με αυτήν την παράλογή σας βούληση να τρώει το μωρό σας μόνο από εσάς, κοιτάξτε που το φτάσατε! Κινδυνεύει να αρρωστήσει βαριά..»


«Το παιδί χρειάζεται επειγόντως γάλα σε φόρμουλα»


Η μητέρα παρέμενε ανένδοτη.


«Να μας επιτρέψετε τουλάχιστον να του δώσουμε τσάι..»


Αυτό ήταν, η μητέρα δεν μπορούσε να ακούσει τίποτε άλλο πλέον. Υπέγραψε, πήρε το παιδί της μακριά από το καλύτερο μαιευτήριο της Ευρώπης και έφυγε στο σπίτι της.
Έπειτα από δύο ημέρες, το μωρό της ήταν ένα ήσυχο νεογέννητο που δεν έκλαιγε καθόλου, γιατί απολάμβανε το στήθος της μητέρας του κατά δική του απαίτηση, όποτε ήθελε εκείνο και για όση ώρα χρειαζόταν για να χορτάσει. Μάνα και γιος έμειναν αυτοκόλλητοι, σε συνεχή αγκαλιά από την πρώτη στιγμή που έφτασαν σπίτι. Το βρέφος ζυγίστηκε στο σπίτι: είχε πάρει ήδη 350 γραμμάρια!
Το καλύτερο μαιευτήριο της Ευρώπης, με τα πιο σύγχρονα στάνταρ περιγεννητικής φροντίδας, έστειλε ένα νεογέννητο στο σπίτι, έχοντας χάσει πάνω από 10% του βάρους γέννησης, με ένα χαρτί συνταγής για συγκεκριμένο ξένο γάλα και με της εξής οδηγία:
«Τακτική παιδιατρική παρακολούθηση» (..)

Πηγή: www.babyspace.gr

Σχόλια