Στου λιοτριβιού τις μυρωδιές

Στις 16 Νοεμβρίου η Νεφέλη με το σχολείο της πήγαν στο Πολιτιστικό Πάρκο, στις εγκαταστάσεις του "Μουσείου Ελληνικής Λαογραφίας" που βρίσκεται κοντά στο  Λαύριο και παρακολούθησαν  το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα 'Στου λιοτριβιού τις μυρωδιές', το οποίο θα διαρκέσει έως τις 17 Δεκεμβρίου. (http://www.chrisalida.gr)

Τι είναι όμως αυτό το πρόγραμμα;

Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση

Σε αυτό το εξαιρετικό πρόγραμμα για την ελιά, τα παιδιά είχαν τη μοναδική ευκαιρία να βιώσουν τον παραδοσιακό τρόπο εξαγωγής του ελαιολάδου!
Αφού επισκέφθηκαν με ελαιόπανα, με ραβδιά και με χτένια τον ελαιώνα του Πάρκου και έμαθαν για την ωφελιμότητα, την καλλιέργεια και τη συγκομιδή του ελαιοκαρπού, πήραν στην πλάτη τα γεμάτα με ελιές σακιά και οδηγήθηκαν σε ένα από τα 3 σπάνια παραδοσιακά ελαιοτριβεία του Μουσείου.



Εκεί, αφού πληροφορήθηκαν από έμπειρους ξεναγούς για τη λειτουργία του λιοτριβιού, χωρίστηκαν σε ομάδες και ξεκίνησαν όλοι μαζί τις δουλειές ώσπου να τρέξει φρέσκο-φρέσκο το λάδι!
Κάποιοι έριξαν τον καρπό στο αλώνι, ενώ άλλοι γύρισαν τις μυλόπετρες ώστε να λιώσουν τις ελιές και να φτιάξουν πολτό. Κάποιοι άλλοι γέμισαν με τον πολτό τα τρίχινα σακιά για να τα μεταφέρουν στο πιεστήριο.


Ωστόσο μια ομάδα γύριζε το μοχλό του πιεστηρίου ενώ μία άλλη έριχνε ζεστό νερό για να βοηθήσει το αγνό λάδι να τρέξει!
Μετά από όλα αυτά, επισκέφθηκαν το εργαστήρι βρώσιμης ελιάς, όπου όλοι έφτιαξαν ελιές τσακιστές, χαρακωτές ή θρούμπες και τέλος έμαθαν και για τη δημιουργία του σαπουνιού από ελαιόλαδο. Στο τέλος τους έδωσαν και τη συνταγή για να φτιάξουν το δικό τους σαπούνι (να θυμηθώ να της πω να μου γράψει τα υλικά!)


Το δημοφιλές Εκπαιδευτικό Βιωματικό Πρόγραμμα "Στου λιοτριβιού τις μυρωδιές" εντάσσεται στα Βραβευμένα Εκπαιδευτικά Προγράμματα που διοργανώνει για 7ο συνεχή χρόνο με μεγάλη επιτυχία το "Μουσείο Ελληνικής Λαογραφίας" το οποίο εδρεύει εντός του "ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ", πρόγραμμα που επισκέπτονται κάθε χρόνο πάνω από 20.000 μαθητές σχολείων από όλη την Ελλάδα και φοιτητές Πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο.
Τα σπάνια μουσειακά εκθέματα ζωντανεύουν στα χέρια μικρών και μεγάλων, που μπορούν να δουλέψουν με αυτά και να μεταφερθούν σε άλλες εποχές.
Μοναδική εμπειρία για όλους η χρήση των παραδοσιακών ελαιοτριβείων και η παραγωγή ελαιόλαδου μέσα από την ομαδική δουλειά, η εξοικείωση με τη λειτουργία των σπάνιων ελαιοπαραγωγικών μονάδων του Μουσείου αλλά και η παρασκευή βρώσιμης ελιάς.

Διεξάγονται 2 προγράμματα καθημερινά και το κάθε πρόγραμμα διαρκεί 1 ώρα και 15 λεπτά, δηλαδή το 1ο από 9:30 πμ - 10:45 πμ και το 2ο από 11:00 πμ - 12:15 μμ.
Επιλέξτε μία από τις δύο βάρδιες και σπεύστε να κάνετε την κράτηση σας.
Οι διαθέσιμες ημερομηνίες είναι περιορισμένες. Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ για τα παιδιά και 5 ευρώ για τους γονείς.
Στην ιστοσελίδα (www.politistikoparko.gr) του "ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ" έχετε την ευκαιρία να δείτε εικόνες των εγκαταστάσεων του "Μουσείου Ελληνικής Λαογραφίας" και του Πάρκου, που βρίσκονται σε έναν καταπράσινο χώρο 25.000 τμ μέσα στη φύση. 

Πολιτιστικό Πάρκο: 
16ο χλμ προέκτασης Αττικής Οδού προς Λαύριο
Τηλεφωνικό κέντρο: (0030) 22990-47999/67999/67770
Fax: 22990 47031

Σχόλια

  1. Είναι υπέροχο και πρέπει να πέρασε τέλεια!!! Να είσαι καλά για την ενημέρωση!!!

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε...............