Άμπρα Κατάμπρα!


Από μικροί που ήμασταν ακούγαμε τη φράση "Άμπρα Κατάμπρα!" από μάγους και μάγισσες στα παραμύθια.
Υπάρχει, όμως, ένα "Άμπρα Κατάμπρα!" που δεν έχει "ειπωθεί", στην προκειμένη περίπτωση γραφτεί, από κάποια μάγισσα αλλά από μία δασκάλα. Μία υπέροχη δασκάλα, την Άννα, που μέσα από τα γραπτά της φαίνεται πόσο πολύ αγαπάει τα παιδιά!
Με αφορμή την ανάρτηση που έκανα τις προάλλες με τίτλο "Αναρωτιέμαι" ξεκίνησε μια συζήτηση online και ένα mail που έγραφε τα παρακάτω:


"Με αφορμή τις γιορτές που έρχονται σκέφτηκα να σου γράψω κάποια πράγματα σχετικά με τις εργασίες των μαθητών στο σπίτι.
Πριν μέρες μια μητέρα μαθητή μου ήρθε στο σχολείο και μου είπε "Μέσα στις γιορτές να τους βάλετε πολλά ε;;;; Να έχουν να κάνουν ασκήσεις"
Δεν είναι πρώτη φορά που ακούω κάτι τέτοιο από γονιό μαθητή μου.
Από τη πρώτη χρονιά που άρχισα να δουλεύω μέσα στις διακοπές δε βάζω εργασίες στα παιδιά. Δε βάζω καμία εργασία στα παιδιά. Έχουν 15 μέρες διακοπές και θέλω να ξεκουραστούν, να παίξουν, να κάνουν ό,τι αγαπάνε με τους γονείς, τους παππούδες τα αδέρφια τους.
Κάποιοι γονείς αυτό το κοιτάνε με στραβό μάτι....
"Μα τι θα κάνει 15 μέρες;;;"

Έχει τόσα πολλά πράγματα να κάνει ένα παιδί μέσα από τα οποία μπορεί να κάνει και επανάληψη στην ύλη της τάξης του.

Μπορεί να βοηθήσει να φτιάξετε γλυκά....Να δει τις ποσότητες από κάθε υλικό , να καταλάβει τι σημαίνει 1/2 κούπα ζάχαρη. Να βρει πόσο στοιχίζει ένα γλυκό για να το φτιάξουμε, να κάνει διαίρεση για να δει πόσα μελομακάρονα αντιστοιχούν στο κάθε μέλος της οικογένειας....
Μπορεί να κάνει επανάληψη στις εγκλίσεις ....Μια συνταγή είναι ευκαιρία να ξεσκονίσουμε την υποτακτική και την προστακτική....
Εμείς κάθε χρόνο φτιάχνουμε γλυκά στην τάξη με αφορμή το μάθημα της προστακτικής και των κλασμάτων.

Το μόνο που ζητάω από τους μαθητές μου είναι τις 15 μέρες των διακοπών να διαβάσουν ένα βιβλίο...( και δύο και τρία....) Όταν επιστρέψουμε πρέπει να μας το παρουσιάσουν. Τα παιδιά διαλέγουν τον τρόπο. Μπορούν με ζωγραφιά με μια περίληψη, με αφήγηση...Φυσικά δε τους βάζω σαν υποχρεωτική εργασία. Με το ζόρι ποτέ κανείς δεν αγάπησε το βιβλίο...Προσπαθώ όσο μπορώ να τους δώσω κίνητρα για να το αγαπήσουν. Τα πιο πολλά παιδιά διαβάζουν κάποιο και στη συνέχεια φτιάχνουμε ένα βιβλιόδεντρο όπου στο κάθε φύλλο του δέντρου γράφουμε τίτλο, συγγραφέα, ήρωες , εκφράσεις από κάποιο βιβλίο που μας άρεσε.

Μέσα στις διακοπές παίξτε με τα παιδιά σας....Βγείτε μια βόλτα, κάντε κατασκευές με πράγματα που θα πήγαιναν στα σκουπίδια....

Με το να βάλω εγώ στα παιδιά φωτοτυπίες τι θα κερδίσουν;;; Κάποιοι απλά θα τις κάνουν την παραμονή που ανοίγουν τα σχολεία...

Όπως κάθε χρόνο λοιπόν τα παιδιά μου την τελευταία μέρα θα πάρουν μόνο μια ζεστή αγκαλιά και μια ευχή για όμορφα Χριστούγεννα."

Θυμάμαι στην πρώτη δημοτικού, τη μεγάλη μου κόρη, όταν γύρισε από το σχολείο με 25 σελίδες φωτοτυπιών με ασκήσεις για την περίοδο των Χριστουγέννων. Όσοι είμαστε γονείς γνωρίζουμε ότι τα παιδιά αυτές τις μέρες είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν και βρίσκουν ευκαιρία να αποφύγουν οτιδήποτε έχει σχέση με διάβασμα και σχολείο. Και είναι απόλυτα φυσικό! Το σχολείο έχει κλείσει και τα παιδιά κάνουν διακοπές. Δηλαδή διακοπή μικρού χρονικού διαστήματος από το πρωινό ξύπνημα, το άγχος, το διάβασμα, τα διαγωνίσματα, τις δραστηριότητες εκτός σχολείου και όλα όσα έχουν να κάνουν με το σχολείο.

Νομίζω ότι είναι καλύτερο, λοιπόν, να αφήσουμε τα παιδιά να ξεκουραστούν, να παίξουν και να ασχοληθούν με ότι τους αρέσει την περίοδο των Χριστουγέννων παρά να τα κλείσουμε σε ένα δωμάτιο, καθισμένα σε μια καρέκλα, λύνοντας ασκήσεις! Αν τώρα η δασκάλα του παιδιού σας δεν σκέφτεται όπως η Άννα, φροντίστε να κάνετε λίγες ασκήσεις κάθε μέρα, από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα κλείσουν τα σχολεία. Έτσι, και τις ασκήσεις θα καταφέρετε να τελειώσετε χωρίς άγχος και χωρίς να τις αφήσετε όλες για την τελευταία στιγμή αλλά και θα έχετε ελεύθερο χρόνο για ξεκούραση και διασκέδαση.

Γιατί το σημαντικότερο από όλα είναι να χαρείτε τις ημέρες των Χριστουγέννων με τα παιδιά σας. Και νομίζω ότι οι συμβουλές της Άννας αποτελούν την καλύτερη λύση όχι μόνο για διασκέδαση αλλά και για μάθηση!





Σχόλια

  1. Υπέροχη ανάρτηση...ευχαριστώ πολύ!!! Σήμερα του αγόρασα τους "πέντε φίλους" που λάτρευα όταν ήμουν μικρή!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η μεγάλη μου κόρη διαβάζει Harry Potter. Προς το παρόν "αναμασάει" τα παλιά της βιβλία, όταν πλέον έχει τελειώσει ένα του βιβλίο, περιμένοντας να αγοραστεί το επόμενο. Μόλις τα τελειώσουμε όλα θα της πάρω και τους πέντε φίλους. Είχα διαβάσει κι εγώ τα βιβλία τους μικρή και είχα ξετρελαθεί με τις ιστορίες. Σε ευχαριστώ που μου τα θύμισες!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε ευχαριστώ κορίτσι!!!
    Χθες είχα πάλι τετοιες προτάσεις "Μα δε θα βάλετε τιποταααααααααα"
    Εδωσα την εξής απάντηση ( με ευγενικό /χαριτωμένο τρόπο): Οταν εσείς θα πάρετε άδεια απο το κατάστημα που εργάζεστε θα πάρετε και δουλειά για το σπίτι;;;"

    Καλα είχε το πρωτάκι 24 φωτοτυπίες για τις διακοπές;;;
    Τι να πω, ας μη πω!
    Δε ξερω αν το βλεπω εγω λάθος...Αυτο που βλεπω πως τα παιδια εχουν κουραστεί και έχουν φτάσει στα όρια τους...

    Και πρέπει να δεις τη χαρά στα μάτια τους οταν τους λες

    "Οχι, δε θα έχετε καμία φωτοτυπία μέσα στις διακοπές.Θέλω να κοιμηθείτε, να παίξετε, να φάτε ε και διαβάστε και κανένα βιβλίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε...............