Χριστουγεννιάτικα σπιτάκια!!!!


Το σχολείο της Νεφέλης διοργανώνει Χριστουγεννιάτικο παζάρι και εγώ όταν ακούω τέτοια με πιάνει η μανία της δημιουργικότητας! Φυσικά παίζει και ρόλο ο ελεύθερος χρόνος! Φέτος, με τις δραστηριότητες των παιδιών που τελειώνουν νωρίς ο χρόνος μου όταν γυρίζω σπίτι ε, κάποιες φορές έχει κάποια κενά ηρεμίας.... Χθες, λοιπόν, είπα να εκμεταλλευτώ και το γεγονός ότι δεν θα μαγειρέψω για σήμερις αφού περίσσεψε μποοοοοόλικο φαγητό και "έχτισα" τρομάρα μου! Τι έχτισα; Κάτι που είχα κάνει και πριν τρία χρόνια περίπου για τα γενέθλια της Ναντίνας ως δωράκια για τους καλεσμένους μας..... 

Χριστουγεννιάτικα σπιτάκια με μπισκότα Πτι-μπερ! Τότε στα γενέθλια της μικρής είχα φτιάξει 32 κομμάτια!!!! Μετά από αυτό δεν το ξαναέκανα το σπορ! Αλλά χθες είπα να ξαναδοκιμάσω-όχι με τόσα κομμάτια σαφώς-αλλά με λιγότερα ως συνεισφορά στο παζάρι του σχολείου. Η συνταγή είναι πανεύκολη αλλά λίγο μπελάς γιατί παίρνει ώρα..... Ώρα να κολλήσεις τα σπιτάκια, ώρα να τα γλασάρεις και να τα διακοσμήσεις. Εγώ ξεκίνησα κατά τις 8 και τελείωσα στις 1 μετά τα μεσάνυχτα.... Και ήμουν τόσο κουρασμένη που ούτε τα ρούχα δεν άπλωσα!!! Τα άφησα για το πρωί..... Χαλάλι της όμως! Όλα για τα παιδιά μας δεν τα κάνουμε; Ας τους δώσουμε χαρά και χαμόγελο στα προσωπάκια τους και ας ξεπατωθούμε!!!

Τη συνταγή την είχα βρε τυχαία στις Συνταγές της παρέας μέσα από ένα φορουμ που παρακολουθούσα εκείνο τον καιρό. Και επειδή είχαμε κανονίσει γκράντε πάρτυ γενεθλίων για τη Ναντίνα μου είχε φανεί καλή ιδέα και πρωτότυπη να φτιάξω για δωράκια τέτοια σπιτάκια..... Που να ήξερα πόση δουλειά θέλουν και ότι θα μου έπαιρνε σχεδόν μία εβδομάδα για να τα τελειώσω.... Δεν ήταν λίγα και 32 κομμάτια!!!!

Πολύ φλυαρώ όμως και εσάς σας καίει να διαβάσετε τη συνταγή και να μάθετε πως κι εσείς μπορείτε να δημιουργήσετε για τα παιδιά σας τώρα τα Χριστούγεννα. 

Τι θα χρειαστούμε άραγε για να φέρουμε εις πέρας την όμορφη έκπληξη για τα ζουζούνια μας;


-11 μπισκότα Πτί μπερ (από 1 πακέτο)
-Πολύχρωμες καραμέλες μικρές (ότι τραβάει η όρεξη σας)


Για το γλάσο διακόσμησης (αν φτιάξετε παραπάνω από 10 σπιτάκια τότε θα χρειαστείτε διπλή δόση-εμένα η κανονική ποσότητα γλάσου μου έφτασε για 9 σπιτάκια)

-2 μεγάλα αυγά μόνο τα ασπράδια 
-330 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
-2 κουταλάκια του γλυκού λεμόνι
-1 κάψουλα βανίλιας
-Χρώμα ζαχαροπλαστικής (επίσης ότι τραβάει η όρεξη σας-το χρώμα είναι προαιρετικό)

Για τη σύνδεση των μπισκότων

-1/2 φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική

Πως τα στήνουμε όμως τα σπιτάκια; Εδώ σας θέλω...... Αφήστε τη φαντασία σας να οργιάσει.....



Σε ενα αντικολητικό σαγανάκι ή άλλο σκεύος (μόνο αντικολητικό) ρίχνουμε την κρυσταλλική ζάχαρη και λιώνουμε σε πολλή χαμηλή θεμοκρασία (στο νούμερο 1 ή 2 της κουζινας) ανακατεύοντας με ενα κουτάλι. Γίνεται σαν σιρόπι, προσοχή γιατι καίγεται πολυ εύκολα και προσοχή να μην καείτε. Αν κοκκαλώσει ξαναθερμαίνετε λίγο και λειώνει πάλι.


Χτίσιμο: 
Τοποθετούμε 4 μπισκοτα για την βάση σχηματίζοντας ενα τετράγωνο βουτώντας την ακρη του μπισκοτου που θα ειναι το σημειο ενωσης στην ζεστη καραμελλα. Σταθεροποιείται αμέσως. Τα κολλαμε γρηγορα.

Έβαλα χαρτί ψησίματος για να ξεκολλήσουν
ευκολότερα αλλά και για να μη λερώσω τα πιάτα μου!
 Κατόπιν σχηματίζουμε απο πανω με 4 μπισκότα ενα κουτάκι παραλληλόγραμμο (εγώ το έκανα τετράγωνο πειράζει;) δηλ., οι δυο πλευρές ειναι πιο μεγάλες, το οποιο και κολλαμε στην βάση.
Παίρνουμε ένα μπισκότο και το κοβουμε με πριονωτό μαχαιρι, πολύ υπομονετικά, διαγώνια, για να σχηματιστούν δυο τρίγωνα και να μη σπάσουν. (αυτό το κομμάτι το προσπέρασα αφού και την προηγούμενη φορά, όπως και τώρα, τα μπισκότα θρυμματίζονταν όσο αργά κι αν το έκανα.... Δεν το κατέχω το θέμα πως να το κάνουμε; Άλλωστε μέσα στα σπιτάκια έβαλα κι άλλα καραμελάκια!!!!)
Φτιάχνουμε τη σκεπή. Παίρνουμε 2 μπισκότα για τις πλαινές μεγαλύτερες πλευρές και τα δύο μισά που κόψαμε πριν και τα κολλάμε για να γίνει η σκεπή. Δεν πειράζει αν δεν ειναι τέλεια κολλημένο, θα καλυφθεί με το γλασο.
Έτοιμα για γλασάρισμα και διακόσμηση!!!!!


Γλάσο διακόσμησης (Royal Icing): 
Χτυπάμε τα ασπράδια με το λεμόνι στο μιξερ. Μολις αρχίσουν να αφρίζουν ρίχνουμε την άχνη και την βανίλια και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα να μη πεταχτεί η άχνη και την εισπνεύσουμε και μετα σε πιο δυνατή ταχύτητα μέχρι να στέκεται το μίγμα στο συρμα του μίξερ. (Ξέχασα να τραβήξω φωτογραφίες από αυτό το κομμάτι αλλά νομίζω καταλαβαίνετε από την περιγραφή!)


 Κατόπιν την βάζουμε σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και διακοσμούμε. (Μου είπε η Νεφέλη να βάλουμε πόρτες και παράθυρα αλλά ήδη είχα αρχίσει να τα φτύνω και δεν την άκουσα..... τελικά μήπως έπρεπε να το ξανασκεφτώ;)
Μπορείτε εκτός από το γλάσο να βάλετε καραμέλες ή ό,τι άλλο θέλετε και να τα φτιάξετε όμορφα δωράκια.

Σχόλια

  1. Γιαμ!!!Και πολυ αναλυτικες οδηγιες!!!Ευχαριστουμε για την ιδεα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ακριβώς η συνταγή όπως την είχα βρει στις Συνταγές της παρέας!!!!! Συν κάποια σχόλια παραπάνω από εμένα βλ. παρενθέσεις!!!

      Διαγραφή
  2. Ένα γλυκό, χρωματιστό μπισκοτοχωριό! Πολύ ωραίο και πιο εύκολο από το να φτιάξεις ΚΑΙ τα μπισκότα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα είδα κι εγώ στο ίδιο site! Εχτές πήρα τα μπισκότα και μέσα στις επόμενες ημέρες θα τα κάνω σίγουρα!
    Τα δικά σου βγήκανε υπέροχα! Και του χρόνου!
    Kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περιμένω και τις δικές σου φωτό!!!
      Δεν πήραμε καλέ τα γαλόνια τζάμπα πριν τρία χρόνια με 32 σπιτάκια τότε!!!!!

      Διαγραφή
  4. 32 σπιτάκια???? Κλείσε το μπλογκ και άνοιξε εργοστάσιο:)
    Ετσι οπως τα δείχνεις φαίνονται εύκολα...στην πράξη όμως...
    Θα δοκιμάσω για το 1 και βλέπουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην πράξη δεν είναι καθόλου εύκολα γιατί......... θέλει λεπτές κινήσεις και χειρισμούς για να κολλήσεις τα μπισκότα μεταξύ τους έτσι ώστε να μην καείς από την καραμέλα-κάτι που δεν κατάφερα τελικά αφού τσουρουφλίστηκα στο ένα μου δαχτυλάκι-για να βάλεις το γλάσο (να είναι σφιχτό το γλάσο έτσι ώστε να μη γλιστράνε τα καραμελάκια από εκεί που θα τα βάλεις!!!) να κατέχεις την τέχνη του ζαχαροπλάστη και να γίνεις και ολίγον τι ζογκλέρ!!!
      Το τι ώρα ξεκίνησα και το τι ώρα τέλειωσα δεν το είδες;

      Διαγραφή
  5. Εύη μου είχα και καλό βοηθό χιχιχιχι..... την κορούλα μου τη μεγάλη.... Να 'ναι καλά το ζουζούνι μου που βοήθησε με το στόλισμα τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πριν τρία χρόνια είχαν πάρει δώρο οι κόρες μου αυτά τα μπισκοτοσπιτα στο πάρτυ σας και μέσο αυτής της συνταγής σας βρήκα.Ειναι τέλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα είδα το σχόλιο. Στο πάρτυ μας;
      Αν δεν είχες γράψει ως ανώνυμος ίσως σε αναγνώριζα.....
      Δώσε ένα στοιχείο για την ταυτότητα σου!!!!!!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε...............