Καθώς ο κόσμος γιορτάζει την Ημέρα του Παιδιού - την επέτειο της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού - η UNICEF προτρέπει να ρίξουμε άπλετο φως στα εκατομμύρια των παιδιών σε κάθε χώρα και σε κάθε κοινωνική τάξη που έχουν πέσει θύματα βίας και κακοποίησης που εξακολουθούν να περνούν απαρατήρητα.
«Πολύ συχνά, η κακοποίηση συμβαίνει στις σκιές: απαρατήρητη, ακατάγγελτη, και -ακόμα χειρότερα- πολύ συχνά αποδεκτή», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF Anthony Lake. «Έχουμε όλοι ευθύνη να κάνουμε το αόρατο, ορατό . Από τις κυβερνήσεις με τη θέσπιση και εφαρμογή της νομοθεσίας για την απαγόρευση της βίας κατά των παιδιών, μέχρι τους πολίτες που αρνούνται να μείνουν σιωπηλοί όταν γίνονται μάρτυρες ή υποψιάζονται κακοποίηση».
Η βία κατά των παιδιών παίρνει πολλές μορφές, όπως η ενδοοικογενειακή βία, η σεξουαλική κακοποίηση και σκληρές πειθαρχικές πρακτικές, και συχνά συμβαίνει σε καταστάσεις πολέμου και συγκρούσεων. Μπορεί να προκαλέσει τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές βλάβες στα παιδιά.
«Η βία κατά των παιδιών προκαλεί πολύ περισσότερα από το τα βλάπτει τα ίδια τα παιδιά, υπονομεύει τον κοινωνικό ιστό, που επηρεάζει την παραγωγικότητα, την πρόοδο και την ευημερία», δήλωσε ο Anthony Lake. «Καμιά κοινωνία δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει τη βία κατά των παιδιών».
Υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των παιδιών. Αυτοί περιλαμβάνουν την υποστήριξη των γονέων, των οικογενειών και άλλων που φροντίζουν παιδιά. Την ενίσχυση των δεξιοτήτων των παιδιών για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τη βία. Τη στοχευμένη εργασία για να αλλάξει η νοοτροπία και οι κοινωνικές νόρμες που ανέχονται τη βία και τις διακρίσεις. Και την ενίσχυση και την επιβολή πολιτικών και νόμων που προστατεύουν τα παιδιά.
Η UNICEF ξεκίνησε την εκστρατεία «Τέλος στη Βία κατά των Παιδιών» νωρίτερα αυτό το χρόνο. Ζητά τη δημόσια παραδοχή του προβλήματος της βίας κατά των παιδιών και ενθαρρύνει την υποστήριξη και συμμετοχή τοπικών πρωτοβουλιών και κινημάτων στην αντιμετώπιση αυτού του παγκόσμιου και επιτακτικού ζητήματος.
Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού σηματοδοτεί επίσης την υιοθέτηση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία φέτος γιορτάζει την 24η επέτειό της. Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία εγκρίθηκε το 1989, έγινε η πρώτη νομικά δεσμευτική διεθνής σύμβαση που επιβεβαιώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλα τα παιδιά. Διευκρινίζει ότι κάθε παιδί, παντού, έχει το δικαίωμα να επιβιώσει, να αναπτυχθεί και να προστατεύεται από κάθε μορφή βίας.
Δεν υπάρχει χώρος για βία κατά των παιδιών στον 21ο αιώνα. Ωστόσο, εξακολουθεί να καταστρέφει ζωές - σε κάθε χώρα και σε κάθε κοινωνική τάξη.
Πολύ συχνά όμως είναι ένα αόρατο πρόβλημα, διότι συμβαίνει μέσα στα σπίτια και τις οικογένειες και είτε οι άνθρωποι κάνουν πως δε το βλέπουν ή απλά δεν μπορούν να το καταγγείλουν εξαιτίας του φόβου ή του στιγματισμού.
Έτσι επειδή μεγάλο μέρος της βίας είναι κρυμμένο - και επειδή είναι πολύ συχνά γίνεται ανεκτή - οι αριθμοί δεν αντικατοπτρίζουν το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.
Τα σωματικά τραύματα ή μώλωπες εξαιτίας της βίας μπορεί να εξαφανιστούν, αλλά τα ψυχικά τραύματα δεν μπορούν. Η βία επηρεάζει τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών, θέτει σε κίνδυνο την ικανότητά τους να μαθαίνουν και να κοινωνικοποιηθούν και υπονομεύει την ανάπτυξη τους ώστε να γίνουν λειτουργικοί ενήλικες και καλοί γονείς αργότερα στη ζωή τους.
Επιπλέον, δεν είναι μόνο μεμονωμένα παιδιά ή οικογένειες που επηρεάζονται, αλλά ολόκληρες κοινωνίες. Οι συνέπειες της βίας κατά των παιδιών μπορεί να εμποδίσουν την οικονομική ανάπτυξη, λόγω της απώλειας παραγωγικότητας, αναπηρίας και μειωμένης ποιότητας ζωής - παράγοντες οι οποίοι μπορεί να δυσχεράνουν ένα κράτος από το να αναπτυχθεί πλήρως. Οι συνέπειες αυτές επίσης, περνούν από τη μία γενιά στην επόμενη.
Καθώς η βία διεισδύει στον κοινωνικό ιστό όλο και περισσότερο και η κοινωνία χάνει την ευαισθησία της απέναντι στις επιπτώσεις της, βασιλεύει η ατιμωρησία. Αν κανείς δε μιλά για τη βία, αν κανείς δε ζητά την ανάληψη δράσης εναντίον της, οι δράστες πιστεύουν ότι οι πράξεις τους είναι ανεκτές και τα θύματα πιστεύουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει τέλος στη μιζέρια και τη φρίκη που βιώνουν.
Επειδή δεν μπορούμε να δούμε τη βία, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει
Τώρα είναι η ώρα να μιλήσουμε και να δράσουμε κατά της βίας
Τώρα είναι η ώρα να μιλήσουμε και να δράσουμε κατά της βίας
Η προστασία των παιδιών βρίσκεται στο επίκεντρο της αποστολής της UNICEF από την ίδρυσή της. Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού που καθοδηγεί το έργο της UNICEF, ορίζει ότι κάθε παιδί, όπου και να ζει, έχει το δικαίωμα στη ζωή, την ανάπτυξη και πρέπει να προστατεύεται από κάθε μορφή βίας. Η αρχή της πρόληψης και της αντιμετώπισης, της βίας, της κακοποίησης και της εκμετάλλευσης των παιδιών, βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου στρατηγικού σχεδιασμού της UNICEF.
Υπάρχει αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι η βία κατά των παιδιών δεν μπορεί πλέον να γίνεται ανεκτή. Από την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 20 μαθητές στο Newtown στις Ηνωμένες Πολιτείες, την επίθεση στη 14χρονη Malala Yousoufzai κατά την επιβίβασή της σε λεωφορείο για να πάει στο σχολείο της στο Πακιστάν, μέχρι τον ομαδικό βιασμό ενός 5χρονου κοριτσιού στην Ινδία, υπάρχει μια αυξανόμενη συναίσθηση ότι κάτι πρέπει να γίνει για να μπει ένα τέλος στη βία σε όλες τις μορφές της.
Η Βία κατά των Παιδιών είναι δουλειά όλων μας
Ένωσε τη φωνή σου μαζί μας
Ένωσε τη φωνή σου μαζί μας
- Η σιωπή δεν είναι αποδεκτή. Εάν γίνεις μάρτυρας βίας κατά ενός παιδιού και δεν κάνεις τίποτα, λες σε αυτό το παιδί πως αυτό που του συμβαίνει είναι αποδεκτό. Δείξε στα παιδιά ότι νοιάζεσαι.
- Κανένα παιδί δεν αξίζει κακομεταχείρισης. Όλοι έχουμε ένα ρόλο να παίξουμε για να μπει ένα τέλος στη βία ενάντια στα παιδιά. Πρέπει να τελειώσουμε με τα ταμπού και να κάνουμε τη βία - ιδιαίτερα τη σεξουαλική κακοποίηση - ένα ζήτημα που συζητείται ανοικτά. Δείξε στα παιδιά ότι έχουν επιλογές.
- Είναι δουλειά όλων μας να φροντίσουμε ότι αυτοί που είναι επιφορτισμένοι με τις αποφάσεις που αφορούν την ευημερία των παιδιών, ανταποκρίνονται απέναντι στις ευθύνες τους ώστε να δημιουργήσουν ένα ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά, να προσφέρουν προστασία στα θύματα και να αντιμετωπίσουν τους δράστες. Απαίτησε δράση.
Ζωτικές γνώσεις
- Η βία είναι παντού. Εμφανίζεται σε όλες τις χώρες, σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Αλλά πολύ συχνά, η βία κατά των παιδιών είναι αόρατη γιατί συμβαίνει μέσα στα σπίτια και τις οικογένειες ή επειδή οι άνθρωποι κάνουν πως δεν τη βλέπουν. Ελάτε μαζί μας. Μιλήστε.
- Η βία μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους, μερικοί από τους οποίους είναι κρυμμένοι εξαιτίας της ανοχής της κοινωνίας, του στιγματισμού ή ταμπού. Ήρθε η ώρα να κάνουμε το αόρατο ορατό.
- Τα παιδιά που έχουν πέσει θύματα βίας μπορεί να μη φαίνονται κακοποιημένα. Αλλά μπορεί να μην έχουν ύπνο, να αισθάνονται αδιάθετα ή να κλείνονται στον εαυτό τους. Μπορεί ακόμη και να σκέφτονται την αυτοκτονία. Όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να προστατεύονται από τη βία. Ενημερωθείτε και ελευθερώστε την τοπική σας κοινωνία από τη βία.
- Πολλά παιδιά που έχουν κακοποιηθεί, ντρέπονται ή φοβούνται να το πουν στους γονείς τους, σε ένα άλλο ενήλικα ή σε ένα φίλο. Κάθε ένας από εμάς είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία ενός κόσμου όπου τα παιδιά αισθάνονται ασφαλή, προστατευμένα και μπορούν να μιλήσουν για τον εαυτό τους. Ένωσε τη φωνή σου μαζί μας για να το πετύχουμε.
Το βίντεο με το οποίο παρουσιάζεται διεθνώς η πρωτοβουλία
με τον Πρεσβευτή Καλής Θέλησης της UNICEF Liam Neeson
με τον Πρεσβευτή Καλής Θέλησης της UNICEF Liam Neeson
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σας άρεσε;
Σχολιάστε...............