Τα σχολεία ξεκίνησαν.....

Εδώ και μία εβδομάδα και οφείλω να ομολογήσω ότι είναι η πρώτη χρόνια, από τότε που ήμουν και εγώ μαθήτρια, που αισθάνομαι απογοητευμένη από όσα προσφέρει το κράτος για την παιδεία των παιδιών μας! Όχι ότι τότε που πήγαινα εγώ σχολείο ήταν πάντα ρόδινα τα πράγματα, αλλά νομίζω ότι πλέον το σύστημα της Παιδείας έχει καταρρεύσει τελείως. Όπως και σε πολλούς άλλους τομείς. Εμείς όμως εδώ θα μιλήσουμε για την Παιδεία γιατί ως γονείς παιδιών που βρίσκονται στους παιδικούς σταθμούς, στα νηπιαγωγεία, στα δημοτικά, στα γυμνάσια και στα λύκεια αυτής της χώρας-και μιλάμε πάντα για τη δημόσια εκπαίδευση-επιζητούμε η εκπαίδευση τους να έχει υψηλά κριτήρια-ακόμα και στο δημόσιο σχολείο!

Από το καλοκαίρι κυκλοφορούσαν διάφορα άρθρα στο ίντερνετ που έλεγαν ότι με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς θα υπήρχε έλλειψη σχολικών βιβλίων. Παρόλο που δεν τα παρακολουθώ συνέχεια, από κάπου είχα πληροφορηθεί ότι ο Οργανισμός Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων έχει πάψει πλέον να υφίσταται και ότι την έκδοση των βιβλίων την έχουν αναλάβει ιδιώτες (αν κάνω λάθος σε αυτό, παρακαλώ να με διορθώσετε). Το καλοκαίρι πέρασε και έφτασε ο Σεπτέμβριος. Και φυσικά η πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς. Και ότι έγραφαν τα διάφορα καλοκαιρινά δημοσιεύματα έγινε πράξη. Η τσάντα της κόρης μου, αλλά και πολλών άλλων παιδιών, γύρισε άδεια στο σπίτι. Ενώ μέχρι πέρσι περιείχε τουλάχιστον 4-5 βιβλία, ενώ τα υπόλοιπα τα συμπληρώναμε τουλάχιστον μέσα στην πρώτη εβδομάδα, φέτος ήταν εντελώς άδεια! Αφού τη δεύτερη μέρα με ρώτησε σε ποια θήκη να βάλει το φαγητό της και αναρωτιόμουν αν με δουλεύει!!!!!

Αν θυμάστε πέρσι, τέτοια εποχή είχα κάνει ανάρτηση για το ντύσιμο των βιβλίων, για τη βαριά τσάντα κλπ.

Μέχρι στιγμής, από βιβλία, έχουμε πάρει τα δύο τεύχη της Γλώσσας (βιβλίο & τετράδιο εργασιών), τα Μαθηματικά (βιβλίο-με λίγη καθυστέρηση-& τετράδιο εργασιών), Μελέτη Περιβάλλοντος (βιβλίο & τετράδιο εργασιών), Θρησκευτικά και Ανθολόγιο-Μουσική-Εικαστικά-Φυσική Αγωγή (που τα είχαμε και πέρσι, καθώς καλύπτουν και τις δύο τάξεις). Μας έλειπαν όμως..... τα τετράδια εργασιών της Μουσικής και των Εικαστικών, τα οποία και "δανειστήκαμε" από δύο περσινά παιδάκια που είχαν απομείνει στα ράφια της βιβλιοθήκης της τάξης. Επίσης, "μεταχειρισμένο" είναι και το βιβλίο των Θρησκευτικών. Αλλά είναι κακομεταχειρισμένο. Με όλες τις ασκήσεις λυμένες, σημειωμένο όχι μόνο με μολύβι αλλά και με χρωματιστό μαρκαδόρο! Κάτι που δεν μου άρεσε ιδιαίτερα, αφού και να σβήσω τις απαντήσεις από τις ασκήσεις θα είναι πάλι ευδιάκριτες στην κορούλα μου. Θα ήθελα να μπορεί να λύσει μόνη της τις ασκήσεις, να βάλει το μυαλουδάκι της να σκεφτεί, να ακονίσει τη σκέψη της και τη φαντασία της. Έτσι θα μάθει! Για αυτό αποφάσισα, όπως και για το βιβλίο της Ιστορίας (το οποίο μας λείπει), και εφόσον έχουμε στο σπίτι εκτυπωτή-αντί να τα αγοράσω, να της τυπώνω κάθε φορά το κεφάλαιο που θα έχουν να διαβάσουν!


Που μπορείτε όμως να βρείτε τα βιβλία της κάθε τάξης σε ηλεκτρονική μορφή; Στο ψηφιακό σχολείο, το οποίο βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστική λειτουργία, αλλά για εμένα προσωπικά μια χαρά λειτουργεί! Να δείτε που από του χρόνου η ένδειξη "δοκιμαστική λειτουργία" δεν θα υπάρχει....... Απλά θα λειτουργεί κανονικά! Γιατί έτσι θέλουν να μετατρέψουν το σχολείο. Σε ηλεκτρονικό! Πλέον οι μαθητές δεν θα κουβαλούν τσάντες γεμάτες με βιβλία αλλά με λαπτοπ ή iPad και θα διαβάζουν μέσα από μια οθόνη! 

Από την άλλη βέβαια, χαίρομαι που υπάρχει το ψηφιακό σχολείο και μπορώ να βρίσκω τα μαθήματα της κόρης μου σε ηλεκτρονική μορφή και δεν πηγαίνω να αγοράσω τα βιβλία, τα οποία στοιχίζουν αρκετά-8 ευρώ το βιβλίο και 4 το τετράδιο εργασιών, αυτά για το δημοτικό, στο γυμνάσιο που είναι πιο χοντρά πόσο πάει το "μαλλί";-και μπορώ να της τυπώνω όχι μόνο το μάθημα που έχουν να διαβάσουν αλλά και τις εργασίες που πρέπει να γράψουν. Προς το παρόν δεν τυπώνουμε τα αγγλικά, γιατί όπως είπε η δασκάλα τους, μέχρι τον άλλο μήνα περιμένουν τα βιβλία. Για να δούμε. Και να φανταστείτε ότι το σχολείο της κόρης μου είναι κέντρο βιβλίου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μαζεύονται εκεί όλα τα βιβλία των δημοτικών σχολείων του τάδε δήμου και εν συνεχεία μοιράζονται στα υπόλοιπα σχολεία. Αλλιώς....... θα ψάχναμε και αυτά που ήδη έχουμε. Όπως κάνουν στο γυμνάσιο που πάνε κάτι κοριτσάκια που τα είχαμε στο δημοτικό πριν δύο χρόνια και βιβλίο δεν έχουν δει ούτε ζωγραφιστό! Στον ξάδερφο μιας φίλης μου δε οι καθηγητές έδωσαν CD με τα βιβλία αλλά το παιδάκι στο σπίτι δεν έχει υπολογιστή για να το ανοίξει!!!!!!

Εμείς μπορούμε να πούμε ότι είμαστε από τους "τυχερούς", που έχουμε στο σπίτι υπολογιστή, εκτυπωτή (αν δεν ήταν ο πατέρας μου δεν θα είχαμε ούτε αυτόν!) και ιντερνετ και βοηθάμε το παιδί μας να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες του σχολείου. Υπάρχουν όμως γονείς που δεν έχουν όλα τα παραπάνω και δεν μπορούν και οικονομικά να αντέξουν την αγορά ενός υπολογιστή, ενός εκτυπωτή αλλά και τη μηνιαία πληρωμή για ιντερνετ. Και φυσικά, που λόγος να αγοράσουν τα βιβλία! Ήδη δύο γνωστοί μου έχουν ζητήσει τα περσινά βιβλία της κόρης μου. Και, αν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, ειλικρινά σας λέω θα τα έδινα χωρίς δεύτερη σκέψη-τα έχουμε κρατήσει όλα, σαν να το ξέραμε ότι θα χρειαστούν-αλλά τώρα το σκέφτομαι και λέω στον εαυτό μου να τα κρατήσουμε γιατί έχουμε και δεύτερο παιδί που του χρόνου θα πάει πρώτη δημοτικού και σίγουρα θα τα χρειαστεί. 

Βασικά, σαν γονιός, βλέπω ότι θέλουν να βάλουν σε εφαρμογή ένα "ξένο" εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο σε κάποιες χώρες του εξωτερικού λειτουργεί καλά-ποτέ δεν θέλω να λέω άψογα-γιατί σε αυτές τις χώρες υπάρχουν και οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να μπορέσει να λειτουργήσει. Εδώ μας λείπουν-εκτός από τις κατάλληλες υποδομές-και οι προϋποθέσεις. Έτσι, το μόνο που θα καταφέρουν, θα είναι μια τρύπα στο νερό! Τα παιδιά μας τι φταίνε να πληρώνουν τα δικά τους λάθη; Εμείς τι φταίμε να πληρώνουμε τα δικά τους λάθη;


Σχόλια

  1. Aαα εσεις είστε τυχεροί...
    Εμείς έχουμε μόνο βιβλίο μαθητή Γλώσσας. Τίποτα άλλο!!!
    Ετσι τυπωνω τα βιβλία μόνη μου και μετά τα βάζω σε φωτοτυπικό...

    CD δεν εγραψα στα παιδιά...Δε μπορώ να κάνω κάποιο παιδί να νιώσει μειονεκτικά που δεν έχει υπολογιστή/εκτυπωτή /μελανι. Ετσι καθε μερα βγαζω πολλες φωτοτυπίες, που τις μπερδευουμε , τις χανουμε, τις ξαναβρισκουμε...
    Οσα γραφεις ειναι πολυ σωστα για τον ΟΕΔΒ και εγω αυτη την ενημέρωση έχω...
    Στεναχωριέμαι πολύ...

    Που τα παιδάκια με ρωτάνε όλο αγωνία. "Πότε κυρία θα πάρουμε βιβλία;;;"

    Προσπαθώ στα παιδιά να μην περνάω όμως τη θλίψη μου , την οργή σου, το φόβο για το άυριο...Φυσικά δεν τους είπα βεβαια πως ολα ειναι φυσιολογικά...Συζητήσαμε πολύ για το θέμα των βιβλίων.

    Στεναχωριέμαι που εχουν να διαβάσουν απο γκρίζες κόλλες χαρτί
    Που στην ιστορία δεν εχουν ολα συμπληρωματικά κειμενα γιατι κάνω οικονομια σε χαρτί και μελανι και βγαζω μονο το βασικο μαθημα....

    Που χανουμε χρονο για να αντιγραψουμε τις ασκησεις σε καποιο μαθημα γιατι λεω "ε για μια εργασια και εικονες ας μη βγαλω τη φωτοτυπια"

    Ομως δε θέλω να τους κανω τη χαρη...Τα παιδια θα μαθουν απο μενα οσα πρεπει να μαθουν..Και θα ειναι αιτια αυτο το γεγονος να μαθουν ακομα πιο πολλα

    Και το γκριζο το κανω πολυχρωμο...Γιατί σήμερα παίξαμε μαζί, χορέψαμε, τραγουδήσαμε την προπαίδεια και σκάσαμε στα γέλια...

    Και την τελευταια ώρα που ειχα μαζι τους μετα απο ενα κενο βρήκα στην εδρα 20 ζωγραφιες "Κυρία σε αγαπαω πολύ" "Ειστε η καλυτερη η κυρία που θα μπορουσα να φανταστώ"
    "Ειστε πολυ γλυκιά και σας αγαπαω" και ειναι μολις μια εβδομαδα που γνωριστηκαμε...

    Οπότε κυρία υπουργε οσα και αν μου κοψετε, οσους φορους και αν μου βαλετε , οσο και αν ζορίσουν τα πράγματα ενα πραγμα δε θα αλλαξει και εσεις δε θα το ζησετε ποτε...

    Η αγαπη των παιδιων, η αγκαλιά τους...που θα μου δινει παντα δυναμη να συνεχιζω...
    Και σε γεμιζει τοσο αυτη η αγαπη...

    Αχ πολλα εγραψα ε;;;Σε ζαλισα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άννα μου, καθόλου δεν με ζάλισες!
    Καλοδεχούμενα τα σχόλια σου, όσο μακροσκελή κι αν είναι. Είναι ενδιαφέρον να βλέπουμε και την άποψη ενός εκπαιδευτικού!
    Φιλιά πολλά στην καλύτερη κυρία που θα μπορούσαν να φανταστούν οι μαθητές της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eπανερχομαι για κατι που διαβασα πριν...
    Τα βιβλια αληθεια τοσο κανουν;Κατι δεν παει καλα...Επειδη εχει τυχει να τα δω προσφατα...Τα εργασιων κανουν κοντα στο 1,5 ευρω και το βιβλιο μαθητη καπου κοντα στα 2,5.
    Συγκεκριμενα τα Θρησκευτικα εκαναν 2,11

    Ακουσα ομως και απο αλλου υπερβολικες τιμες...Το πιο ακριβο νομιζω για Δημοτικο ειναι το Ανθολογιο που κανει 5 ευρω περιπου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να σου πω την αλήθεια δεν έχω ρωτήσει εγώ η ίδια σε βιβλιοπωλείο, έχω ακούσει από άλλες μαμάδες πόσο κάνουν. Αλλά η Νεφέλη ρώτησε τη δασκάλα της και της είπε ότι έχουν τόσο.
    Πάντως τώρα που το ψάχνω λίγο δεν έχεις άδικο...... μάλλον για παραπληροφόρηση πρόκειται!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και όμως, ακούω από άλλους γονείς, που τα αγόρασαν ότι τους τα χρέωσαν στις τιμές που αναφέρω στην ανάρτηση........
    Μου φαίνεται ότι ο κάθε ένας που έχει βιβλιοπωλείο τα πουλάει όσο θέλει!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε...............